Șoc printre elevi: 227 de copii, majoritatea fete, au leșinat din senin la școală

Șoc printre elevi: 227 de copii, majoritatea fete, au leșinat din senin la școală
În decurs nici două luni, 227 de elevi, majoritatea fete, au leșinat la școală în mod subit. Poliția și medicii nu au găsit încă o explicație concretă. Mulți spun că ar fi vorba de o epidemie de isterie în masă.

În luna septembrie a anului trecut, o fată de 12 ani, din localitatea Tapachula, Mexic, a leșinat, alături de o colegă, la baie. În următoarele două luni, episoade similare au fost raportate la cel puțin șase școli gimnaziale din patru state mexicane aflate la sute de kilometri depărtare unele de celelalte, potrivit Insider. În total, 227 de copii, majoritatea fete, au leșinat și nimeni nu știe să explice cauzele concrete.

Ce simptome aveau copiii

Copiii au cauzat dureri de cap îngrozitoare și stări de vomă. Mulți copii au fost găsiți zăcând pe ciment, în băile sau în curțile școlilor unde învățau. De asemenea, copiii au făcut convulsii, iar ochii îi aveau roșii.  Mai mulți elevi au raportat faptul că mirosea a fum în băile școlilor, motiv pentru care anchetatorii au crezut că este vorba de consum de droguri.

Poliția a început o anchetă și s-a constatat că elevii nu consumaseră droguri. La spital, medicii au ajuns la concluzia că elevii au suferit un atac de panică.

Printre teoriile vehiculate pe rețelele sociale și în presa mexicană, se numără otrăvirea cu îngrășăminte, infecții bacteriene rare și inhalare de fum. Un articol din El Pais a raportat faptul că o „substanță necunoscută” s-ar putea să fi fost prezentă în sursele de apă. Alte site-uri de știri au menționat o posibilă scurgere de gaze.

Furnici în gură și urme de cocaină

La nici două săptămâni, la o altă școală, aproape 70 de elevi au leșinat în decurs de câteva zile.

Una dintre fetele afectate i-a spus unui reporter al revistei Gatopardo că s-a simțit ca și când gura ei era plină furnici. De această dată, testele au găsit urme de cocaină la patru dintre elevii afectați.

După alte patru zile, un alt incident a avut loc la o școală din Tapachula. De această dată, 18 elevi, în special fete, au leșinat.

În următoarele două luni, episoade similare au fost raportate la cel puțin șase școli gimnaziale din patru state mexicane aflate la sute de kilometri depărtare. În total, au fost afectați 227 de copii, majoritatea fete.

Președintele Mexicului a început o anchetă

Președintele mexican Andrés Manuel Lopez Obrador a început să includă actualizări regulate cu privire la ancheta guvernului legate de cazurile de leșin în conferințele sale de presă zilnice.

„Este posibil ca ceva suspect să se întâmple la școală și ei nu vor ca noi să aflăm”, a spus mama primei fete care a leșinat.

Epidemie de isterie în masă?

Doctorul Carlos Alberto Pantoja Meléndez, unul dintre puținii epidemiologi de teren din Mexic, s-a arătat interesat de acest caz. El a condus propria lui investigație și a ajuns la concluzia că există o singură explicație plauzibilă: isterie în masă, cunoscută și sub numele de boală psihogenă în masă.

Isteria în masă este un fenomen psihologic rar în care o persoană dezvoltă un comportament neașteptat – leșină, urlă sau zvâcnește – iar alte persoane aflate în apropierea sa îi imită comportamentul în mod involuntar.

Epidemiile de isterie în masă pot dura câteva ore sau luni de zile și au de obicei loc în medii cu o ierarhie strictă unde oamenii petrec mult timp împreună, precum la locul de muncă, în centre religioase sau la școală.

În vremurile moderne, cazurile de isterie în masă au fost declanșate în special de un miros ciudat, precum mirosul de ars din Tapachula. Mirosul este perceput ca o amenințare, ceea ce declanșează instinctul de „luptă sau fugă” a omului. Adolescenții, în special fetele, sunt mai vulnerabili la psihoza în masă, a mai explicat epidemiologul.

Alte astfel de incidente. Fete otrăvite în școli, în Afganistan și Iran

Administrația talibană din Afganistan a împiedicat majoritatea studentelor să frecventeze liceul și universitatea de la preluarea mandatului în 2021, provocând condamnări din partea guvernelor internaționale și a multor afgani.

Recent, aproximativ 60 de fete afgane au fost otrăvite la școala lor din nordul Afganistanului, a anunțat luni poliția locală, citată într-un articol din Daily Mail.

Autoritățile au declarat că fetele au fost ulterior spitalizate și se recuperează în „stare bună”.

„Niște persoane necunoscute au intrat într-o școală în districtul Sancharak și au otrăvit clasele. Când fetele au venit la cursuri au fost otrăvite”, a declarat Den Mohammad Nazari, purtătorul de cuvânt al poliției Sar-e-Pol. El nu a detaliat ce substanță a fost folosită sau cine a fost considerat a fi în spatele incidentului.

Purtătorul de cuvânt al poliției a confirmat, de asemenea, că nimeni nu a fost încă arestat.

Și în timpul fostului guvern susținut de străini din Afganistan, au avut loc mai multe atacuri otrăvite, inclusiv presupuse atacuri cu gaze, asupra școlilor de fete, scrie sursa citată.

În Iranul vecin, incidentele de otrăvire de la școlile de fete au afectat aproximativ 13.000 de elevi, majoritatea de sex feminin, începând cu luna noiembrie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre