Frunzele și tulpinile de tarhon pot fi folosite atât în ​​bucătărie, în stare uscată sau proaspătă, iar frunzele proaspete pot avea mai multă valoare pentru sănătate. Tarhonul este cultivat de mii de ani, cu înregistrări scrise datând aproximativ de 2500 de ani.

Ce nu știați despre tarhon

Există mai multe tipuri de tarhon, dar cel francez este cel mai bun pentru utilizare în bucătărie, ca și condiment.

Variantele acestei plante includ tarhonul francez (cel folosit pentru uz culinar), tarhonul rusesc (care are aroma mult mai slabă și care nu este folosit pentru uz culinar) și tarhonul mexican (este mai apropiat de cel francez și reprezintă o variantă pentru preparatele culinare).

În afară de utilizarea culinară, planta are și unele proprietăți medicinale remarcabile care pot fi folosite pentru a trata o serie de afecțiuni.

În afară de avantajele sale specifice pentru sănătate, tarhonul este un plus pentru dietă datorită valorii sale antioxidante și conținutului său excelent de minerale și vitamine. Este o sursa bună de vitamina A și fier, conține cantități de potasiu și calciu.

Planta este bogată și în vitamina C, precum și B6, are antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism.

Tarhonul. Beneficii

  • Uleiul esențial de tarhon, derivat din vârfurile și frunzele de flori ale plantei, este folosit pentru a trata o serie de probleme de sănătate, inclusiv reumatism, dar și ca stimulant digestiv.
  • Tarhonul poate fi înmuiat în apă pentru a face un ceai, ca un ulei infuzat, ca un ulei esențial sau mestecat proaspăt.
  • La fel ca multe ierburi și plante, tarhonul se poate bucura de proprietăți antioxidante excelente. Este important să profităm de antioxidanții naturii deoarece acestea ajută la menținerea corpului în cea mai bună stare de funcționare. Din acest motiv, antioxidanții ajută la protejarea organismului de numeroase boli grave și, de asemenea, ajută la stoparea îmbătrânirii.
  • Tarhonul este un remediu natural excelent pentru acele dureri care, de obicei, ne fac să ne grăbim la farmacie pentru un remediu rapid. Există dovezi scrise că planta a fost folosită pentru a trata durerile de dinți din Grecia antică, deoarece are capacitatea de a elimina durerea de dinți. Oamenii din acele zile pur și simplu mestecau frunzele pentru a scăpa de durere. Calitățile sale de ameliorare a durerii se datorează nivelului ridicat de eugenol prezent în plantă.
  • Nu numai că tarhonul ajută la ameliorarea durerii dentare, dar poate fi de asemenea folosit pentru a calma inflamația gingiilor și durerea care adesea provoacă durerea de dinți.
  • Tarhonul ajută ficatul și digestia. Consumul plantei sau băutul unei cești de ceai de tarhon poate ajuta la calmarea stomacului și la ameliorarea unei varietăți de simptome legate de digestia slabă. Acestea includ gaze, balonare, dispepsie și iritații la nivelul stomacului. De asemenea, a fost folosit în mod tradițional pentru tratarea și eliminarea paraziților intestinali.
  • Tarhonul este adesea folosit pentru a stimula pofta de mâncare, care este deosebit de utilă pentru persoanele care se recuperează din cauza bolii sau a unui tratament.
  • Antioxidanții conținuți pot ajuta la menținerea corectă a celor mai importante organe ale corpului și care includ sistemul cardiovascular. Acest lucru ne protejează de atacuri de cord și infarct, care sunt doi dintre cei mai mari ucigași din lumea modernă.
  • Tarhonul este bogat în betacaroten, esențial pentru funcția oculară sănătoasă. Adăugarea de tarhon în dietă ar putea proteja împotriva oricărei degenerări viitoare a ochilor.
  • Cercetările recente au demonstrat că varietatea rusească de tarhon poate ajuta oamenii să-și construiască mușchii și să-și îmbunătățească compoziția corporală.

Cum se folosește tarhonul

La gătit. Luați doar câteva tarhon proaspete sau uscate și adăugați-le în preparate. Nu exagerați cu cantitatea de plantă de la prima folosire, poate nu vă place gustul.

Ceai. Este o soluție pentru ameliorarea tulburărilor digestive și pentru ușurarea anxietății. Este ușor de făcut și-l puteți bea în siguranță de câteva ori pe fiecare zi. Adăugați o lingură de tarhon proaspăt într-o ceașcă de apă clocotită și lăsați-o să infuzeze timp de zece minute. Scurgeți amestecul și beți.

Ulei esențial. Uleiul esential de tarhon poate fi diluat cu un ulei de bază și folosit la masaj pentru ameliorarea disconfortului articular si muscular. Câteva picături adăugate la un pahar de apă fac o gargară excelentă pentru durerea dentară și durerea gingiilor. Puteți adăuga, de asemenea, câteva picături în apa de baie pentru ca un organism să se calmeze si relaxeze.


Tiramisu cu dovleac la pahar

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri