Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Emilian Prodan, preotul care merge de mână cu Maica Domnului. Minunile de la biserica Sfânta Maria din Pipera-Voluntari

Exclusiv. Emilian Prodan, preotul care merge de mână cu Maica Domnului. Minunile de la biserica Sfânta Maria din Pipera-Voluntari
Sunt lucruri în viață pe care nimeni nu le poate explica. Unii le trăiesc în adâncul sufletului, alții se minunează când le văd, dar mai există și o categorie de persoane care-și doresc din tot sufletul să aibă parte de o minune. Și nu realizează că acestea sunt doar la un pas distanță, iar tot ceea ce au de făcut este să creadă.

Credința este singura care nu trădează niciodată și te ridică din cele mai negre încercări ale vieții e iubirea de Dumnezeu. Iar cine vrea să plece cu ochii înlăcrimați de bucurie că există un loc de pământ de unde poate pleca cu ochii înlăcrimați de bucurie și nădejdea reîntoarcerii, să meargă la biserica Sfânta Maria Pipera-Voluntari.

La biserica Sfânta Maria Pipera-Voluntari se află moaștele Sfintei Agnia, vindecătoare de boli incurabile

Ieri, astăzi și în veacul veacurilor, Hristos este același, iar biserica Mântuitorului porțile Iadului nu o birui niciodată. În sfântul lăcaș al Maicii Domnului Pipera-Voluntari, mii de oameni îl caută cu disperate pe Dumnezeu.

Bolnavi, săraci, fără nici o speranță își pun nădejdea în slujbele părintelui Emilian Prodan, a cărui credință înalță scară la Cer, în puterea Sfântului Pangratie, sfântul dorințelor și al Sfintei Agnia, vindecătoarea bolilor fără leac, care a ajuns în acest loc anul acesta, pe 21 ianuarie. Alături de acești doi sfinți puternici, Maica Domnului veghează neîncetat și nu lasă pe nici un copil de-al său să nu-și vadă visul împlinit.

Oamenii vin din toate colțurile lumii, indiferent de anotimp sau vremea schimbătoare. Nimic nu îi oprește să stea în genunchi în fața sfintelor icoane și să ceară îndurare. Și nu se îndoiesc nici o secundă că nu vor primi ceea ce vor cere. Pentru că ce se întâmplă la această biserică s-a transmis din gură în gură, sufletele care ajung aici au certitudinea că rugăciunile la Sfântul Pangratie vor alunga orice rău din trup și suflet și viața li se va schimba.

De la cei mai săraci la cei mai bogați, toți cei care pășesc în sfântul lăcaș au nevoie să fie ghidați să-și regăsească speranța, să renunțe la rău, invidie, ipocrizie și mai ales să se iubească. Exact așa cum a spus Mântuitorul: ”Atât de mult să vă iubiți unii pe alții, cum v-am iubit și Eu pe voi”.

L-a implorat pe Sfântul Pangratie și a rămas însărcinată

Iar părintele Emilian știe cel mai bine să facă acest lucru și le ușurează oamenilor drumul către minuni, învățându-i să fie mai buni decât au crezut vreodată că pot fi. Drumul spre orice minune începe cu spălarea sufletului de răutate.

Unii ajung la biserica Maica Domnului Pipera Voluntari pentru că nu sunt binecuvântați cu prunci, cum este cazul unei doamne care zece ani a cheltuit o avere pe tot felul de tratamente. A auzit de acest loc plin de sfințenie, l-a implorat pe Sfântul Pangratie, a pus un bilețel cu marea dorință la moaștele sale și… visul s-a împlinit.

Minunile sunt atât de mult încât sunt momente în care însuși părintele Emilian e uimit, pentru că nu s-a așteptat ca locul unde sfințește să dobândească atâta notorietate. Deși Sfântul Pangratie este cel care i-a schimbat viața chiar și duhovnicului. Ca orice om și preotul are dușmanii săi și au fost momente în care s-a simțit ca un prizonier în drum spre condamnare. Dar Sfântul Pangratie i-a văzut ochii înlăcrimați și nu l-a lăsat la greu, oferindu-i ajutorul său prețios.

Biserica îngerilor

Sfântul lăcaș care pare rupt din Rai nu a fost ridicat întâmplător de părintele Emilian. I-a promis Preacuratei, patroana vieții lui, că îi va construi cea mai frumoasă biserică, dacă îi va vindeca mama de o boală cruntă. Și Sfânta Fecioară l-a făcut fericit.  Bisericuța pare desprinsă din cele mai frumoase povești ale bunicilor pentru care nimic nu e mai presus ca iubirea pentru Dumnezeu.

Scheletul, care datează din secolul al XVIII-lea, a fost translatat din Maramureș, iar reconstrucția a durat doi ani. Și au fost nenumărate ispite și multe persoane nu și-au dorit ca acest sfânt lăcaș să prindă viață, dar Preacurata Fecioară a început să le dea semne să nu se mai împotrivească.

Iar în final, lucrurile s-au așezat după voia Preacinstitei Fecioare. Icoana Sa, pictată cu multă dragoste și migală de Tătărăscu, din biserica îngerilor, așa cum numesc credincioșii micuțul lăcaș sfânt, este cea care a făcut ca biserica să fie cunoscută în toată lumea.

În anul 2021 a poposit aici și Sfântul Pangratie, iar din acel moment toată viața părintelui s-a schimbat radical, de aceea nu contenește să-și plece capul în fața Maicii Sfinte, în semn de recunoștință: „Când a ajuns scheletul bisericii în București nu aveam nici un ban. Și am rugat-o cu lacrimi în ochi pe Maica Domnului să mă ajute, promițându-i că i-o voi dărui. Cu ceva timp în urmă, pusesem și mașina la vânzare. N-a durat mult, m-a sunat cineva și am reușit să strâng suma de care aveam nevoie”.

Cascada cu apă de leac

Și mai are ceva biserica Sfânta Maria Pipera Voluntari ce întâlnești poate doar în cele mai frumoase vise. În curte, există o micuță cascadă, construită din piatră de munte, de o frumusețe uluitoare, cu apă extrasă de pompă de la un puț, peste care se află un vechi podeț. Dar și șapte brazi, simbolul celor șapte puteri. Credincioșii aruncă un bănuț în apa cristalină, un fel de apă de leac, își pun o dorință și sunt siguri că vor scăpa de durerile sufletești și trupești.

Împărtășește bolnavii incurabili cu o linguriță din 1432

Sunt numărați pe degete cei care cunosc un mic „secret” al părintelui Emilian: împărtășește bolnavii de afecțiuni incurabile cu o linguriță ce datează din anul 1432. Un obiect sfânt care se păstrează încă din perioada în care Ștefan cel Mare era doar un copil.

Să fie și acesta un motiv pentru care cei cu probleme grave își găsesc vindecarea, atunci când și cei mai buni medici ridică neputincioși din umeri și le spun că singurul care poate face minuni e doar bunul Dumnezeu? Iar la intrarea în biserică se află un micuț clopot ce pare desprins din vremuri străvechi. Credincioșii au obiceiul ca înainte de a păși în lăcașul cu minuni să-l tragă, iar sunetul acestuia dă timpului o măsură liturgică și-l umple de rost.

Și-l face pe om să iasă din lumea lui plină de necazuri și păcate și să intre într-o lume în care durerea, întristarea și supărarea nu-și au locul. Și mai are ceva clopotul acesta, ca de altfel toate surorile lui, un lucru demonstrate de marii savanți ai lumii: funcționează ca niște generatoare de energie în gama ultrasonică, ce distrug mediul patogen.

Sfântul Pangratie i-a redat vocea unui băiețel de șase ani, care s-a născut mut

Bunătatea Sfântului Pangratie nu se poate descrie în cuvinte. Și cine îi atinge moaștele nu-l va uita niciodată. Sunt nenumărate minunile pe care le face zi de zi la biserica Sfânta Maria Pipera-Voluntari, dar un moment minunat s-a petrecut recent cu un copil de doar șase ani, căruia, Sfântul, i-a redat vocea, deși se născuse mut. Și tot Sfântul Pangratie l-a salvat de la moarte pe un alt copil, diagnosticat de medici cu metastaze la creier.

Scrisoare de multumire de la credinciosi

Porumbelul trimis din Ceruri

„A venit o doamnă căreia i-a ars casa iar copilul avea metastaze la creier și trebuia operat urgent. A plâns foarte mult la moaștele Sfântului și s-a rugat. Copilul urma să fie operat într-o zi de miercuri, dar medici au rămas înlemniți când au văzut că cel mic nu mai avea nimic.

Se vindecase printr-o minune. Acest lucru a fost făcut public de mamă și a întărit credința multor moldoveni, femeia fiind din acel loc al țării. De atunci, oamenii vin în număr foarte mare să-l roage pe Sfântul Pangratie să aibă grijă de ei și să-i scape de necaz. Și tot Sfântul i-a redat vocea unui copilaș de doar șase ani, care se născuse mut. Minunea s-a întâmplat când băteau clopotele și la strană se cânta “Sfinte Dumnezeule…”, spune părintele Emilian.

Recunoștința credicioșilor pentru părintele Emilian Prodan

Oamenii care vin la rugăciunile colective spun că de multe ori deasupra raclei Sfântului Pangratie au văzut un porumbel alb, în timp ce din turnul bisericii a țâșnit un fascicul de lumină. Au coborât îngerii, să fie de față la minunile care se săvârșesc într-una dintre cele mai frumoase biserici ale Maicii Domnului.

Moaștele Sfintei Cecilia vor fi prezente în biserică în zilele de 11 și 12 martie 2023

Când povestește despre minunile făcute de Sfântul Pangratie și Sfânta Agnia, părintele Emilian pare să cuprindă cerul în inimă. Chipul îi este adâncit în dragostea pentru Hristos și a Maicii Sale și acest lucru îl văd toți credincioșii care ajung la sfinția sa ca să primească o povață ce le va schimba viața. El este preotul care le-a făcut cunoștință românilor cu patru dintre cei mai mari sfinți ai omenirii, despre care puțini au auzit.

E vorba de Sfântul Pangratie, sfântul dorințelor, Sfânta Agnia, vindecătoarea bolilor fără leac, Sfânta Cecilia, mucenița care-i ajută pe credincioși să se căsătorească și Sfântul Emidio, protector împotriva cutremurelor și a celor afectați de seisme. Moaștele Sfintei Cecilia vor fi prezente la biserica Sfânta Maria Pipera-Voluntari în zilele de 11 și 12 martie 2023, apoi vor fi duse spre odihnă la Gherla, în paraclisul care-i poartă numele.

Ucenicul părintelui Ioan Iovan de la Mănăstirea Recea

Smerenia îl împiedică pe părintele Emilian să-și asume vreun merit la toate minunile care se petrec în biserica pe care o păstorește. Dar nimeni nu știe că nopțile și le petrece în rugăciune pentru toți cei care au nevoie de o rază de speranță. Și, asemenea, șirurilor nesfârșite de credincioși, părintele se prinde de poalele Maicii Domnului, ființa cea mai dragă sufletului său, cu lacrimi și multă speranță.

Știe că va veni momentul când oamenii se vor întoarce să-i mulțumească Preacuratei Fecioare, Sfântului Pangratie, Sfintei Agnia și tuturor sfinților pentru că le-au tămăduit sufletele chinuite. Într-o lume plină de durere, părintele Emilian Prodan, ucenicul unuia dintre marii duhovnici ai României, părintele Ioan Iovan de la Mănăstirea Recea (fiul spiritual al marelui Arsenie Boca), pansează sufletele rănite.

Pr. Ioan Iovan de la Mănăstirea Recea

Merge de mână cu Maica Domnului și îi binecuvântează pe toți cei care-i cer ajutorul, văzându-l pe Hristos în orice persoană care intră în sfânta biserică. Și, indiferent de ispitele pe care le are la tot pasul, își ține sufletul curat, neîngreunat de nici un gând rău, îndemându-i pe toți să se roage.

Căci rugăciunile către Sfânta Fecioară primesc întotdeauna răspuns. Îndrumările duhovnicești și sfaturile părintelui Emilian Prodan pot fi urmărite pe Youtube, la emisiunea „Aducător de bucurie”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre