Lansată pentru prima dată în 2018, la Royal Opera House Covent Garden din Londra, biografia marii soprane Angela Gheorghiu a fost editată de University Press of New England și este scrisă în colaborare cu sciitorul și documentaristul Jon Tolansky, care a urmărit cariera Angelei Gheorghiu timp de aproape trei decenii, de la debutul său cu ”La bohème”, la Londra.
Volumul are la bază o serie de interviuri în exclusivitate, în care artista își reamintește cu nostalgie și emoție momentele principale din viața și din cariera de până acum, întâlnirile cu mari personalități din domeniul artelor, spectacole rămase de neuitat în conștiința iubitorilor de operă.
Cu un cuvânt înainte semnat de ES Emil Hurezeanu, Ambasador al României în Austria, ediția în limba română a biografiei este publicată de Curtea Veche Publishing și include un set de noi fotografii inedite, pe lângă cele apărute în ediția originală.
Angela Gheorghiu, prima biografie în România
„Această biografie a însemnat, pentru mine, ocazia de a rememora câteva dintre momentele importante din viața și cariera mea, spune Angela Gheorghiu. Nu este o lucrare exhaustivă și nici una definitivă. O viață petrecută pe toate meridianele lumii și trei decenii de carieră pe cele mai mari scene de operă și de concert îmi lasă, încă, multe amintiri nespuse.
Dar este un prim volum cursiv, care vorbește despre parcursul meu artistic, despre oamenii importanți care mi-au fost alături și despre cum se scrie câteodată istoria în spatele cortinei și în afara luminii reflectoarelor. Este o carte ”vorbită” cu franchețe și cu deschidere, și sunt fericită că este disponibilă și în România.”
Pe lângă cuvintele Angelei Gheorghiu, care pun în pagină de o manieră directă și deschisă veritabile file de istorie a operei, volumul reunește mărturii ale colegilor săi de scenă sau ale prietenilor – toți, la rândul lor, mari personalități, precum Grace Bumbry, José Carreras, Nadia Comăneci, Richard Eyre, Vangelis, Bryn Terfel sau Franco Zeffirelli.
Viața super vedetei, transpusă în file
De la copilăria petrecută la Adjud, în perioada comunistă, la seria de debuturi extraordinare pe toate marile scene ale lumii – Covent Garden, Metropolitan Opera sau Opera de Stat din Viena – de la plăcerea de a cânta pentru copiii din oraș la emoția pe care o încearcă la fiecare final de spectacol, când are parte de ovații și aplauze, biografia Angelei Gheorghiu este, ea însăși, un spectacol, împlinirea unei personalități strălucitoare și a unui talent inegalabil.
Soprana Angela Gheorghiu este un superstar al operei internaţionale. Născută la Adjud, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea profesoarei Mia Barbu. Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în „La Bohème”, la Metropolitan Opera din New York şi la Opera de Stat din Viena.
De atunci, Angela Gheorghiu a cântat în toate marile scene din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Milano, Salzburg, Berlin, Barcelona, Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Shanghai şi multe altele.
Pentru cariera sa extraordinară, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor și Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, acordate de Guvernul francez.
Nu în ultimul rând amintim că Angela Gheorghiu este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi, al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și al Universității București. În 2010, a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor – cea mai înaltă decoraţie acordată de către Președinția României, iar doi ani mai târziu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook