Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce ar trebui să ai la îndemână în caz de cutremur

Ce ar trebui să ai la îndemână în caz de cutremur
Ne sperie gândul că s-ar putea produce un cutremur mare în țara noastră. Dar suntem pregătiți? Ce ar trebui să ai la îndemână.

Ar trebui să știți că, în cazul unui mare cutremur, nu ar fi bine să fugiți pe scări, să nu stați lângă mobile încărcate cu diverse obiecte. Imediat cum s-ar produce un seism semnificativ, se opresc curentul, apa, gazele, comunicațiile. Ce faci dacă ești prins între dărămături și nu poți ieși? Aștepți ajutoare și mănânci și bei ce ai la îndemână, dacă ești pregătit.

Ce ar trebui să ai la îndemână în caz de cutremur

Dacă familia nu se află împreună, ar fi bine să stabiliți din timp un loc de întâlnire. De pildă, copilul este la joacă, mama la piață și tata la serviciu. Ei se vor putea regăsi la un loc stabilit din timp, cum ar fi o bancă anume din parcul de lângă casă unde nu este pericol să cadă o clădire sau obiecte periculoase.

Dacă sunteţi acasă,trebuie să știți din timp: din ce tip de structură este realizată locuinţa, dacă va oscila mai mult sau mai puţin la cutremur, unde există pereţi despărţitori şi pereţi de rezistenţă, tencuieli goase şi ornamente care pot cădea, mobilier suprapus de care trebuie să se ferească, ce surse de incendiu există (sobă, aragaz).

Rucsacul pentru situaţii de urgenţă

Rezerva sau rucsacul pentru situaţii de urgenţă trebuie să conţină diverse alimente şi obiecte, ne recomandă IGSU.

  • apă (2 litri/pe zi/persoană)
  • alimente uşoare şi neperisabile, biscuiţi, batoane energizante, conservă
  • trusă de prim ajutor (bandaje, alcool sanitar, plasturi, analgezice, antiseptice, medicamente prescrise, în caz că suferiţi de boli cronice)
  • pătură
  • lanternă cu baterii (în caz că nu mai puteţi folosi lanterna telefonului) şi fluier. Ambele sunt extrem de importante în cazul în care aţi putea fi prinşi sub dărâmături, pentru a putea emite flashuri luminoase, pe care salvatorii să le vadă noaptea şi pentru a fluiera în cazul în care sunteţi prea epuizat ca să strigaţi.
  • articole de igienă personală: săpun, pastă şi periuţă de dinţi, hârtie igienică;
  • o trusă sanitară
  • câteva haine strict necesare.

Verificaţi periodic rucsacul pentru a vedea data de expirare a alimentelor şi medicamentelor şi înlocuiţi bateriile.

Pregătirea şi educaţia preventivă în caz de cutremur contribuie semnificativ la salvarea de vieţi, la reducerea panicii şi dezorganizării. Nepregătirea poate produce mai multe pagube decât seismul în sine.


Viviana și George nu se mai ascund, pun poze de acasă. Dar ea avea altă părere…

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre