Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea calului, un spectacol fantastic la Circul Metropolitan. Safir, „piatra prețioasă” a basmului din arenă

Povestea calului, un spectacol fantastic la Circul Metropolitan. Safir, „piatra prețioasă” a basmului din arenă
Considerați creaturi nobile, înțelepți și plini de dragoste, caii ne fac viața mai frumoasă, dezvoltând o relație puternică cu oamenii lor preferați, transformându-se în cei mai buni prieteni. Dacă vreți să vedeți cât de minunați sunt, puteți da o fugă la Circul Metropolitan din București.

Duminică, 12 noiembrie, de la ora 11.00, aveți posibilitatea să vedeți un spectacol impresionant, intitulat „Povestea calului”. Timp de o oră și jumătate vă veți simți ca într-un basm, în care dresori și călăreți folosesc un dialog „plin de farmec”. Mai ales copiii vor fi fascinați de ce vor vedea în arenă.

Caii Circului Metropolitan sunt de o frumusețe emoționantă. Când îi vedem fugind, avem senzația că orice în lume este posibil și nu există suflet mai pur căruia să îi poți încredința cele mai tainice secrete. Iar când îi călărim, sunt asemenea unei poezii în mișcare. Pentru că oricine se lasă în grația și puterea unui cal, se simte ca și cum ar fi purtat de un înger. Un vechi proverb spune „înconjurați-vă de cai, nu de grijile voastre”. Iar dacă vreți să uitați de tot și toate și să fiți fericiți, chiar și pentru puțin timp, mergeți la Circul Metropolitan, la „Povestea calului”. Și veți descoperi o lume despre care mulți nu au habar.

Ce veți putea vedea în spectacol

„Povestea calului este un spectacol care se joacă odată pe lună, pentru că nu dorim ca animalele să se obosească prea mult. Din spectacol fac parte 10-12 cai, care sunt destul de solicitați după eveniment, tocmai de aceea au nevoie de refacere. De altfel și după spectacol, aceștia au parte de un ritual. Sunt periați, curățați, hrăniți și lăsați la odihnă. Acest minunat spectacol se adresează iubitorilor de cai și ne dorim să scoatem în evidență tocmai această relație minunată dintre om și animal.

Spectatorii se vor bucura de numere de echitație în care calul face pași de dans alături de omul său, dar și demonstrații Gighit, care provin de la o tradiție a luptătorilor pe cai. Pentru ca animalele să nu se obosească prea mult, există și alte atracții ale circului, când spectatorii se vor bucura de ponei, un măgăruș și un câine lup alsacian, care apare în dresură mixtă”, a declarat Ama Butoiescu, directorul Circului Metropolitan din București.

Safir, cel mai bun șef

Toți caii sunt magnifici, dar piatra prețioasă este Safir, un pur sânge arab, extrem de inteligent, rezistent, dar și cu o personalitate puternică. Mioara Igna, omul  care i-a fost alături lui Safir, și-a amintit cum a fost prima întâlnire cu această minunăție de cal.

„Vezi Mioara că ai primit un cal care ți se potrivește perfect, îl cheamă Diavolo, este arab și are 5 ani! Am fugit cu viteza luminii pe linia grajdului și ce să vezi?….un cal sur, de statură medie și cu ochii mari cât “cepele”.

Cei mai minunați cai de la Circul Metropolitan pot fi văzuți în spectacolul „Povestea calului”. Sursă foto: circulmetropolitan.ro

M-am uitat la el și i-am spus: Ăsta este Diavolo? De ce? De azi încolo te vei numi Safir pentru că ești ca o piatră prețioasă! I-am pus frâul și l-am scos afară la iarbă verde. În secunda următoare s-a ridicat în doua picioare, cu nările fremătânde, coada ridicată (specific arabilor) și cu viteza luminii a zbughit-o înapoi în boxă. Din acel moment am înțeles de ce i se spunea Diavolo.

„Și de atunci au trecut 17 ani de când lucrăm împreună zi de zi”

Mi-am spus în sinea mea: Ești exact ceea ce îmi doresc eu: un cal nebun! Și de atunci au trecut 17 ani de când lucrăm împreună zi de zi. Am format cu ajutorul lui o trupă de djighit (toți elevii au învățat să călărească pe el) și în afară de ceilalți patru cai, el era preferatul tuturor pentru perfecțiunea și răbdarea de care dădea dovadă. În decursul acestor ani a intrat și continuă să facă parte din numeroase spectacole, iar maniera lui de lucru este ca o săgeată!”, îl descrie pe Safir Mioara Igna.

Cum și-a stabilit Safir poziția de șef al cailor

Este cel mai rapid cal din circ și pe lângă acest aspect este și șeful tuturor.

„Safir nu este o legendă, dar într-o zi s-a ridicat în două picioare, a spart boxa în care stătea și a ieșit în grabă mușcând toți caii. Așa a stabilit ierarhia și poziția lui de șef. De atunci auzeam șoptindu-se….”aveți grijă , trece Safir”!

Tot o rutină de 17 ani este și încălzirea înaintea antrenamentului, care durează 20 de minute și constă în pas și trap, în timp ce se aude o muzică relaxantă. Safir reprezintă putere, înseamnă mândrie… este spirit bun. El m-a ajutat să fiu întreagă, mi-a fost alături în unele dintre cele mai grele momente prin care am trecut vreodată, el m-a ajutat și m-a completat. De aceea îi spun ca o mantră: Tu ești puterea mea”, este și descrierea calului Safir pe site-ul Circului Metropolitan.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre