Simona Ionescu / Redactor Șef

Comportamentul românilor pe Internet. Ce credeți că fac… pensionarii?

Comportamentul românilor pe Internet. Ce credeți că fac… pensionarii?
Să luăm exemplu o săptămână obișnuită.  Ne trezim, punem mâna pe telefon și intrăm pe Internet. Același lucru îl facem poate și cât timp ne bem cafeaua, sau în drum spre job. Fie că e de acasă sau de la birou, jobul înseamnă, neapărat accesarea Internetului.

Comportamentul românilor în mediul online a fost studiat în perioada aceasta iar rezultatele cercetării au fost făcute publice marți. Reveal Marketing Research a realizat un studiu care investighează principalele activități ale oamenilor atunci când stau pe Internet, într-o săptămână obișnuită. Au fost derulate 1.017 interviuri online cu respondenți cu vârsta peste 18 ani, pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban și rural în perioada 21 – 25 septembrie 2020.

Ce fac românii când „intră” pe Internet

Rețelele de socializare se află, de departe, în topul preferințelor respondenților atunci când se gândesc la activitățile pe care le desfășoară în mediul online (83%). Procentele celor care afirma că petrec timp pe social media într-o săptămână obișnuită sunt ridicate pentru toate segmentele analizate: de la tinerii profesioniști (89%) până la seniorii pensionari (82%).

Conform datelor Reveal Marketing Research, publicațiile de știri (site-uri, reviste, ziare) sunt și ele preferate de pensionari într-o proporție de 76%, alături de maturii fără partener într-o proporție de 60%. Internetul ne poate răspunde la orice întrebare la doar un click distanță, iar mediul online este acum un canal important de informare. Deci, este de înțeles de ce românii declară că au această activitate în mod constant.

Verificarea și trimiterea e-mailurilor este o altă activitate frecventă de-a lungul unei săptămâni, având 83% dintre tinerii profesioniști cu această opțiune. Lucrul de acasă sau învățatul sunt activități desfășurate pe internet de către 26% dintre români.

Divertisment și timp liber. Pensionarii încep să aibă tabieturi de tineri

Activitățile de relaxare și de divertisment sunt alte opțiuni menționate de către respondenți. Tinerii, urmați de familiile moderne, ascultă muzică atunci când utilizează Internetul. 69% dintre mileniali și 61% dintre tinerii profesioniști au afirmat că ascultă muzică pe Internet, iar 59% dintre familiile moderne au aceeași activitate într-o săptămână.

Deși comparativ cu primele segmente, seniorii pensionari înregistrează un procent mai scăzut când vine vorba de a asculta muzică atunci când stau pe Internet, observăm totuși, că 4 din 10 pensionari fac acest lucru.

Vizionarea filmelor, a programelor TV sau a canalelor de streaming video se numără printre activitățile recurente ale romanilor pe Internet. Milenialii și tinerii profesioniști afirmă în cea mai mare măsură că desfășoară această activitate (61%, respectiv 73%). Familiile tradiționale înregistrează un procent mai redus la acest capitol – 39%.  Mai mult de jumătate dintre mileniali fac apeluri video sau vocale pe Internet.

Românii fără parteneri, interesați de cursuri online

Peste o treime dintre mileniali participă la cursuri online plătite sau gratuite. Aceștia par să fie cei mai preocupați de dezvoltarea personală prin intermediul platformelor digitale.

Cercetarea a scos la iveală că doar 11% dintre familiile moderne și 5% dintre familiile tradiționale folosesc internetul pentru diverse cursuri. Similar, seniorii pensionari folosesc în foarte mică masură internetul pentru astfel de cursuri – doar 4%. În schimb, aproape un sfert dintre maturii fără partener participă la cursuri online.

De asemenea, este interesant faptul că 41% dintre seniorii pensionari sunt preocupați de hobby-uri și apelează la informațiile din mediul online pentru a afla ce îi interesează.

Tranzacții online

Aproape jumătate dintre respondenți (45%) realizează plata facturilor sau a altor cheltuieli pe Internet. Interesant e faptul că mai mult de jumătate dintre seniorii pensionari (54%) au optat pentru plățile online.  Aplicațiile bancare online sunt, în special, accesate de către tinerii profesioniști (45%) și de familiile moderne (48%).

Deși încă nu a început perioada reducerilor cu ocazia Black Friday, 43% dintre români afirmă că au făcut cumpărături online în ultima săptămână.

Sursa: Reveal.ro

Despre ce secrete vorbește Mihaelei Rădulescu

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre