O noua epidemie face ravagii în China. Boala s-a „scurs” dintr-o fabrică biofarmaceutică 

O noua epidemie face ravagii în China. Boala s-a „scurs” dintr-o fabrică biofarmaceutică 
O noua epidemie face ravagii în China. Aceasta a izbucnit după o scurgere dintr-o fabrică biofarmaceutică și afectează deja un număr imens de oameni.

Mii de oameni din nord-vestul Chinei au fost testați pentru o boală bacteriană, Bruceloză, într-un focar cauzat de o scurgere la o companie biofarmaceutică, relatează CNN.

Comisia de sănătate din Lanzhou, capitala provinciei Gansu, a confirmat că 3.245 de persoane au contactat deja boala. Ei suferă de Bruceloză, care este de obicei cauzată de contactul cu animalele care transportă bacteriile brucella. Boala e deosebit de periculoasă.

Alte 1.401 de persoane au avut teste preliminare pozitive. În total, autoritățile au testat aproape 22.000 de persoane din cele 2,9 milioane de locuitori ai orașului. Până în prezent nu au fost raportate decese, a anunțat Comisia de Sănătate a orașului.

Ce este Bruceloza

Bruceloza, cunoscută și sub denumirea de febră malteză sau febră mediteraneană, este o boală bacteriană care poate provoca dureri de cap, dureri musculare, febră și oboseală. Uneori simptomele dispar, dar sunt și cazuri în care pot deveni cronice sau nu pot dispărea niciodată, cum ar fi artrita sau umflarea anumitor organe, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite.

CDC  arată că Brucheloza  se transmite rar de la om la om. Cei mai mulți se infectează prin consumul de alimente contaminate sau inspirând bacteria. Acesta din urmă e și cazul din  Lanzhou. Se pare că, în urma unei scurgeri de la fabrica de biofarmaceutice Zhongmu Lanzhou, bacteria a ajuns în aer, iar oamenii ar fi inspirat-o.  Scurgerea a avut loc în vara anului trecut, mai arată autoritățile chineze.

Cum s-au produs scurgerile bacteriene

Compania producea vaccinuri anti-brucella pentru uz animal și a folosit dezinfectanți și produse igienice expirate, care nu au mai distrus bacteriile vii. Astfel, în gazele reziduale s-au foarmat aerosoli care conțineau bacteriile brucella care și s-au scurs în aer, fiind apoi transportați de vânt până la Institutul de Cercetare Veterinară din Lanzhou, unde au fost înregistrate primele cazuri.

Angajații institutului au început să raporteze infectări în noiembrie 2019, iar numărul cazurilor a crescut rapid. Până la sfârșitul lunii decembrie, cel puțin 181 de persoane de la institut fuseseră infectate cu bruceloză, potrivit agenției de știri chineze Xinhua.

Au fost infectați studenți și angajați ai universității din Lanzhou; infecția s-a răspândit apoi și în provincia Heilongjiang, la extremitatea nord-estică a țării, unde 13 cazuri pozitive au fost confirmate în institutul veterinar în august.

În urma anchetelor oficiale, în ianuarie, autoritățile au revocat licențele de producție a vaccinului pentru fabrica de la care a porni totul. Acum, Comisia de sănătate Lanzhou a anunțat că 11 spitale publice vor oferi controale gratuite și regulate pentru pacienții infectați.

Focare de infecție și în SUA

Bruceloza era frecventă în China în anii 1980, deși de atunci a scăzut numărul cazurilor, după apariția vaccinurilor. Totuși, în ultimele decenii a existat o explozie de focare de bruceloză în întreaga lume. De exemplu, un focar izbucnit în Bosnia a dus la infectrea a circa 1.000 de persoane în 2008. În SUA, aproximativ 60% dintre femelele bizoni din Parcul Național Yellowstone sunt purtătoare ale bacteriei, potrivit reprezentanților parcului.


Miley Cyrus își umilește fostul soț cu dezvăluiri din dormitor. „Vrei să-mi cer scuze?”

Sursa foto: Pixabay