Rujurile sunt așa de mult folosite și iubite încât au devenit cele mai furate produse de beauty din magazine. Marile case de modă au devenit, aproape toate și surse de rujuri. Sunt unele bio, altele fără parfum, dar și rujuri special dedicate diferitelor tipuri de piele. În plus, sunt rujuri lichide sau solide, mate sau lucioase, și clasificările aproape că pot continua la nesfârșit.
Istoria modernă a rujului este legată de una din cele mai cunoscute branduri actuale de lux. În anul 1828, la Paris, Guerlain producea pomezi pentru buze. Primul ruj de succes, fabricat din pulpă de grepfrut, unt şi ceară, a apărut în anul 1880. E interesant că în anul 1908, un manual al bunelor maniere dedicat femeilor, „tolerează” retuşul discret al buzelor în timpul mesei de prânz; dar nu şi după cină.
În primul deceniu al secolului XX, vânzarea de produse cosmetice în Statele Unite se dublează. Pe fondul primului război mondial, femeile își procurau (cam) unicul obiect de lux accesibil, care le făceau să se simtă frumoase și atrăgătoare. Primul ruj modern îi e atribuit brandului Max Factor.
Imaginile care au încins Ibiza. Apariție „epică” a modelului Demi Rose
Cea mai frumoasă petrecere pentru fetița adoptată de Dana Nălbaru și Dragoș Bucur
Acesta a cucerit instant Hollywood-ul. La fel cum azi marile branduri apelează la influenceri, în anii ’30, Jean Harlow şi Clara Bow au fost cooptate să facă reclamă rujului Max Factor, odată cu lansarea pe piaţă a propriilor filme.
Anul 1938 e definitoriu pentru istoria rujului, care ia, definitiv, forma devenită acum clasică, de proiectil. Un sondaj realizat în 53.000 de familii din S.U.A., arată că 58% dintre ele confirmă existenţa a cel puţin unui ruj în casă. În timpul celui de-al doilea război mondial, în Europa, rujul devine o marfă valoroasă pe piaţa neagră. În anii ’50, Max Factor lansează un ruj în trei nuanţe diferite, pentru a mulţumi blondele, brunetele şi roşcatele.
Istorie veche de cinci milenii
Rujul are o istorie mult mai veche decât secolul trecut. Istoricii au căzut de acord asupra faptului că acest produs de beauty se folosește de 5.000 de ani. În Mesopotamia antică, pentru colorarea buzelor se foloseau diverse substanţe, unele periculoase: alge, lut roşu, oxid de fier, henna, brom şi manita.
În Roma antică dar și în Egiptul Antic femeile se rujau. Cleopatra (51 i.Hr. – 30 i.Hr) folosea un amestec de carmin, ceară şi gândaci sau furnici roşii zdrobite. În urmă cu 1000 de ani, chinezii au creat primul ruj din ceară de albine pentru a proteja buzele. Acest tip de ruj se folosește și azi.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook