Simona Ionescu / Redactor Șef

Filmul românesc ales să participe la Premiile Oscar. Când îl vom vedea în cinematografe

Filmul românesc ales să participe la Premiile Oscar. Când îl vom vedea în cinematografe
Un juriu din România a ales ce film artistic să fie trimis la Hollywood ca să participe la Premiile Oscar din 2024.

Filmul a fost ales de comisia de selecţie a Centrului Naţional al Cinematografiei, alcătuită din profesionişti din industrie: Alexander Nanău – regizor, Iulia Rugină – regizor, Irina Margareta Nistor – critic de film, Tudor Reu – producător, Adina Sădeanu – regizor.

Este vorba de cel mai nou film scris și regizat de Radu Jude, Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (Do Not Expect Too Much from the End of the World). Propunerea României pentru Premiile Oscar 2024 va fi înscris pentru categoria “Cel mai bun lungmetraj internațional”.

 Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii a avut premiera mondială luna trecută la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului, Mențiune din partea Juriului Ecumenic și Premiul I din partea Juriului Tinerilor.

Filmul va intra în cinematografele din România pe 27 octombrie.

Ce spune regizorul Radu Jude despre selecția filmului său

Până la premiera din România, filmul lui Radu Jude va fi prezentat în cadrul celor mai importante festivaluri de film din lume: la New York, Toronto BFI London, Viennale etc.

„Nimic nu m-ar dezgusta mai mult, din punct de vedere moral, decât să primesc un Oscar” („Nothing would disgust me more, morally, than to receive an Oscar”) spunea marele cineast Luis Buñuel cu ceva vreme înainte chiar să primească un Oscar! Noi, cineaștii mărunți, nu putem spera să fim la înălțimea contradicțiilor bunueliene – așa că ne bucurăm de faptul că filmul nostru reprezintă propunerea României la Oscarul pentru film străin.
Mulțumim comisiei care a decis astfel și felicitări tuturor celor care au participat la realizarea filmului!”,
a declarat Radu Jude.

Afișul filmului lui Radu Jude

Despre scenariul filmului Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii ni s-a spus că pune în legătură diverse narațiuni (despre exploatare, despre oboseală, despre moarte, despre imagini), diverse genuri (road-movie, comedie, film de montaj, film documentar), diverse tipuri de umor (de la cel de autobază la cel rafinat) și diverse strategii estetice.

Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Dorina Lazăr și László Miske joacă în rolurile principale, alături de celebra actrița germană Nina Hoss. Din distribuţie mai fac parte actorii Katia Pascariu, Şerban Pavlu, Nicodim Ungureanu, Ioana Iacob. De asemenea şi Claudia Ieremia, Zita Moldovan, Rodica Negrea, Adina Cristescu şi Sofia Nicolaescu.

Calendarul Premiilor Oscar

 Lista scurtă pentru nominalizările la Oscar 2024 va fi anunţată de Academia Americană de Film pe 21 decembrie 2023, iar selecția finală pe 23 ianuarie, anul viitor. Cea de-a 96-a gală a Premiilor Academiei Americane de Film este programată să aibă loc pe 10 martie 2024, la Los Angeles.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre