Simona Ionescu / Redactor Șef

Efectul TikTok. Femeile au început să demisioneze în masă de la locurile de muncă. Explicația e uluitoare

Efectul TikTok. Femeile au început să demisioneze în masă de la locurile de muncă. Explicația e uluitoare
Efectul TikTok este din ce în ce mai prezent în societate. Femeile s-au săturat de greutățile și stresul de la muncă și au început să demisioneze în masă. Au găsit o variantă care le face fericite.

Societatea este din ce în ce mai influențată de efectul rețelelor de socializare, în special a TikTok-ului, care promovează, printre altele, anumite stiluri de viață idealiste. Unul dintre aceste trenduri a ajuns să cauzeze demisii în masă din partea femeilor, care s-au decis că vor altceva. 

Suedia este una dintre țările afectate, căci trece printr-o schimbare care ar putea tulbura liniștea sufletească a mii de feministe din întreaga lume. Tot mai multe femei au demisionat la locul de muncă și au ales să trăiască din banii soților și iubiților. 

Femeile cer bani de la bărbați ca să stea acasă

Un exemplu în acest sens este Vilma Larsson, de 25 de ani, care a lucrat într-un azil, o fabrică și un magazin alimentar, însă a lăsat munca acum un an și spune că a devenit cea mai fericită femeie.

Iubitul tinerei lucrează de la distanță în domeniul finanțelor  și în timp ce stă cu ochii în calculator, ea gătește, merge la sală sau la cafea cu prietenele. 

Cei doi îndrăgostiți au crescut în orașe mici din Suedia, dar acum își permit să călătorească foarte mult, iar iarna stau în Cipru.

„În fiecare lună îmi dă un salariu din banii pe care i-a făcut. Dar dacă am nevoie de mai mult, îl întreb. Sau dacă am nevoie de mai puțin, nu o fac – economisesc restul”, a recunoscut aceasta.

„Dacă aveți posibilitatea economică de a face acest lucru, să trăiți de pe urma unui partener, atunci bravo vouă”

Ascensiunea „fetelor moi” face valuri în Suedia. Ce se întâmplă cu tinerele femei
Vilma Larrson, suedeza care face parte din categoria „soft girls”

Anul trecut, un sondaj a arătat că tinerii cu vârste între 15-24 de ani au fost atrași de această tendință. Iar în luna august a acestui an, 14% dintre tinerele cu vârste între 7-14 ani visau să fie în viitor fete întreținute.

„Este vorba despre îndepărtarea de acest ideal de „fată șefă” pe care îl vedem de mulți ani, în care există cerințe foarte, foarte mari pentru succes în fiecare aspect al vieții”, este de părere un cercetător.

Un pas înapoi pentru egalitatea de gen 

Denice Westerberg, purtător de cuvânt național pentru aripa de tineret a Partidului Democraților Suedezi care susține această tendință crede că „oamenii ar trebui să poată decide asupra propriei vieți. Și dacă aveți posibilitatea economică de a face acest lucru, să trăiți de pe urma unui partener, atunci bravo vouă”.

Cofondatoarea și fosta lideră a partidului feminist suedez Feministiskt initiativ, Gudrun Schyman, e de părere că mișcarea este „foarte periculoasă” și „un pas înapoi” pentru egalitatea de gen.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre