Simona Ionescu / Redactor Șef

Lavinia Șandru, despre festivalul filmului de la Craiova. 15 ani pentru documentarea unui film proiectat la EcoFest 2021

Lavinia Șandru, despre festivalul filmului de la Craiova. 15 ani pentru documentarea unui film proiectat la EcoFest 2021
Festivalului Internațional al Filmului Ecologist EcoFest România - Pentru Sănătatea Pământului aduce anul acesta, la Craiova, unele dintre cele mai bune filme cu tematică ecologistă. Unul dintre ele este “Arica”.

Festivalul începe mâine, la Craiova. La ediția a XI-a a EcoFest România organizatorii promit câteva proiecții de excepție. Una dintre ele este “Arica”, în regia lui Lars Edman și a lui William Johansson Kalén.

Lavinia Șandru, care e și actriță, are acum rolul de președinte al EcoFest. Și are un mesaj pentru spectatori:

„Vom primi în fiecare an un Oscar din partea apelor, pădurilor şi aerului. Vom lăsa urmaşilor noştri o arhivă valoroasă, pe care vor fi mândri s-o ducă mai departe. Vor privi trecutul nostru pe ecran şi vor trăi prezentul lor, aşa cum noi l-am proiectat.

Viitorul depinde de prezent, iar prezentul suntem noi. Viitorul va fi ecologist sau nu va fi deloc”.

Deșeurile toxice dispar din țările bogate

“Colonialismul toxic – exportul de deșeuri din tările bogate în tările sărace – este în curs de judecată.

O companie miniera suedeză exporta 20.000 de tone de deșeuri toxice în orașul Arica din deșertul chilian. Mii de oameni se îmbolnăvesc, mulți mor de cancer. ARICA ne aruncă în procesul revoluționar de responsabilitate corporativă, care începe după ce Lars Edman – născut în Chile și crescut la Boliden, Suedia – a expus scandalul.

Alături de co-regizorul său William Johansson, Lars urmărește povestea timp de 15 ani, expunând modul în care deciziile luate în urmă cu zeci de ani in Europa continuă să afecteze oamenii din America de Sud.

Parțial o călătorie personală, parțial o dramă din sălile de judecată, ARICA este povestea unei comunități afectate, care luptă pentru justiție, împotriva unei companii multinaționale disperate să-și curețe numele și urmările activităților sale toxice.”, se arată îm descrierea filmului.

Lista filmelor din concurs

În competiție cu filmul “Arica”,  la secțiunea “Concurs” sunt filmele:

Kamchatka Bears / Ursii din Kamciatka – Rusia”

“Arica / Arica” – Suedia/Chile/Norvegia/Marea Britanie

“Ranger and / Pădurar și Leopard” – Iran

“La Lunga Strada Giala/ Lungul drum galben” – Italia

“Namuli / Muntele Namuli” – SUA, filmat in Mozambic

“Zhalanash – Emty Shore / Zhalanash – Maluri pustii” – Polonia

“Samuel in the clouds / Samuel, aproape de nori” – Belgia/Olanda/Bolivia

“Ode To Desolation / Poem din singurătate” – SUA

“Down The Stream / Pe râu, în jos” – Vietnam.

Toate detaliile despre filme, juriu și programe din cadrul Festivalului Internațional al Filmului Ecologist EcoFest România – Pentru Sănătatea Pământului se găsesc pe http://www.ecofestromania.ro/.

Festivalul Internațional de Film Ecologist ECO FEST România – „Pentru Sănătatea Pământului” este organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociaţia Inițiativa Ecologistă Europeană, cu sprijinul Ministerului Culturii și Ministerului Educației. Partener principal:  Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Local Municipal.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre