Simona Ionescu / Redactor Șef

Margaret Atwood, nevoită să vândă o copie ignifugă a romanului Povestea slujitoarei

Margaret Atwood, nevoită să vândă o copie ignifugă a romanului Povestea slujitoarei
Fiecare are propriile preferințe când vine vorba de cărți. Poate că preferați cărțile cu coperți cartonate elegante, senzația unui volum robust în mână,. Sau, poate, le preferați pe cele electronice sau audio.  Poate că există unii care iubesc cărțile protejate împotriva incendiilor.

În încercarea de a sensibiliza publicul cu privire la cenzura tot mai mare și la creșterea numărului de cărți interzise în școlile din SUA, autoarea Margaret Atwood și Penguin Random House au lansat un singur exemplar ignifug al romanului The Handmaid’s Tale (Povestea slujitoarei), publicat de Atwood în 1985, și ecranizat, cu mare succes, în mai multe serii, de HBO.

Carte ignifugă, vândută în scopuri caritabile

Ediția special comandată, care rezistă la incendiu, a fost vândută săptămâna aceasta la Sotheby’s cu 130.000 de dolari. Încasările vor fi donate PEN America, o organizație care militează pentru libertatea de exprimare. „Sunt foarte mulțumită de faptul că ediția unică și necombustibilă a cărții The Handmaid’s Tale a strâns atât de mulți bani pentru PEN America”, a declarat Atwood într-un comunicat.

Margaret Atwood și-a incendiat cartea cu un aruncător de flăcări

Cartea a fost testată chiar de Margaret Atwood, acum în vârstă de 82 de ani, care a încercat să-și incendieze propria operă cu un aruncător de flăcări într-un videoclip de promovare. „Nu m-am gândit niciodată că voi încerca să ard una dintre propriile mele cărți… și că voi eșua”, a spus ea.

În videoclip, autoarea canadiană poate fi văzută purtând mănuşi de protecţie şi folosind un aruncător de flăcări îndreptat spre carte pentru a-i testa rezistenţa la foc. „Videoclipul cu cartea incendiată de mine şi care refuză să ardă are acum un potenţial de 5 miliarde de vizualizări. Sperăm că va creşte nivelul de conştientizare şi va conduce la discuţii raţionale”, a adăugat scriitoarea

Povestea slujitoarei, interzisă în școlile americane

Romanul distopic fundamental a provocat adesea controverse și a fost interzis și suprimat de mai multe ori de-a lungul anilor. În 2019, a intrat pe lista celor mai contestate cărți a Asociației Americane a Bibliotecilor. Între iulie 2021 și martie 2022, PEN America a înregistrat 1.586 de cazuri în care cărți individuale au fost interzise în 86 de districte școlare din SUA.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre