Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum a refuzat Dan Andronic un salariu de 1.200 de dolari și a vrut să fie arhivar la Evenimentului Zilei

Cum a refuzat Dan Andronic un salariu de 1.200 de dolari și a vrut să fie arhivar la Evenimentului Zilei
La 22 de ani a venit la Evenimentul Zilei, pentru a ocupa postul de arhivar. Studia Istoria și părea cel mai potrivit job. Un an mai târziu refuza un salariu de 1.200 de dolari și făcea istorie în presa liberă devenind cel mai tânăr redactor șef adjunct.

Jurnalistul Dan Andronic tocmai a împlinit 50 de ani. A debutat în presă odată cu începuturile unui ziar care a devenit al lui: Evenimentul Zilei. La mulți ani!

Exact cu 28 de ani în urmă, tânărul student la Istorie, Dan Andronic a venit la Evenimentul Zilei, care tocmai apăruse pe piață, cu gând să ocupe postul de arhivar. Urmase îndemnul tatălui său, celebrul caricaturist Adrian Andronic, de a-și căuta un loc de muncă.  Interviul de angajare l-a ”dat” cu Ion Cristoiu care, după câteva minute i-a spus că nu primește postul de arhivar, pentru că este făcut pentru jurnalismul politic.

”Ion Cristoiu mi-a pus niște întrebări și mi-a zis. ”Nu, tu nu ești bun de arhivă. Tu ești bun la Politic”. Nu știu cum a stabilit el că-s bun la politic. Dar mi-a zis, ”De mâine, vii și lucrezi la secția Politic, cu Bogdan Ionescu”. L-a chemat pe Bogdan Ionescu, care era șeful secției Politic și i-a zis ”De mâine îl iei pe băiatul ăsta”, și așa și pe dincolo.

Și, a doua zi am venit, și am început așa, ușor-ușor, mai întâi am stat în picioare, după aia am primit un scaun, după aia un colț de masă, și tot așa… un pix… Era mare problemă să ai pixuri pe vremea aia”, a povestit Dan Andronic în cadrul emisiunii ”Dosare de presă”, realizată de Mirel Curea, pe Evz.ro.


Drogul care distruge copii si părinți. O mamă dă în vileag totul

S-a dat rezultatul testului pentru COVID-19 al Adelei Popescu!


Așa a început totul. Puștiul firav a făcut serios carieră. Un an mai târziu a ajuns redactor șef adjunct al ziarului. ”În 1993, sau 94, dacă nu mă înșel, că țin minte a apărut Ultimul Cuvânt. Primul cotidian color, la care Vlad Petreanu era redactor șef, era tot sub pulpana lui Burci făcut. Primul cotidian full color din România. Cu Dragoș Grigoriu, care acum are o companie de publicitate. Mulți oameni. Ei, și atunci se făceau recrutări de oameni. (…)

Și țin minte că m-a luat Sorin Roșca Stănescu, am mers la bufet. (…) Și mi-a propus să vin la Ultimul Cuvânt. Și mi-a propus salariul de 900 sau 1.000 de dolari americani, pe vremea aia. Salariu foarte mare. Enorm, mai ales că eu eram la 23 de ani. Eram Michael Jackson. Și i-am zis NU. Și-a zis ”Îți dau 1.100”. Și-am zis NU. Și zice, ”Îți dau 1.200, mai mult nu pot. Ăsta e bugetul pe care-l am. Deja am depășit. Dar vreau neapărat să vii”.

Și i-am zis ”Băi, Sorine, nu te supăra. NU vin”. Zice, ”Dar de ce nu vii?” Zic, ”Simplu. De la tine nu am ce învăța. De la Cristoiu am”. S-a uitat la mine și a făcut un gest pe care n-o să-l uit niciodată. M-a luat de mână, m-a dus la Cristoiu în birou, dar efectiv m-a luat de mână, a intrat peste Cristoiu. Cristoiu, cum știi, scria editorialul, era o întreagă metafizică, alchimia era la ea acasă. Și scria editorialul și a pufnit el așa, cum era bondoc și grăsan pe vremea aia, ”Da, dragă, ce vreți”, ușor scârbit.

Și Sorin Roșca Stănescu îi spune ”Ioane, pe ăsta îl pui redactor șef adjunct, în locul meu. (…) Cristoiu se uită la el și zice, ”Ce, ești nebun? Are 23 de ani! Cum să-l pun pe ăsta?” ”Ascultă-mă ce-ți spun. Pe ăsta-l pui”. Și Cristoiu zice ”Da de ce să-l pun pe ăsta? Ce ți-a venit?” Zice ”Păi, i-am oferit 1.200 de dolari și n-a vrut să vină. Ăsta te iubește. Mi-a spus că vrea să stea cu tine, că de la tine are ce învăța”. (…) Și, din momentul ăla am devenit.

Și Cristoiu zice. ”Bine, îl pun. Dar tu îți dai seama că o să fii cel mai tânăr redactor șef adjunct din istoria presei române?” Zice, ”Mă bați și pe mine”. Eu nu știu la cât ajunsese. La 24 de ani, sau la 25. Zice, ”O să mă bați chiar și pe mine și o să fii cel mai tânăr din istorie.”Zice, ”Poți?” Și eu am zis, ”Da, pot. Bineînțeles că pot”.  Și așa am ajuns redactor șef adjunct la Evenimentul Zilei”, a mărturisit jurnalistul Dan Andronic.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre