Simona Ionescu / Redactor Șef

Cinci principii simple care transformă orice locuință în „acasă”

Cinci principii simple care transformă orice locuință în „acasă”
Căminul trebuie să reprezinte o oază de liniște și plăcere, locul unde te poți refugia și bucura de momente de relaxare singur ori alături de cei apropiați.

Confortul casei transformă o locuință în „acasă” și acesta implică mai mult decât mobilier și decorațiuni.  Aici intră în joc designul interior, care reprezintă arta de a amenaja spațiul în așa fel încât să creezi atmosfera de acasă la care, probabil, tânjești.  De la un dormitor intim la o sufragerie veselă și plină de viață, poți pune în valoare armonia locuinței tale  cu ajutorul câtorva reguli de bază pe care cei mai talentați designeri de interior le pun în practică.

Funcționalitate și estetică în încăperi

În locuința ta trebuie să poți să te relaxezi și să te simți bine. Confortul și viziunea artistică sunt factori importanți pe care trebuie să-i iei în considerare atunci când planifici funcționalitatea și estetica spațiului.

Prima regulă a unui designer de interior este că mai puțin înseamnă mai mult. Evită supraaglomerarea camerelor cu mobilier sau decorațiuni. Optează pentru elementele clasice, de bază: unei camere de zi nu ar trebui să-i lipsească o canapea extensibilă, o masuta cafea și unul sau două fotolii. Pentru a adăuga un plus de confort, te poți orienta spre un covor plăcut la atingere și câteva obiecte decorative, precum tablourile sau sculpturile în miniatură.

În rest, este de preferat să nu-ți ticsești sufrageria cu prea multe piese de mobilier, astfel încât să te poți mișca liber în cazul în care găzduiești mai mulți musafiri sau ai plănuit o seară de jocuri interactive alături de familia ta, arată The Home.

Gândește-te din start cât de des vrei să renovezi

Ia în considerare cât de des vei fi nevoit să renovezi fiecare încăpere: camera unui copil poate fi predispusă mai multor schimbări și reamenajări pe parcursul timpului, așa că optează pentru culori neutre precum albul, culoarea fildeșului, a caramelului sau kakiul și mobilier unisex, cu design cât mai simplist. În cazul în care o renovare este inevitabilă, îți poți canaliza energia creativă spre restaurarea vechilor piese de mobilă.

Calitatea mobilierului este esențială

Atunci când îți achiziționezi mobilierul, este esențial să optezi pentru materiale de calitate. Mobila de calitate înaltă îți garantează o perioadă de timp îndelungată în care te vei bucura de ea, însă este, de asemenea, și foarte scumpă. Deși s-ar putea să cheltui o mică avere pe un cadru de pat cu un design unic sau un șifonier solid, nu va trebui să-ți faci griji cu privire la repararea sau înlocuirea lor pentru ceva vreme.

Când vine vorba de materiale de mobilier, PAL-ul și MDF-ul sunt alegeri de top, dar, dacă vrei să gândești întocmai ca un designer de interior, ia în considerare și opțiunile de lemn natural precum arțarul, mahonul, bambusul sau stejarul. Regula generală este să optezi pentru mobilier realizat din materiale ecologice durabile, cultivate și recoltate etic.

Trendurile momentului

Tendințele sunt populare dintr-un motiv: sunt plăcute de publicul larg. Deci, nu-ți fie teamă să te inspiri din mediul înconjurător. Fie că alegi să studiezi reviste și emisiuni din domeniul designului de interior sau să cercetezi cu atenție împrejurimile tale, este vital să cunoști sursele de inspirație și să studiezi în profunzime arta și formele acesteia. Cu toate acestea, nu uita să adaugi o notă de personalitate căminului tău prin mobilier sau obiecte de decor care întruchipează energia ta.

Armonia spațiului

Conceptul de Feng Shui este o practică asiatică ce promovează aranjarea pieselor de mobilier în căminul tău, pentru a stabili un echilibru între lumea energetică și cea fizică. Anumite colțuri și unghiuri din camera ta atrag anumite tipuri de forțe spirituale, care pot fi benefice sau dăunătoare.

Cele mai multe tradiții tipice Feng Shui au devenit standard în lumea occidentală. Deși nu ar trebui să fie o surpriză, această tehnică încurajează limitarea și eliminarea dezordinii, deoarece aglomerarea spațiului împiedică scurgerea energiei prin încăperi. Elementele naturale, cum ar fi lumina soarelui și verdeața sunt, de asemenea, apreciate în casa ta, deoarece purifică aerul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre