Simona Ionescu / Redactor Șef

Omagiu lui Ducu Darie. Regizorul a fost 17 ani directorul Teatrului “Bulandra”

Omagiu lui Ducu Darie. Regizorul a fost 17 ani directorul Teatrului “Bulandra”
Teatrul Municipal “Lucia Sturdza Bulandra” dedică săptămâna aceasta regretatului regizor Alexandru Darie, cel care a fost timp de 17 ani director al acestei importante instituţii de cultură. A fost fiul marelui actor Iurie Darie şi al actriţei Consuela Roşu.

Pe 14 iunie, regizorul Alexandru (Ducu) Darie ar fi implinit 61 de ani. A fost iubit şi respectat de lumea teatrului. A murit miercuri, 18 septembrie 2019. Regizorul era internat de două săptămâni la Terapie Intensivă la Institutul Clinic Fundeni din București, după ce suferise o complicație la plămâni. Acesta ar fi suferit de ciroză hepatică și era pe listele de transplant hepatic.

În săptămâna 8-14 iunie 2020, Teatrul “Bulandra” îl omagiază pe Alexandru Darie și readuce în prim-plan spectacolele sale montate aici timp de 26 de ani. De asemenea, pe data de 14 iunie, când ar fi fost ziua sa de naștere, spectatorii de pretutindeni se pot bucura de una dintre cele mai intense și mai provocatoare montări ale sale.

Omagiu regizorului Ducu Darie

Potrivit unui comunicat al Teatrului “Bulandra”, transmis marţi, 9 iunie, pe pagina de Facebook, sunt postate fotografii, cronici, gânduri ale lui Alexandru Darie şi ale celor cu care a lucrat de-a lungul anilor.

Ziua de 14 ar fi fost ziua de naştere a lui Alexandru Darie. Duminică, de la ora 19,00, va fi difuzată, atât pe Facebook, cât pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro, producţia manifest „Coriolanus”, de William Shakespeare.

Cu o distribuţie de 70 de actori, „Coriolanus” pune în prim plan lupta pentru putere a personajului principal, precum şi sfârşitul tragic al acestuia, pe altarul ambiţiei şi al grandomaniei, se arată în comunicat.

„Este necesar în România să se revină la teatrul politic, pentru că nu este numai o formă de protest, ci şi o formă de conştientizare a ceea ce ni se întâmplă. E un adevăr aparent banal pe lângă care trecem, când vorbim de teatru sau de Shakespeare, că teatrul e oglinda vremurilor. Iată că e o oglindă destul de mare şi de precisă”, afirma Alexandru Darie.

Din distribuţie fac parte, printre alţii, actorii Şerban Pavlu, Radu Amzulescu, Ana Ioana Macaria, Dan Bădărău, Camelia Maxim, Simona Pop, Ionel Mihăilescu, Gheorghe Ifrim, Romeo Pop, Antoaneta Cojocaru, Constantin Dogioiu, Elias Ferkin.

Alexandru Darie, biografia

Alexandru (Ducu) Darie se numea de fapt Alexandru Darie-Maximciuc. A fost fiul marelui actor Iurie Darie şi al actriţei Consuela Roşu. Iurie Darie și-a întâlnit prima soție la Liceul Sava, unde studiau împreună. Rodul primei sale căsnicii, fericită și armonioasă, a fost Ducu, născut în 1959. Răpusă prematur de boală, actrița Consuela Roșu, de o frumusețe răpitoare, a lăsat cu limba de moarte ca Anca Pandrea, buna lor prietenă, să aibă grijă de Iurie Darie. Rămas văduv, Iurie Darie se îndrăgostește de Anca Pandrea și rămân împreună până la sfârșit.

Ducu Darie a studiat regia la UNATC şi încă din studenţie a foat apreciat. La 22 de ani, a primit marele premiu pentru cea mai bună producţie la Festivalul International al școlilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981.

După facultate a lucrat la Teatrul de Stat din Oradea, apoi în alte teatre din ţară. În 1990, la Teatrul de Comedie din Bucureşti, a regizat “Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare, spectacol foarte apreciat în ţară şi în străinătate. Spectacolul a fost distins cu premiile pentru cel mai bun regizor și cele mai bune costume la prima ediție a Festivalului Național de Teatru „I.L. Caragiale”.

În 2002, Alexandru Darie a devenit directorul Teatrului Lucia Sturdza Bulandra”, iar în decembrie 2006 a foat ales preşedintele Uniunii Teatrelor din Europa.

Pe 18 septembrie 2019, Alexandru Darie a murit şi a fost înmormântat la Cimitirul Bellu cu onoruri militare. (Sursa: AGERPRES)

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre