Monica Ghiurco este jurnalist la TVR de aproape 20 de ani. Acu, o vedeți în fiecare zi de vinery, de la ora 23.00, la emisiunea de actualitate economic ”Banii tăi”, pe care o realizează.
Cum a devenit Monica Ghiurco ziarist
Jurnalista a acordat un interviu pentru Uniunea Ziarișilor Pofesioniști din România (UZPR) în care a povestit cum a devenit jurnalistă și cum a ajuns la TVR.
”La sfârșitul anului 2001, m-am înscris la un concurs pentru postul de redactor-prezentator, Redacția Știri din TVR, concurs care a durat vreo trei luni. Încă lucram la Antena1, chiar am filmat un Revelion care a bătut toate audiențele în acel an, realizat cu participarea tuturor vedetelor postului. Însă pentru mine zarurile fuseseră aruncate, am câștigat concursul la TVR după o serie de probe serioase. Țin minte că la ultima probă a fost un interviu în care am avut în față o comisie de vreo 13 persoane, nume grele din televiziune. Am început munca în februarie 2002.
Monica Ghiurco, reporter de teren din prima zi
”Încă din prima zi de muncă în TVR am fost trimisă pe teren, direct la Palatul Victoria, de unde am intrat în Telejurnalul de seară cu o relatare live după ședința de Guvern. Adică am început în forță, pentru că îmbinam în mod fericit, cred eu, munca de reporter cu cea de prezentator. În scurt timp am intrat și la prezentarea Telejurnalului din weekend, pentru că în restul săptămânii făceam teren ca reporter acreditat la Guvern, ulterior și la PSD, care era atunci partidul de guvernământ. Am dus-o așa câțiva ani, practic eram aproape în fiecare zi la TVR, sau în deplasări în țară și în străinătate. Apoi, am fost parte a unor proiecte noi, cum a fost «Ora de știri» de pe TVR2, am făcut emisiuni, am moderat interviuri, emisiuni de campanie electorală. Apoi, în 2008 am fost numită șef al Departamentului social-politic–economic și am coordonat munca a 100 de oameni care realizau 50 de emisiuni cu tematică specifică pe toate canalele TVR,inclusiv campanii electorale. Mandatul meu s-a încheiat în 2010. Am început apoi seria de documentar istoric «Moștenirea clandestină», un proiect absolut nou pentru un om de știri, dar tocmai acesta a fost avantajul meu: veneam cu o abordare inedită. În 2016 am candidat pentru Consiliul de Administrație al TVR din partea salariaților și am câștigat încrederea colegilor, iar de atunci sunt la al doilea mandat în CA și încerc să fac lucrurile să funcționeze mai bine pentru televiziunea publică și din această postură. Nu am renunțat nici o clipă la munca de jurnalist, realizez și prezint emisiuni și documentare, fac și acum teren”, a povestit Monica Ghiurco.
Monica Ghiurco, biografia
- Monica Ghiurco s-a născut pe 30 noiembrie 1973, în localitatea Dej din judeţul Cluj. Este licenţiată a Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, specializarea Turism-Servicii. A absolvit un master în Securitate şi Apărare Naţională la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I“ din Bucureşti, iar în 2009 a absolvit cursurile Colegiului Naţional de Apărare.
- În 2014, a dobândit titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe economice, domeniul relaţii economice internaţionale, în cadrul aceleiaşi universităţi.
- În timpul studenţiei a descoperit pasiunea pentru jurnalism.
- A profesat timp de trei ani la catedra Universităţii „Babeş-Bolyai“ ca asistent universitar în cadrul Departamentului de Relaţii Economice Internaţionale.
- Prima dată a făcut cunoştinţă cu radioul, fiind colaboratoare la Radio Contact din Cluj Napoca. Apoi s-a îndreptat spre televiziune, în doi ani trecând de pe postul de reporter, pe cel de realizator şi prezentator al canalului TV Cinemar Cluj Napoca.
- S-a angajat apoi la postul de televiziune Antena 1 din Cluj Napoca, iar în urma unui concurs s-a alăturat echipei de ştiri Antena 1 din Bucureşti, stabilindu-se în Capitală.
- Din februarie 2002 a devenit redactor-prezentator în cadrul Direcţiei Ştiri a Televiziunii Române, iar din 2013 este jurnalist senior TVR.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook