Cu o distribuție remarcabilă și într-o atmosferă de o plasticitate extraordinară creată de scenografii Ștefan Caragiu și Liliana Cenean, regizorul Felix Alexa reimaginează comedia neagră a lui Sławomir Mrożek din anii ’60 pentru publicul de astăzi, oferind cea dintâi premieră a anului 2025, la Teatrul Național București (TNB).
Poate cea mai bună piesă într-un act a unuia dintre cei mai importanți dramaturgi ai secolului XX, „În largul mării” este o parabolă politică și totodată o comedie absurdă, care conține un mesaj neliniștitor în spatele umorului, transmit reprezentanții teatrului. Deși scrisă în plină cenzură sovietică, piesa este de o actualitate tulburătoare și pare desprinsă din titlurile de presă ale zilelor noastre.
Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii: Șerban Pavlu, Victoria Dicu, Emilian Mârnea, Andrei Finți, Eduard Cîrlan. Primele reprezentații vor avea loc pe 17, 18 și 19 ianuarie, de la ora 19.00, iar premiera oficială va avea loc pe 24 ianuarie, ora 19.00.
Cea dintâi premieră a anului 2025, pe scena TNB
Piesa urmărește soarta a trei naufragiați înfometați care încearcă să găsească o modalitate „democratică” de a decide care dintre ei va fi mâncat de ceilalți doi. Argumentele devin din ce în ce mai demagogice, intimidarea și lingușeala din ce în ce mai intense, până când intervențiile unui poștaș aflat în trecere și ale unui bătrân servitor împing acțiunea către un punct culminant înfricoșător.
„În largul mării” este un spectacol care condamnă, prin cinismul, absurdul și satira atât de caracteristice scriiturii lui Mrożek, brutalitatea machiavelică a puterii politice din toate timpurile.
Spectacol de „un realism crud”
Regizorul spectacolului a oferit câteva detalii despre cum vede el textul piesei „În largul mării” și despre cum trebuie acesta înțeles azi.
„Ce poate fi mai actual astăzi decât «mâncatul omului de către om», cum spune un personaj al piesei lui Mrożek? Aș spune că ne învârtim azi în jurul nuanțelor acestei acțiuni canibalice, în toate sensurile sale. Un text sclipitor de inteligent, „În largul mării” devine acum mult mai incitant, periculos și acut decât atunci când a fost scris.
Pentru mine, spectacolul acesta este un strigăt de alarmă în ceea ce privește degradarea morală a societății. Sub umorul negru, subtil și percutant al piesei, se ascund adevărurile dureroase ale vieții noastre cotidiene.
Și totuși, până unde poate merge ființa umană cu lipsa scrupulelor când «foamea» devine elementul principal? Suficient de departe încât „În largul mării”, această bijuterie a teatrului absurdului, să devină de un realism crud”, spune Felix Alexa.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Vehiculele care vor fi interzise: pericol la adresa securității naționale
- WhatsApp are o mare problemă. Telefoanele afectate
- Horoscop 15 ianuarie 2025. O zodie poate ajunge la despărțire, alta primește o șansă neașteptată
- Ordinul Casei de Pensii aduce schimbări majore pentru peste 4 milioane de români
- Reorganizarea teritorială a României. Județele care dispar. Cum va arăta noua hartă
- Se dau 1500 de lei ajutor de la stat pentru motorină sau benzină! Trebuie să completezi o cerere ca să te î...
- Faimoasa cască Sutton Hoo poate fi un indiciu că primii anglo-saxoni au luptat ca mercenari pentru Imperiul...
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
- Nume de băieți rare - Cele mai frumoase și deosebite alegeri de nume pentru copilul tău
- Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă