Simona Ionescu / Redactor Șef

Concursul Internațional George Enescu: S-au anunțat finaliștii secțiunii de pian. Votați-i!

Concursul Internațional George Enescu: S-au anunțat finaliștii secțiunii de pian. Votați-i!
Președinta juriului Secțiunii de pian din cadrul celei de a XIX-a ediții a Concursului Internațional George Enescu, doamna Lilya Zilberstein, a anunțat aseară care sunt cei 3 pianiști ce vor intra în finala competiției: Evgeny Konnov (Rusia, 32 de ani), Roman Lopatynskyi (Ucraina, 31 de ani) și Tatiana Dorokhova (Rusia, 33 de ani). 

Finala secțiunii de pian va avea loc azi, duminică, 22 septembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Ateneul Român, și va fi transmisă LIVE, pe TVR Cultural, Radio România Muzical, dar și pe website-ul concursului – www.concurs.festivalenescu.ro.

Evgeny Konnov va interpreta în finală Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian și orchestră op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski.

Roman Lopatynskyi va interpreta Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian și orchestră op. 83 de Johannes Brahms.

Tatiana Dorokhova
Tatiana Dorokhova

Tatiana Dorokhova va interpreta Concertul nr. 1 în re minor pentru pian și orchestră op. 15 de Johannes Brahms.

Concurenții vor fi acompaniați de către Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Christian Reif.

Ce premii sunt oferite

La finalul concertului, juriul, format din pianiștii Lilya Zilberstein (Președinta Juriului), Luiza Borac, Dana Borșan, Sina Kloke, Vovka Ashkenazy, Andrei Pisarev, Simon Trpčeski, Alexander Shtarkman, și managerul Martin Campbell-White, va avea dificila misiune de a juriza finala competiției (cea de a patra etapă a concursului), la finalul căreia vor fi oferite trei premii în bani, valoarea totală a acestora fiind de 30.000 euro: Premiul I – 15.000 de euro net; Premiul al II-lea: 10.000 de euro net, Premiul al III-lea: 5.000 de euro net.

În cadrul finalei se vor oferi și Premiul Radu Lupu pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu – 3.000 de euro net, Premiul Constanța Erbiceanu – 2.000 de euro net, Premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse Bulz pentru pian de Diana Rotaru – 2.000 de euro net, dar și Premiul Publicului – 1.000 de euro net.

În cadrul Concursului Internațional George Enescu, casa de discuri Electrecord oferă câștigătorilor premiilor întâi de la secțiunile violoncel, vioară și pian, oportunitatea de a înregistra lucrări de George Enescu, cu posibilitatea de a fi transpuse pe un album dublu dedicat.

Premiul Publicului din cadrul finalei de pian a Concursului Internațional George Enescu va fi acordat de publicul din orice colț al lumii care a urmărit concertul final atât din sală, cât și online, la radio sau la TV.

Publicul din toată lumea, chemat să voteze

Procesul de votare se va deschide o dată cu debutul etapei Finale și va fi anunțat de prezentatorul evenimentului prin mențiunea “Start vot”. Procesul de votare va rămâne deschis pe toată durata etapei Finale și se va închide în momentul în care prezentatorul evenimentului va anunța “Stop vot”, dar nu mai târziu de finalizarea deliberării celorlaltor premii din Concurs de către comisia de jurizare.

Publicul din orice colț al lumii își poate vota preferatul, aici: https://concurs.festivalenescu.ro/ro/premiul-publicului-pian

Cel mai important eveniment muzical din lume

Concursul Internațional George Enescu, inițiat în 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platformă de afirmare la nivel internațional.

De-a lungul anilor, concursul a consolidat poziția României pe scena culturală globală, fiind singurul concurs din România afiliat Federației Mondiale a Concursurilor Internaționale de Muzică Clasică și a descoperit numeroase talente care au devenit artiști de renume mondial. Ediția din 2024 promite să fie una de excepție, continuând tradiția de a aduce în prim-plan talente ale muzicii clasice.

Evgeny Konnov
Evgeny Konnov

Concursul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundația ArtProduction

Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București și ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

(Comunicat primit la redacție de la organizatorii Concursului Internațional George Enescu)

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre