Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum alegi cel mai potrivit scaun balansoar pentru casă și grădină

Cum alegi cel mai potrivit scaun balansoar pentru casă și grădină
Simți nevoia să te relaxezi după a zi grea sau să privești apusul de soare din grădină? Se poate dintr-un balansoar. Balansoarul este printre cele mai apreciate obiecte de mobilier.

Primul scaun balansoar datează din ultimul deceniu al secolului XVIII. Până la jumătatea secolului XIX, scaunele balansoar cuceriseră deja aprecierea americanilor și făceau parte din oferta tuturor fabricanților de mobilă. Mulți bunici de-ai noștri se odihneau într-un astfel de scaun.

Clasicul model de balansoar a evoluat mult. Acum, există scaune balansoar pentru grădină sau pentru terasă, fotolii balansoar pentru living sau dormitor, scaune balansoar pentru alăptat și scaune balansoar pentru copii.

Cum alegi cel mai potrivit scaun balansoar pentru casă și grădină

Unele modele sunt mai elegante, altele foarte simple, cele pentru grădina sunt realizate din materiale rezistente la soare și la intemperii, iar unele impresionează printr-un design extravagant, scrie superghid.ro.

Sunt confortabile, ideale pentru relaxare și te îmbie la socializare. Puține momente sunt mai plăcute decât o seară de vară în balcon sau pe terasă, legănându-te încet în timp ce privești apusul de soare alături de persoană iubita.

Cum alegi scaunul balansoar în funcție de material

Găsești scaune balansoar cu structura fabricată dintr-o diversitate de materiale:

  • Lemn de esență tare (mahon, fag, stejar, mesteacăn, teak, arbore de cauciuc)
  • Lemn de esență moale (pin)
  • Fier, oțel
  • Ratan
  • Placaj.

Tapițeria poate fi realizată din materiale naturale sau sintetice (in, catifea, poliester, piele ecologică), iar umpluturăa poate fi din puf, poliester, spumă sau burete. De asemenea, în componența unui scaun balansoar pot există și elemente din plastic.

  • Scaunele balansoar din lemn de esență moale sunt rezervate amenajărilor interioare, iar dacă vrei să le folosești ca mobilier de grădină, trebuie să te asiguri că sunt lăcuite și că vor fi ferite de razele directe ale soarelui și de ploi. De asemenea, se pot zgâria ușor dacă nu le manevrezi cu atenție. Au, în schimb, avantajul că sunt mai accesibile că preț decât cele fabricate din lemn de esență tare.
  • Scaunele balansoar din lemn de esență tare sunt rezistente, durabile și greu de zgâriat. Cele fabricate din lemn de teak rezistă chiar la ploi, vânt și rugină, fiind ideale pentru amenajările exterioare. Lemnul de teak conține uleiuri naturale care îl protejează, însă aceste avantaje suplimentare se reflectă în preț.
  • Scaunele balansoar din răchită sunt cel mai puțin rezistente la ploi, vânt și murdărie, iar cele din fier sau oțel sunt special concepute pentru exterior.

Cum alegi scaunul balansoar în funcție de dimensiuni

Scaunul balansoar, spre deosebire de un scaun obișnuit, vizează confortul. Acesta se deplasează înainte și înapoi prin schimbarea centrului de greutate al persoanei așezate.

Între două scaune balansoar alăturate ar trebui să existe un spațiu liber de 60-90 cm. Mai este nevoie de spațiu liber atât în față, cât și în spatele unui astfel de scaun, că să nu lovească nici un obiect în timpul legănării.

Celelalte repere, precum stilul și culoarea, rămân la latitudinea fiecăruia. În living, puteți opta pentru un fotoliu balansoar care să se evidențieze printr-o nuanță contrastantă, dar al cărui stil să se integreze totuși armonios în decor. Îi puteți alătura și un taburet pentru picioare, pentru un plus de confort, și îl puteți decora cu perne, la fel că în cazul unui fotoliu clasic.

 Cum alegi scaunul balansoar de grădină

Cum alegi cel mai bun leagăn de grădina astfel încât să beneficiezi de relaxare, răsfăț și confort la ține acasă?

Dacă alegi cel mai bun leagăn de grădina vei beneficia de confort, relaxare și voie bună la ține acasă. Un leagăn de grădină este util indiferent că vrei să citești o carte, bei o limonadă, lenevești sau chiar să tragi un binemeritat pui de somn. De asemenea, poate fi folosit de tine, de alți membrii ai familie, sau chiar de toți la un loc.

Balansoarul tip canapea este poate cel mai răspândit model de balansoar întâlnit în curțile românilor. Balansoarul tip canapea este utilizat în principal în exterior, în grădini și terase. Acest model a prins foarte bine deoarece este ușor de utilizat, este practic și confortabil. În funcție de mărime, acesta poate susține de la 2 până la 4 persoane.

Balansoarul tip fotoliu alături de balansoarul tip scoică sunt modele moderne, la fel de comode ca cele clasice.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre