Simona Ionescu / Redactor Șef

Expoziţii de artă în Timişoara: Ce înseamnă Europa, cine suntem “noi”?

Expoziţii de artă în Timişoara: Ce înseamnă Europa, cine suntem “noi”?
Timp de o lună, la Timișoara, puteți învăța despre legitimitatea Europei unite, libertate și limitare, în două expoziții de artă care rămân deschise, cu respectarea noilor norme sanitare.

Timp de o lună, între 13 octombrie și 13 noiembrie, Asociația Culturală Contrasens prezintă la Timișoara expozițiile de artă contemporană: Europa Wonderland și Body Space: Citizenship and Territories, două expoziții ce aduc împreună 20 de artiști – naționali și internaționali – care dezbat legitimitatea unei Europe unite și aduc în discuție teme despre interacțiunea socială, spațiu sau teritoriu și amploarea granițelor rasiale, sexuale, ideologice și de clasă.

Cele două expoziții vor fi expuse în Clădirea Garnizoanei Timișoara. Vernisajul va avea loc în 13 octombrie, începând cu ora 18,00 la Comenduirea Garnizoanei Timișoara din Piața Libertății, iar accesul la eveniment se va face ținând cont de situația curentă și cu respectarea tuturor normelor în vigoare privind distanțarea fizică și pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Care e semnificaţia identităţii europene

Expoziția Europa Wonderland, curatoriată de Olivia Nițiș (curatoare, istoric de artă, cercetător), chestionează aspecte legate de contextul european, identitate și politică prin intermediul unor lucrări noi ce se angajează deschis în procesul de tatonare a discursurilor puterii. Artiștii care expun sunt: Cătălin Burcea, Cosmin Haiaș, Delia Popa, Matei Bejenaru, Valeriu Șchiau, Decebal Scriba și Zoița (Delia Călinescu).

Body Space: Citizenship and Territories este o expoziție realizată în strânsă legătură cu precedenta. Alături de demersul Oanei Nițiș stă Dana Sarmeș (curator, critic de artă, lector universitar). Scopul acesteia este de a angrena artiștii și publicul într-un dialog semnificativ în jurul marilor subiecte ale societății de azi – Granița, Teritoriul, Cetățenia și al conceptului curent al distanțării fizice (inițial denumită distanțare socială).

Expoziția prezintă lucrări ale artiștilor: Ana Hoffner ex Pruvlovic (AUT),Andreea Cioară (RO), Ardan Özmenoğlu (TU), Ciprian Homorodean (RO), Claudiu Cobilanschi(RO), Elana Katz (DE/USA), Mălina Moncea (RO), Renée Renard (RO), Sandra Sterle (HR), Sarah Daria Muscalu (RO), Sorin Oncu (RO), Veronique Sapin (FR), Xenophon Sachinis (GR).

Mai multe detalii puteţi găsi pe evenimentul creat pe Facebook şi pe site-ul Asociatia Culturala Contrasens.  După data vernisajului, expozițiile vor putea fi vizitate de marți până duminică, între 14.00 – 20.00. Intrarea se face doar în baza unei rezervări pe site sau telefonic. Intrarea este liberă.

Madonna, de nerecunoscut. Iată ce s-a întâmplat

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre