Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. La 5 ani și jumătate, Matilda e de neoprit. L-a făcut pe Cătălin Zmărăndescu cel mai fericit tată

Exclusiv. La 5 ani și jumătate, Matilda e de neoprit. L-a făcut pe Cătălin Zmărăndescu cel mai fericit tată
La 5 ani și jumătate fetița aceasta știe ce vrea să se facă atunci când va fi mare: luptătoare și doctoriță. Voia să fie și balerină, însă deja și-a dat seama că va fi prea ocupată cu celelalte două opțiuni. Mai ales că tocmai a devenit campioană europeană. Luni seara a adus acasă medalia de aur de la Campionatul European IBJJF Brazilian Jiu-Jitsu, competiție care s-a desfășurat în Dublin.

Cătălin Zmărăndescu e cel mai fericit tată datorită fetiței lui. Matilda îl urmează în sport.

Am cunoscut-o mai îndeaproape pe Matilda prin intermediul mamei sale, Luiza, care încă are emoții la gândul că fiica ei practică, dedicată total, un sport de contact. Puștoaica pășește apăsat pe urmele tatălui său, Cătălin Zmădăndescu, multiplu campion luptător, cu titluri internaționale în MMA și box, care, practic nu mai are nevoie de nicio prezentare. Toată lumea știe ceva despre el.

De ani buni, după ce a revenit în țară, Cătălin Zmărăndescu a înființat o Academie de lupte, unde formează sportivi și tineri de caracter. Are mulți copii în antrenamente, aproape toți campioni la competițiile la care merg.

La vârsta de 4 ani Matilda Zmărăndescu a intrat prima dată în sala de antrenamentă a tatălui său. De a doua zi a refuzat să mai lipsească (Sursa foto: Facebook)

De un an și jumătate fiica sa, care e de vârsta grădiniței, e unul din copiii care nu lipsesc de la antrenamente. „Merge zilnic, de luni până vineri, nu concepe să lipsească. La 8 pleacă la grădiniță, la 15,30 ne întoarcem, are 30 de minute pauză, apoi o oră e la sport. Niciodată nu zice  că nu vrea să se ducă”, ne spune mama fetiței.

Rezultatele se văd. Așa cum am relatat în urmă cu un an, Matilda (pe atunci în vârstă de 4 ani), a câștigat primul concurs de jiu-jitsu brazilian din cariera sa sportivă. Era octombrie 2022, Matilda și-a pus medalia de aur la gât și a pășit mândră pe podium, după doar trei luni de antrenamente. Antrenor i-a fost tatăl ei, care o antrenează în continuare.

Matilda Zmărăndescu e chiar de neoprit

De atunci mica Matilda s-a transformat într-un tsunami. E de neînvins. Are în palmares deja 154 de meciuri. Și doar vreo cinci pierdute. A plâns de fiecare dată când a pierdut. Practic, e așa de obișnuită cu treapta cea mai înaltă a podiumului, încât, povestește mama, la o competiție unde a obținut „numai” locul 2, a vrut să urce pe primul, iar când a fost atenționată, le-a spus adulților că sigur au greșit.

Cea mai tânără campioana europeană la jiu-jitsu brazilian, Matlida Zmărăndescu a primit, pe lângă medalia de aur, și o ciocolată mare (Sursa foto: Instagram)

„Avea 4 ani când a început jiu-jitsu. Totul  a pornit dintr-o joacă. Am zis să o ducem în sală să îl vadă pe taică-su care are antrenamente, la Academie, cu mulți copii. Am zis „hai să vedem”. În prima zi a stat 30 de minute. De a doua zi nu a mai vrut să lipsească de la antrenamente. E extrem de devotată, parcă ar fi un adult în corp de copil.

Are o ambiție fenomenală pentru vârsta ei. De exemplu, pentru competiția de acum de la Dublin, a trebuit să țină dietă, ca să își păstreze categoria, ea participând la 24 de kilograme. O lună fără ciocolată. Nu a cerut, nu s-a plâns. A spus și la grădiniță ce nu are voie să mănânce”, ne-a povestit Luiza Zmărăndescu.

Puștoaica de 5 ani, campioana europeană la Dublin

Campionatul European IBJJF Brazilian Jiu-Jitsu, competiție care s-a desfășurat în Dublin, a fost primul concurs internațional pentru Matilda Zmărăndescu. Ea a devenit campioana europeană la categoria sa, aducând echipei Academiei tatălui său, una din cele 2 medalii de aur câștigate în concurs. Asta în contextul în care a plecat cu tratamentul la ea, fiind pe antibiotice în urma unei infecții. În ciuda acestui fapt, părinților le-a fost imposibil să o convingă să rămână acasă. Nu a conceput că ar putea rata competiția.

La Dublin, Matlida a fost unul din cei 11 copii (cu vârste cuprinse între 5,5 – 17 ani) care au concurat din partea Zmarandescu Sports Academy. Ea a fost cea mai mică. A ajuns pe podium cu medalia de aur la gât (după ceremonia de premiere a primit și o ciocolată mare). În total, clubul lui Cătălin Zmărăndescu a obținut 2 medalii de aur, 3 de argint și 3 de bronz, la echipe, clasându-se pe locul al patrulea în Europa.

Ce face o luptătoare de 5 ani în timpul liber

Pe lângă lupte, Matilda Zmărăndescu  iubește lectura. Deja a învățat literele și adoră când mama ei îi citește povești. Nu trece luna în care să nu primească o carte nouă. În plus, își iubește enorm fratele. Mai mic cu doi ani decât ea, Vladimir probabil va ajunge și el să îi urmeze exemplul sportiv, pentru că învață tot de la sora sa mai mare, ne mai spune mama celor doi.

Cătălin Zmărăndescu este un tată fericit alături de soția sa, Luiza, și cei doi copii ai lor, Matilda (care îi calcă deja pe urme) și juniorul Vladimir (Sursa foto: Instagram)

Învingătoare, Matilda s-a gândit că nu poate veni din Irlanda acasă la fratele său fără să îi aducă un cadou. L-a și sunat, să îi povestească ce a făcut la concurs.

În timpul liber, Matilda iubește să citească, și a învățat literele deși e doar la grădiniță (Sursa foto: Instagram)

Iar în timp ce majoritatea copiilor au o reală fobie față de broccoli, Matilda iubește leguma verde. Mâncarea ei preferată e pește cu broccoli. Și, în plus, e teribil de ordonată. Are camera ei, în care nimeni nu are voie să intre sau să lase lucruri. Dimineața, după ce se trezește, își împachetează pijamaua și face singură patul.

Sursa foto: Facebook, Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre