Simona Ionescu / Redactor Șef

Drogul care distruge copii si părinți. O mamă dă în vileag totul

Drogul care distruge copii si părinți. O mamă dă în vileag totul
Devenite drogurile săracilor, etnobotanicele au ajuns să facă reale victime. Tineri care încep să le consume în jurul vârstei de 14 – 15 ani, aglomerează urgențele spitalelor. Când ajung adulți, continuă să le consume, spre disperarea părinților, care se văd legați de mâini. Drama unei astfel de familii a devenit publică. O mamă își povestește viața, disperată, că nu mai știe cum să își aducă la linia de plutire fiul de 23 de ani. Drogul care distruge copii si părinți. O mamă dă în vileag

Anul trecut era vorba ca distribuirea și consumul de etnobotanice să fie sancționate ca și în cazul drogurilor. Între timp, Legea 194/2011, modificată de mai multe ori, în ultimul deceniu, a rămas permisivă: sancționează inclusiv cu amendă comercializarea etnobotanicelor.

Au rămas pedepsele derizorii, cu limite minime de 3 luni, 6 luni sau un an. În timp ce dealerii fac bani, sub protecția legii care incriminează doar anumite tipuri de substanțe, consumatorii, în proporție covârșitoare adolescenți, ajung, pe capete, la spitalele de psihiatrie. Iar părinții lor trăiesc adevărate drame.

Mama unui tânăr dependent povestește ororile prin care trece

Mama unui dependent din Piatra neamț a cerut ajutorul presei: poate citesc polițiștii și îi prind pe dealeri. Femeia e disperată: fiul ei, 23 de ani, e dependent și consumator, din copilărie. E praf. Iubita lui, e la fel. ”El nu fumează cannabis de obicei, că e scump, ia etnobotanice, cu 10-15 lei plicul”, le-a povestit femeia jurnaliștilor de la Mesagerul de Neamț.

Femeia a ajuns să știe fiecare loc unde dealerii își vând marfa. I-a cerut în genunchi, fiului, să se lase, după ce, în urmă cu câțiva ani, l-a dus de mână la consiliere antidrog. Fără niciun rezultat. Băiatul a refuzat orice. La consiliere nu voia să meargă cu ea pe motiv că îl face de râs. La dezintoxicare nu a vrut pentru că erau gratii la geam.

Asta deși știa că mama cheltuise deja peste 2000 de lei. Iar mama, iubitoare, a acceptat de fiecare dată. A reușit să îl convingă să facă detoxifierea acasă. Era să fie ucisă într-o criză. Sărmana femeie nu a îndrăznit să cheme poliția: îi era rușine de vecini.

Două luni de liniște

Pe durata izolării cauzate de pandemie a fost singurul moment în ultimii aproape 10 ani, când băiatul a stat ”curat”. O adusese acasă și pe iubita lui și nu s-au mai drogat. ”Astea două luni de zile, cât a fost cu epidemia asta, au fost niște copii exemplu. Ea se ducea la serviciu (n.r. tânăra lucrează la Kaufland), venea înapoi, făceau grătare, își făceau mâncare, făceau dulciuri, făceau de toate, deci nu am avut probleme astea două luni de zile. Mi-erau chiar dragi!”, povestește femeia pentru aceeași sursă.

Imediat ce s-a putut ieși din casă, lucrurile au luat-o iar razna. Cei doi au început iar să se drogheze. Au apărut crizele, incoerența. ”Mi-a spart geamul la casă și i-am dat afară și pe ea, și pe el, că i-am găsit drogați în casă. Ea a vomitat pe lenjeria mea, pe pilotă, peste tot numai ciocolată și ce-a mâncat după ce-a fumat. E o situație…”, a mai relatat femeia pentru sursa citată. Acum își caută fiul cu poliția și se teme de ce e mai rău.

Din cauza drogurilor, tânărul a ajuns o epavă, fără dinți în gură. De câte ori a primit bani de la părinți ca să meargă la dentist, îi cheltuia pe droguri.

”Am încercat să-l duc la Suceava, am vorbit acolo, îi făcea o evaluare, era și medic psihiatru, dar n-a vrut nici acolo. Tot repetă că el se poate redresa singur. Se redresează cât se redresează și după aceea, când îl apucă, se duce în jos cu totul. (…) Nu știu ce este în drogurile astea, că are o privire care nu-mi place deloc și uneori doarme în picioare. Și nimeni nu mă ajută și nu știu ce să fac. Doamne ce am ajuns”, mai povestește femeia.

Sursa: Pixabay / Rebcenter Moscow

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre