Ficatul trebuie să fie sănătos. Atunci când ficatul încetează să mai funcționeze bine, întregul corpul are de suferit. Există anumite măsuri prin care vă puteți proteja ficatul pentru a îl menține sănătos cât mai mult timp.

Soluții pentru a menține ficatul sănătos

Pentru a menține ficatul sănătos nu presupune un mare efort, ci puțină disciplină și schimbarea stilului de viață.

Soluții pentru a menține ficatul sănătos. Faceți mișcare

Faceţi mişcare minimum 30 de minute zilnic: plimbări în pas alert, mers cu bicicleta, antrenament de forţă la sala de fitness. Dacă veţi grăbi pasul în timpul plim­bării, aşa încât să gâfâiţi puţin, nu strică de­loc, ci tocmai dimpo­tri­vă. Astfel se ard de­pozitele de zahăr din muşchi şi se face loc pentru glucoza provenită din următoarea masă, explică nutriţioniştii. Mişcarea într-un tempo moderat, cum ar fi o plimbare mai lungă, consumă grăsimile stocate în ţesutul mus­cular. Ambele sunt benefice pentru muşchi, me­tabolism şi ficat.

Soluții pentru a menține ficatul sănătos. Mâncați bine

Faceţi salate din legume, fructe, ciuperci, le­gu­minoase, ulei de măsline extravirgin şi gră­simi din peşte, vedetele alimentaţiei zilnice. Ele umplu stomacul, vă furnizează fibre, vitamine şi minerale. Proteinele trebuie să ocupe un loc stabil în meniu: lactate degresate, peşte, carne o dată pe săptămână. Abia pe a treia poziţie se află pâinea, pastele şi cartofii. Aceşti carbohidraţi reprezintă un supliment de lux, un fel de recompensă pe care se cuvine s-o primiţi numai atunci când o meritaţi, adică, după ce aţi făcut suficientă mişcare. O astfel de alimentaţie vă va vitaliza rapid metabolismul.

Soluții pentru a menține ficatul sănătos. Mâncați fructe proaspete

Fructoza acti­vează producţia de grăsimi a ficatului şi blo­chează hormonii saţietăţii. Prin urmare, evitaţi siropul de fructoză preparat industrial şi inclus în sucuri, băuturi răcoritoare şi produse am­balate. Fructoza este atât de concentrată şi în sucurile naturale şi smoothie-urile de fructe, încât ele trebuie băute cu mare precauţie, la fel ca al­coolul. În schimb, fructele proaspete, consumate ca atare, nu creează probleme.

Soluții pentru a menține ficatul sănătos.Alcool cu prudenţă

Un ficat sănătos poate metaboliza fără difi­cultăţi, din când în când, câte un sfert de litru de vin sau o sticlă de bere. Ba chiar se pare că un consum moderat de alcool îl protejează de pericolul acumulării de lipide. Însă lucrurile se schimbă atunci când este vorba de cantităţi mai mari sau de un consum regulat. Deoarece organul dezintoxicării încearcă să elimine cât mai repede posibil alcoolul, care este pentru celule o toxină, arde­rea tuturor celorlalţi nutrienţi va fi întreruptă pentru un timp – interval în care ei se depun sub formă de grăsime în ficat. În cazul când acesta este deja afectat, ar fi mai bine să renunţaţi complet la alcool.

Soluții pentru a menține ficatul sănătos. Mâncați sănătos

S-a demonstrat că anumite vitamine, acizi graşi sau extracte din plante oferă protecţie prin­cipalului organ al metabolismului. De exemplu, vitamina E (prezentă în uleiul de măsline şi nuci) previne agravarea steatozei hepatice, prin infla­marea ficatului. Colina (din gălbenuşul de ou, dar şi din legumele, ca varza, broccoli sau conopida, elimină din ficat colesterolul şi gră­simile de prisos. Prin conţinutul său de cinarină, diverse prin­cipii amare şi fla­vo­noide, anghinarea fe­reşte ficatul de acţiunea distructivă a radicalilor liberi, la care ficatul este deosebit de ex­pus. Şi cafeaua conţine numeroase substanţe active care apără ficatul de inflamaţii şi îi men­ţine inte­gri­tatea celulelor. Cercetătorii au consta­tat că acest efect se obţine mai ales cu cafeaua pre­parată prin metoda clasică, şi mai puţin cu espresso şi cappucci­no.

Soluții pentru a menține ficatul sănătos. Lăsaţi-vă de fumat

Fumatul dău­nea­ză sănătăţii în general. Un studiu realizat cu participarea a peste o mie de pacienţi cu ficat gras, totodată şi mari fumători, a adus dovezi clare în sprijinul observaţiei că bolnavii care continuă să fumeze dezvoltă o asemenea fibroză mai frecvent decât persoanele care au reuşit să renunţe la ţigări. La rândul ei, fibroza hepatică sporeşte riscul de ciroză şi cancer.

Soluții pentru a menține ficatul sănătos. Puneţi ficatul la regim

Calea cea mai eficientă pe termen lung de a scăpa de lipidele care n-au ce căuta în ficat constă în adoptarea unei alimentaţii mai sănătoase şi mai sărace în calorii. Când orga­nismul primeşte mai puţine calorii decât necesită, el este nevoit să-şi procure energia din depozitele sale de provizii. Pentru a înlesni adaptarea la o astfel de dietă, se poate începe cu o cură de sucuri de legume, care înlocuiesc mesele, dar şi salate cu legume întregi, conţinând fibre pentru potolirea senzaţiei de foame, precum şi nutrienţii indispensabili organismului, favorizând curăţarea ficatului de grăsimi. Cura trebuie să se desfăşoare sub îndrumarea competentă a unui medic sau consilier de nutriţie.

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp