Sofia Vicoveanca este o doamnă micuță, din care iese o voce puternică și gravă. Românii nu se mai satură să o asculte pentru că nu mai este alta ca ea. Să vedeți cum o salută oamenii care o întâlnesc! Toți o salută cu dragoste și respect. Doar le-a făcut viața mai frumoasă în ultimii 60 de ani. Cine nu îi cunoaște cântecele, trăistuța și șiragurile de mărgele?
Sofia Vicoveanca și-a pierdut trei frați
Sofia Vicoveanca are acum 79 de ani și 60 de ani pe scenă. Se numește Micu, după căsătorie și fostă Fusa, numele părinților. Puțini știu că artista a avut o copilărie grea. Tatăl său, Gheorghe, a fost luat prizonier de sovietici, după anexarea Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică. Mama ei s-a refugiat cu ea în comuna Vicovu de Jos, unde a copilărit.
Atunci, constrânsă de greutățile materiale prin care treceau refugiații, micuța Sofia a învățat să coasă, să țeasă covoare, să împletească, să croiască.
Sofia Vicoveanca s-a apropiat mult de Dumnezeu după ce familia ei a fost grea încercată. Artista a mărturisit că părinţii ei au trăit o adevărată dramă după ce fraţii săi s-au stins din viaţă.
În momentele de suferinţă prin care a trecut, artista s-a consolat rugându-se. „După ce s-a întors tata din prizonierat, s-au născut fraţii mei, doi flăcăi şi o soră, ea fiind cea mai mică. Băieţii au murit unul după altul, la o distanţă de patru ani, şi ca într-un blestem.
Și la primul, şi la cel de-al doilea, în ziua înmormântării, eu a trebuit să cânt. Când am ajuns acasă, numai părinţii au ştiut de sufletul şi de amarul meu”, a mărturisit Sofia Vicoveanca.
Sofia Vicoveanca, artista cu zâmbet mare și voce gravă
În anul 1959, Sofia Fusa a fost angajată, prin concurs, ca solistă de muzică populară în cadrul Ansamblului de Cântece și Dansuri, Ciprian Porumbescu din Suceava. Acela a fost momentul în care a început cariera de excepție a interpretei. I-au schimbat numele în Vicoveanca pentru că Fusa ”nu suna comercial”.
„Munca aduce foarte multă bucurie, nimic nu-ți pică din cer, nimeni nu-ți dă. Dacă nu muncești, nu ai! Nu m-am gândit niciodată să fiu solistă, dar la examenul pentru început de stagiune eu am cântat un cântec popular.
Juriul a decis că-i musai să cânt de-atunci încolo muzică populară. Am continuat să cânt și în cor o vreme, în pauzele din spectacol. Schimbam repede-repede rochia lungă de coristă, cu costumul popular și țusti în scenă.
Cu timpul, mi-am învins emoțiile, mi-am făcut un repertoriu propriu. Eu nu am cântat niciodată cântecele altor interpreți. A fost norocul meu că am și venit dintr-o zonă foarte bogată în folclor și am avut ce culege de la bătrânii și de la lăutarii din sat”, a mărturisit Sofia Vicoveanca într-un interviu mai vechi.
Artista și-a alcătuit un repertoriu variat, de la cântece de leagăn, de nuntă, cântece satirice, până la cele de joc. Cei tineri nu știu, dar artista a jucat și în câteva filme românești, cu un real talent actoricesc.
Sofia Vicoveanca este văduvă de 20 de ani
Sofia Vicoveanca este văduvă de 20 de ani. Sofia Vicoveanca a fost căsătorită cu ziaristul sucevean Victor Micu, care a decedat în aprilie 2001, la vârsta de 70 de ani. El a lucrat timp de peste 40 de ani la ziarul Zori noi din Suceava, devenit după decembrie 1989 Crai Nou. Împreună, cei doi au un fiu, Vlad Bogdan (49 de ani), acum operator tv. Nepoatele și fiul îi fac zilele fericite artistei.
„Soțul meu, Victor Micu, era bucureștean. Venise la Suceava și a dat păcatul peste el văzându-mă și s-a moldovenizat până în unghie. A fost un ziarist cu un creion foarte ascuțit, foarte caustic, avea rubrica de scandal, ceea ce i-a adus multe necazuri, dar era un om foarte vertical.
A fost primul meu spectator. Eu nu fac textele melodiilor, le culeg, citind foarte mult, și îmi zicea mereu să am grijă să nu mă repet. Când lucram la un text și ziceam că e extraordinar, iar el mă contrazicea, începeam să aruncăm cu creioane și să rupem hârtii. Începea scandalul.
Așa a fost soțul meu, dar mi-a fost alături, m-a înțeles. Atunci când nu aveam timp să gătesc, nu-mi reproșa“, a povestit artista.
Copilul lor a apărut pe lume în ’71. „După naștere mi-a coborât glasul cu o terță“, spune cu uimire. „Ce schimbare în viață mea artistică! Până atunci purtăm catrinta scurtă. Când am văzut că vocea începuse să-mi sune atât de grav, am ales costumul alb-negru de la munte, am schimbat și repertoriul, și am devenit ceea ce sunt astăzi”, a spus Sofia Vicoveanca într-un interviu.
Ce face acum Sofia Vicoveanca, după 60 de ani pe scenă
Când nu este pe scenă, își dedică timpul familiei și pasiunii sale, poezia. Artista scrie poezii, dar și proză în care vorbește despre viața ei și experințele trăite de-a lungul timpului.
Are o casă la Vicovul de Jos, unde, la mansardă, și-a agățat pe pereți diplomele, trofeele și toate costumele populare, vreo 58 la număr.
”Cochetez cu poezia, am trei cărţi tipărite, dar am şi proză. În plus, ca orice om, spăl, calc, pun aspiratorul, fac curăţenie, spăl geamurile”, spunea Sofia Vicoveanca într-un interviu din 2017, pentru Poliția de Frontieră.
Sofia Vicoveanca este activă și pe rețelele de socializare. Ține legătura cu fanii ei și unde postează frecvent.
Tita Bărbulescu cântă și acum. Nicolae Ceauşescu îi știa melodiile pe de rost
Mirela Vaida, mesaj pentru moldoveni. Când le face pe toate?
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook