Simona Ionescu / Redactor Șef

S-au dat Oscarurile românești. Ce film a luat „crema” la Premiile Gopo 2024

S-au dat Oscarurile românești. Ce film a luat „crema” la Premiile Gopo 2024
De 18 ani, Premiile Gopo reprezintă cel mai important eveniment al lumii cinematografiei din România. Oscarurile românești, cum mai e numită gala, recompensează cele mai bune realizări în domeniu, în anul precedent.

Luni seara s-au dat Oscarurile românești. La gala Premiilor Gopo 2024 a participat și ministrul Culturii, Raluca Turcan, care nu a ratat ocazia de a se fotografia alături de marele câștigător al galei. Regizorul Tudor Giurgiu a luat „crema” premiilor, obținând, în nume propriu și pentru filmul său intrat în competiție, cele mai multe premii. Nu mai puțin de 11 trofee au fost acordate pentru filmul lui Tudor Giurgiu, Libertate, care a fost lansat în cinematografe la finele anului trecut și care s-a bucurat de un succes imens la public.

Codin Maticiuc și-a adjudecat unul din Premiile Gopo 2024, pentru filmul Miami Bici 2

Miami Bici 2, filmul lui Codin Maticiuc a obținut și el un trofeu Gopo, și anume Premiul publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box office.

S-au dat Oscarurile românești: Premiile Gopo 2024

În 2023, nu mai puțin de 32 de filme românești au fost lansate în cinematografe sau pe platforme de streaming și au fost incluse în lista propusă pentru nominalizările categoriei „Cel mai bun film”. Cu toate acestea, doar 5 dintre ele au ajuns în finală.

După anunțul nominalizărilor, peste 700 de profesioniști activi din toate domeniile industriei de film românești au fost invitați să voteze pentru desemnarea câștigătorilor trofeelor Gopo 2024. Acest proces de votare a fost gestionat de firma de audit și consultanță PWC România, care a fost partenerul Premiilor Gopo încă din 2011.

Tudor Giurgiu și ultimul său film, Libertate, au obținut cele mai multe trofee la Premiile Gopo 2024

Una dintre inovațiile acestei ediții a fost introducerea a două jurii de preselecție. Primul juriu a fost responsabil pentru selectarea filmelor în categoria lungmetrajelor, în timp ce al doilea juriu s-a ocupat de categoriile documentar și scurtmetraj.

Ce trebuie să știți despre Premiile Gopo

Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Asociația Film și Cultura Urbană (AFCU) colaborează cu sprijinul Babel Communications și Centrului Național al Cinematografiei pentru organizarea Galei Premiilor Gopo. Această gală este numită în onoarea reputatului cineast român, al cărui faimos omuleț dă forma trofeelor evenimentului.

Premiile Gopo reprezintă un eveniment anual de prestigiu, dedicat recompensării celor mai importante realizări cinematografice naționale din anul precedent și promovării valorilor autentice din industria filmului către un public cât mai larg.

Trofeele sunt acordate în cadrul Galei Premiilor Gopo, printr-un proces de vot efectuat de peste 600 de profesioniști din toate domeniile industriei cinematografice autohtone. Aceștia selectează câștigătorii din lista de nominalizări la fiecare categorie competitivă, aceste nominalizări fiind stabilite de către un juriu format din profesioniști ai cinematografiei românești.

Câștigătorii premiilor Gopo 2024

Cel mai bun film de lungmetraj: Libertate (Tudor Giurgiu)

Cea mai bună regie: Tudor Giurgiu (Libertate)

Cel mai bun film de debut: Spre nord (Mihai Mincan)

Cea mai bună actriță în rol principal: Ilinca Manolache (Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii)

Cel mai bun actor în rol principal: Alex Calangiu (Libertate)

Cel mai bun actor în rol secundar: Iulian Postelnicu (Libertate)

Cea mai bună actriță în rol secundar: Maria Popistașu (Taximetriști)

Cel mai bun scenariu:  Cecilia Stefanescu, Tudor Giurgiu (Libertate) și Radu Jude (Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii)

Cea mai bună imagine: George Chiper (Spre Nord)

Cel mai bun montaj: Reka Lemhenyi (Libertate)

Cel mai bun sunet: Tamas Szekely, Andre Rigaut (Libertate)

Cea mai bună muzică originală: Marius Leftărache (filmul Boss)

Cele mai bune decoruri: Vali Ighigheanu (Libertate)

Cele mai bune costume: Viorica Petrovici (Libertate)

Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură: Domnica Bodogan, Petya Simeonova (Libertate)

Cel mai bun film documentar: Între Revoluții (Vlad Petri)

Cel mai bun scurtmetraj: Acolo unde bărcile nu ajung (Vlad Buzăianu)

Tânără speranță: Nicko Becker (Spre Nord)

Gopo pentru cel mai bun film european: Anatomia unei prăbușiri (Justine Triet)

Premiul publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box office: Miami Bici 2

Premiul special: Adrian Ștefănescu, cascador

Premiul RSC: Libertate (Alex Sterian)

Premii speciale: fiica Ginei Patrichi și fiul lui George Constantin

Gopo pentru întreaga activitate: Dan Nuțu

Gopo pentru întreaga carieră: Rodica Mandache

Fotografii: Adrian Pîclișan

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre