Simona Ionescu / Redactor Șef

Spectacol după un text de Eugène Ionesco, în premieră la Teatrul Național Timișoara

Spectacol după un text de Eugène Ionesco, în premieră la Teatrul Național Timișoara
Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco. În spectacol joacă unul din cei nominalizați la Premiile UNITER, anul acesta, la categoria Cel mai bun actor.

Ieri, 25 aprilie 2024, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara (TNTm) a avut loc premiera spectacolului Victimele datoriei de Eugène Ionesco, un text în traducerea lui Vlad Russo și Vlad Zografi. E o piesă ce trebuie văzută neapărat.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta Victimele datoriei”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Noua premieră de la Teatrul Național din Timișoara

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ.

Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Unii dintre cei mai buni actori ai TNTm, distribuiți în spectacol

Spectacolul reunește unii dintre cei mai buni actori ai Teatrului Național din Timișoara. Printre ei se află și tânărul actor care, anul acesta se află pe lista scurtă a nominalizaților la Premiile UNITER la categoria Cel mai bun actor. Este vorba de Marin Lupanciuc, nominalizat pentru rolul din spectacolul Exod regizat de regizorul lituanian Oskaras Korsunovas, spectacol ce a avut premiera anul trecut.

Alături de el se regăsesc unii dintre cei mai iubiți actori ai Naționalului timișorean, Claudia Ieremia și Ion Rizea. Aceștia sunt artiști cu o carieră impresionantă și apariții inclusiv în filme sau seriale de televiziune.

Biletele la spectacolul Victimele datoriei pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11-19. Rețete și vedete este partener media al teatrului timișorean.

Sursa foto: Adrian Pîclișan (repetiții)

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre