Moment de vârf în Timișoara: cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani

Moment de vârf în Timișoara: cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani
Prima expoziție a artistului în țara sa natală după mai bine de 50 de ani se deschide publicului larg la Timișoara, în acest weekend. Vizitatorii vor putea admira peste 100 de creații ale celebrului artist.

Cea mai importantă expoziție dedicată lui Constantin Brâncuși în ultima jumătate de secol, în România, se deschide publicului sâmbătă, pe 30 septembrie, de la ora 10:00. Evenimentul este parte integrantă a programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Curatoriată de Doina Lemny, reputată expertă internațională în viața și opera lui Brâncuși, expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este un eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș, organizat de Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, și susținut de Banca Transilvania ca sponsor principal.

Cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani

Expoziția aduce în fața publicului aproximativ 100 de exponate, între care 22 de sculpturi, 11 desene, peste 50 de fotografii, dar și documente de arhivă sau materiale filmate. Toate sunt menite să ofere o imagine de ansamblu asupra creației și vieții lui Constantin Brâncuși, dar și să-l plaseze pe marele sculptor, pentru prima dată, într-un context românesc.

Opere de artă împrumutate de la marile muzee ale lumii pot fi admirate la Timișoara

„Expoziția scoate în evidență anumite aspecte ce evocă legătura artistului cu țara sa natală, cu arta și literatura românească, lăsând publicului libertatea să descopere aceste relații subtile după propriile intuiții și simțăminte. De aici, necesitatea de a prezenta etape importante din creația sa, punând accentul pe prima perioadă, ce poartă însemnele formării sale în România, și pe dialogul pe care l-a întreținut în permanență cu compatrioții săi prin participarea la diverse manifestări artistice”, spune Doina Lemny, curatoarea expoziției Brâncuși de la Timișoara.

Există însă și lucrări de maturitate, în special de la muzeele internaționale, lucrări emblematice sau mai puțin cunoscute, care ies pentru prima oară din faimoasele colecții pentru a ajunge în România. În acest sens, expoziția beneficiază de împrumuturi excepționale de la Centre Pompidou, din Paris, care deține, prin Atelierul lui Brâncuși, cea mai mare colecție de Brâncuși din lume.

Cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani din România poate fi vizitată până la finele lunii ianuarie 2024

Un alt împrumut este de la Tate, din Londra, care a trimis la Timișoara trei din cele patru opere pe care le deține. Fundația Guggenheim din Veneția, precum și din alte colecții particulare au oferit împrumuturi valoroase. De asemenea, lucrările timpurii ale lui Brâncuși sunt aduse de la Muzeul Național de Artă al României și de la Muzeul de Artă Craiova. Numeroasele fotografii și cele două materiale video filmate chiar de către Brâncuși intră într-un dialog inedit cu operele expuse.

Catalogul expoziției cuprinde eseuri și reproduceri după lucrări

Expoziția este însoțită și de un catalog în limba română și engleză, coordonat de Doina Lemny, cuprinzând 16 eseuri ale specialiștilor români și străini— Ioana Vlasiu, Elena-Bobi Dumitrescu, Matthew Gale, Ariane Coulondre, David Grob, Doina Lemny, Cristian-Robert Velescu, Mica Gherghescu, Valerie Loth, Georges Banu, Sorana Georgescu-Gorjan—, precum și 190 de imagini reproduse ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Constantin Brâncuși, alături de imagini documentare.

Publicat de Fundația Art Encounters, volumul „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este un ghid ideal pentru toți cei care doresc să înțeleagă mai aprofundat universul brâncușian, oferind o perspectivă nouă și actualizată asupra operei unuia din cei mai importanți sculptori ai secolului XX.

Constantin Brâncuși este cel mai important sculptor român

Acesta poate fi comandat de pe site-ul expoziției (brancusi-2023.info), site-ul librăriei La Două Bufnițe (ladouabufnite.ro), alte librării din țară, precum și de la Muzeul Național de Artă din Timișoara, și va fi lansat oficial în cadrul unui eveniment dedicat, sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 16:00, în Sala Barocă a muzeului.

„Ultima expoziție românească dedicată marelui sculptor a avut loc în urmă cu mai bine de 50 de ani, în 1970. Expoziția de Timișoara își va impresiona cu siguranță publicul, fiind totodată și o binemeritată revenire simbolică a lui Brâncuși acasă. O expoziție care explorează atât inspirația românească cu care sculptorul ajunge la Paris, cât și metamorfoza prin care trece până la a deveni artistul universal pe care îl apreciază toată lumea”, declară Ovidiu Șandor, comisarul expoziției și președinte al Fundației Art Encounters.

 Weekend-ul marii deschideri a expoziției-eveniment „Brâncuși: surse românești și perspective universale”

  • Sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 10:00, la Muzeul Național de Artă Timișoara, deschiderea oficială a expoziției în prezența lui Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timiș, a Doinei Lemny, curatoarea expoziției, și a lui Filip Petcu, Directorul MNArT. Expoziția poate fi vizitată de publicul larg în intervalul 10:00 – 12:00.
  • Tot sâmbătă, de la ora 16:00, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, va avea loc lansarea oficială a Catalogului expoziției, eveniment care va lua forma unui dialog între coordonatoarea acestui volum, Doina Lemny, și jurnalista culturală Daria Ghiu. Accesul la acest eveniment este gratuit, însă vizitarea expoziției se face pe bază de bilet.    
  • Duminică, 1 octombrie, expoziția va fi deschisă publicului larg între orele 10:00 – 20:00, pe baza biletelor achiziționate în prealabil.

Expoziția Brâncuși poate fi vizitată în intervalul 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024. Informații detaliate legate de programul de vizitare, achiziția de bilete, tururi ghidate și vizite școlare sunt disponibile pe site-ul dedicat expoziției: brancusi-2023.info. Organizatorii evenimentului îi îndeamnă pe doritori să-și achiziționeze din timp bilete pentru zilele și intervalele orare rămase disponibile.

Cum se poate vizita gratuit expoziția Brâncuși

Toți elevii vor putea vizita expoziția gratuit. Condiția este ca aceștia să fie însoțiți (un adult la maximum 10 copii).  Aceștia pot beneficia de ateliere mediere culturală (joia între orele 10:00 – 11:30 și 12:00 – 13:30), tururi ghidate (joia, de la ora 18:00, vinerea de la ora 10:00 și ora 18:00, iar sâmbăta de la orele 12:00 și 17:00, cu programare prealabilă) sau ateliere mediere la Institutul Francez (miercurea de la ora 10:00 și apoi de la ora 11, cu maximum 25 de copii).

O zi pe lună, expoziția poate fi vizitată gratuit de publicul larg

De acces gratuit la muzeu, și implicit la expoziția Brâncuși, poate beneficia oricine, în prima miercuri a fiecărei luni. Biletele gratuite se pot ridica, în limita capacității disponibile, doar în ziua respectivă și doar de la casieria muzeului, până la ora 15:00.

Pentru adulți, tarifele sunt diferențiate pe categorii: studenții plătesc 22 de lei intrarea, pensionarii, 55 de lei, iar prețul întreg pentru vizitarea expoziției este de 88 de lei. Doritorii care vor să viziteze și restul expozițiilor din muzeu vor achiziționa un bilet de intrare cu 100 de lei.

Sursa foto: Consiliul Județean Timiș

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre