Simona Ionescu / Redactor Șef

100 de ani de la nașterea „creatorului de teatru şi film total”, Liviu Ciulei. Ce propunere a făcut regizorul Andrei Șerban

100 de ani de la nașterea „creatorului de teatru şi film total”, Liviu Ciulei. Ce propunere a făcut regizorul Andrei Șerban
Pe 7 iulie s-au împlinit 100 de ani de când a văzut lumina regizorul regizorilor, actorul, scenograful și profesorul Liviu Ciulei, personalitatea României care a reușit să construiască cele mai incredibile spectacole.

Teatrul Bulandra a organizat evenimentul „Ciulei 100”, în cadrul căruia artiști și regizori celebri și-au amintit de personalitatea marelui Liviu Ciulei, darul lui Dumnezeu pentru români.

La evenimentul „Ciulei 100” au participat și designerul Doina Levintza, alături de regizorii Alexander Hausvater şi Cristi Juncu, producătorul Ada Solomon, actorii Coca Bloos, Emilia Popescu, George Ivaşcu, Richard Bovnoczki, Silviu Biriş, Adrian Ciobanu, criticul de teatru Alice Georgescu.

Liviu Ciulei, regizorul regizorilor

„Actualul pod Izvor să-și schimbe numele în Liviu Ciulei”

Cu această ocazie, regizorul Andrei Șerban a trimis un mesaj video, în care a propus ca actualul pod Izvor să-și schimbe numele în Liviu Ciulei. „Azi trăiesc o emoţie specială cu gândul la Liviu, de care mă leagă o prietenie de o viaţă şi căruia îi sunt pe veci recunoscător.

Ca şi tinerii de la noi să afle cine a fost cel care le-a deschis calea să caute un teatru nou, comemorarea a 100 de ani de la naşterea lui e bine venită. Dar ar trebui amplificată, cred. El, care a construit poduri care să ne unească prin teatru, merită că actualul Pod Izvor să-i poate numele: Liviu Ciulei”, a propus Andrei Şerban.

„A fost ăl mai bun dintre noi toți”

Cu mare bucurie a fost vorbit despre Liviu Ciulei și celebrul actor Victor Rebengiuc, care și-a amintit că l-a cunoscut pe acesta când și-a făcut debutul la teatrul Bulandra.

„Prima dată când am intrat pe uşa Teatrului Bulandra – era altă arhitectură atunci – în faţa mea era un avizier pe care erau două foi cu distribuţii, piesele care urmau să intre în repetiţii. Una era ‘Nebuna din Chaillot’, şi eram distribuit şi acolo, şi alta era ‘Omul care aduce ploaia’, pe care-l punea Ciulei, şi eram acolo Jim Curry – băiatul cel mic. Şi aşa l-am cunoscut pe Liviu care debuta şi el ca regizor.

Victor Rebengiuc l-a adorat pe Liviu Ciulei

„Era de o generozitate extraordinară. Nu se speria că unul poate să facă un spectacol mai de succes decât ar putea să-l facă el”

Eu debutam la teatrul Bulandra, şi el debuta la Teatrul Bulandra ca regizor. Nu-l ştiam dinainte. (…) a fost ăl mai bun dintre toţi, pentru că el a clădit un teatru. Mai erau rămăşiţe de la doamna Bulandra. (…) Când a venit Ciulei, teatrul a înflorit dintr-o dată pentru că era un om de specialitate. (…) Era de o generozitate extraordinară. Nu se speria că unul poate să facă un spectacol mai de succes decât ar putea să-l facă el. Nu conta treaba asta”, a mai spus Victor Rebengiuc.

„Era o atmosferă pe care Liviu o crea în jurul lui”

Cu multă dragoste a vorbit despre Ciulei și actrița Mariana Mihuț, care l-a cunoscut pe regizor când era în plină forță creatoare. „Prima dată am dat probe pentru ce am jucat mai târziu, logodnica lui Bologa, şi de fapt nici nu l-am zărit atunci. Era doar o vorbă din întuneric care îmi dădea indicaţii şi se pare că am înţeles ce trebuia să fac şi am luat proba.

Mariana Mihuț l-a cunoscut pe Ciulei când era în plină forță creatoare

„Şi noi eram destul de tineri pe vremea aceea şi ne plăcea tot ce vroia de la noi”

După aceea însă a fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea ca actriţă şi spectacolul de care ne-am bucurat cu toţii era ‘Furtuna’. La ‘Furtuna’ a fost o atmosferă atât de extraordinară, Liviu era în plină forţă creatoare, era înconjurat de o trupă care îl adora, îl iubea, era foarte inspirat, costumele le făcea Levintza.

Şi noi eram destul de tineri pe vremea aceea şi ne plăcea tot ce vroia de la noi. Era o atmosferă pe care Liviu o creea în jurul lui, îi plăcea să lucreze, se simţea bine, era în plină formă şi a fost o perioadă foarte benefică pentru tot Teatrul Bulandra”, a spus Mariana Mihuţ.

„Când intra în scenă, eram terminaţi, eram topiţi, pentru că intra un Dumnezeu lângă noi care ne inspira”

La rândul său, actorul Virgil Ogășanu susține că Ciulei a fost ca un părinte pentru toți actorii alături de care a făcut spectacole impecabile. „Prima întâlnire cu maestrul Ciulei a fost în ‘Moartea lui Danton’. Un spectacol foarte greu, jucam Camille Desmoulins.

Virgil Ogășanu nu-l va uita niciodată pe marele Liviu Ciulei

Aici era o pantă, era turnanta care mergea, avea o pantă, şi când se întorcea pe partea cealaltă erau nişte celule, era interesant făcut decorul şi Liviu Ciulei ne dădea indicaţii acolo până să se întoarcă turnanta să revenim noi în faţă. Era ca un părinte cu noi şi ne încuraja, pentru că vedea pe faţa noastră că suntem foarte emoţionaţi. Şi chiar eram, eram chiar când venea dânsul.

„Pe maestrul Ciulei trebuie să-l simţi şi eu l-am simţit şi am crezut în el”

Când intra în scenă, eram terminaţi, eram topiţi, pentru că intra un Dumnezeu lângă noi care ne inspira. Datorită lui suntem acum aici şi vorbim de dânsul. Nici nu m-am gândit vreodată că o să ajung să vorbesc despre maestrul Ciulei, pentru că nu poţi vorbi despre maestrul Ciulei, n-ai cum.

Pe maestrul Ciulei trebuie să-l simţi şi eu l-am simţit şi am crezut în el. Şi de asta vreau să-i mulţumesc şi acum pentru faptul că a avut încrede în noi, în mine şi în toţi ceilalţi colegi care au venit atunci şi care au făcut roluri minunate pe scena acestui minunat teatru”, a povestit Virgil Ogăşanu.

„să stai faţă în faţă cu ‘rapidul 300’, să priveşti în ochi un expres, de fapt o instituţie”

Și Marcel Iureș l-a ovaționat pe regizorul Liviu Ciulei, amintind și de prima lor întâlnire, care a avut loc în anul 1984. „Întâlnirea cu domnul Ciulei a fost la 50.000 de volţi. Jucasem cu Petrică Gheorghiu în ‘Ferma’, cu Ileana Predescu jucasem mult în ‘Menajeria’ şi ‘Ferma’, dar să stai faţă în faţă cu ‘rapidul 300’, să priveşti în ochi un expres, de fapt o instituţie…

Liviu Ciulei, Clody Bertola și Victor Rebengiuc în „Play Strindberg”…

„crea o lume în jurul unui actor pe care-l iubea”

Ştiam mult din şoaptele care veneau din Occident, mai ales din Germania, despre el, cum ştiam şi despre Andrei Şerban foarte multe lucruri. Ascultam la casete, înregistrate cu microfon, ce făcuseră şi ce puseseră în scenă. (…) crea o lume în jurul unui actor pe care-l iubea, sau îl aprecia, sau pe care-l vroia cu tot dinadinsul, şi îl lăsa liber. Era teribil. Asta face un mare artist”, a rememorat Marcel Iureş.

„Mă cucerea timiditatea lui plină de farmec. Toată viața mea cu Ciulei a fost un teatru”

Cât privește viața privată, Ciulei a fost avut parte de trei căsătorii. Din nefericire, stilul de viață le-a făcut pe primele două soții să-l părăsească. Femeia care l-a adorat pe regizor, actrița Clody Bertola a povestit despre bărbatul vieții ei, într-un interviu mai vechi.

Ciulei alături de Clody Bertola, femeia care l-a iubit cel mai mult

„Mă cucerea timiditatea lui plină de farmec. Îi admiram dantura superbă. Chipul îi era uşor dizarmonios, dar îţi atrăgeau atenţia ochii negri, calzi şi pătrunzători. A început să vină din ce în ce mai des în cabina mea. Vorbea puţin, dar ceea ce spunea era plin de conţinut, mă interesa. Şi, încet, s-a înlănţuit ceva. Ne înţelegeam pe plan spiritual, ne plăceau aceleaşi lucruri, mai ales discutam mult despre teatru. Toată viaţa mea cu Liviu Ciulei a fost un teatru.”, a declarat actrița.

Fiul înfiat i-a călcat pe urme

Din păcate, relația n-a durat multă vreme, iar cei doi s-au despărțit. Ciulei s-a recăsătorit cu scenografa Ioana Gărdescu, dar nici dragostea celor doi n-a ținut o viață. A urmat un al doilea divorț, apoi s-a îndrăgostit de jurnalista Helga Reiter. Liviu a iubit-o cu tot sufletul, iar pe fiul acesteia din prima căsătorie, care i-a și călcat pe urme, l-a înfiat.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre