Incidentul petrecut recent, în miezul nopții, între Christian Sabbagh și soția lui, Iulia, a pus multă lume pe gânduri. Sabbagh este foarte apreciat de public, tocmai pentru că în numeroase acțiuni și demersuri jurnalistice a arătat nedreptatea făcută victimelor violenței domestice și nu numai.
Totodată, din „acuzator” s-a transformat în acuzat. Acesta a fost dus la poliție, i-a fost luată o declarație, i-au fost confiscate armele și a primit ordin de restricție. Vedeta a trebuit să stea, conform deciziei autorităților, la câteva sute de metri distanță de soția sa.
În urma acestui incident, Sabbagh a explicat publicului că lucrurile au fost exagerate, că au avut doar o ceartă verbală, pornită de la geloziile Iuliei provocate de mesajele pe care le primește prezentatorul pe Facebook, și că și-a provocat soția să sune la 112, iar ea a acceptat-o.
Toate lucrurile se pot explica până la un punct, mai puțin faptul că Poliția a emis un ordin de restricție, scriu internauții. Procesul de emitere a actului nu este unul simplu, susțin cei care au solicitat așa ceva în trecut. În primul rând, acesta se solicită de către victimă, iar el se acordă în urma completării unui chestionar cu întrebări-cheie.
Când se emite ordinul de restricție de urgență
Eliberarea ordinului de restricţie de urgenţă este emis de ofițerul de poliție:
- în caz de stabilire la locul faptei, ca urmare a evaluării riscurilor, a circumstanţelor din care rezultă o bănuială rezonabilă că au fost comise acte de violenţă în familie şi/sau persistă un pericol iminent de repetare sau comitere a acţiunilor violente, organul de poliţie este obligat să dispună imediat eliberarea ordinului de restricţie de urgenţă în privinţa agresorului pentru înlăturarea situaţiei de criză şi, concomitent, întreprinde acţiunile necesare de constatare a comiterii infracţiunii de violenţă în familie
- ordinul de restricţie de urgență se eliberează pentru o perioadă de pînă la 10 zile şi se pune îndată în aplicare, agresorul şi victima (în cazul copiilor – reprezentantul legal al victimei) fiind informaţi despre restricţiile aplicate, drepturile şi obligaţiile care le revin şi despre răspunderea pentru neexecutarea cerinţelor ordinului de restricţie
- supravegherea îndeplinirii măsurilor stabilite în ordinul de restricţie de urgenţă se exercită de către angajaţii postului sau ai sectorului de poliţie din localitate în modul prevăzut de lege
- victima are dreptul, în perioada de acţiune a ordinului de restricţie de urgenţă, să solicite, în condiţiile legii, eliberarea ordonanţei de protecţie. Acţiunea ordinului de restricţie de urgenţă, în acest caz, se prelungeşte de drept şi încetează odată cu punerea în aplicare a măsurilor de protecţie stabilite de judecată
Sursa: Centrul de Drept al Femeilor
Găsiți aici formular de cerere pentru emiterea ordinului de protecție
Ce spune soția despre incident
Soția lui Christian Sabbagh consideră că oamenii legii au comis o eroare, că ea nu a solicitat niciodată emiterea unui ordin de protecție împotriva soțului ei. Iulia Sabbagh a mai spus că își iubește soțul și că ea își dorește să își crească în armonie cei doi copii pe care îi au împreună.
„Nu am depus nicio plângere și nu am solicitat vreodată emiterea unui ordin de protecție împotriva soțului meu. Am fost în eroare cu privire la documentele întocmite de organele de poliție. Noi ne iubim și ne respectăm, totul a plecat de la o glumă banală din discuții contradictorii. Nu îmi doresc să devin persoană publică și nici nu am nevoie de promovare prin acest mod! Sunt o mamă dedicată creșterii copiilor și îmi doresc să le ofer o educație corespunzătoare! Sper că am lămurit acest aspect și nu vom mai fi subiect pentru presă”, a transmis ea.
Christian Sabbagh vrea să spele rușinea provocată de acest incident
„Ești totul în lume pentru mine, Iulia! Fără tine nu pot să trăiesc! Dintre toate clipele vieții mele, aleg clipa când te-am cunoscut!”, a scris prezentatorul TV astăzi, pe rețelele sociale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook