Simona Ionescu / Redactor Șef

Gătește cât mănânci! Economisești bani

Gătește cât mănânci! Economisești bani
Pentru a găti feluri de mâncare delicioase este necesar să cunoaşteţi câteva tehnici de preparare a alimentelor, de folosire a porţiilor neconsumate şi de stocare a ingredientelor. Gătește cât mănânci! Economisești bani

Se știe: oamenii aruncă multă mâncare, în timp ce alții flămânzesc. Poți economisi bani dacă gătești doar cât mănânci, iar ce a rămas păstrează corect.  Iată câteva reguli de aur în bucătarie, pentru a nu mai arunca prea mulți bani pe mâncare.

Gătește cât mănânci! Economisești bani

  • Gătiţi şi serviţi porţii potrivite. Nutriţioniştii spun că o bucată sănătoasă de friptură nu trebuie să depăşească 85 de grame. La cină, bucata de carne trebuie să ocupe maximum un sfert din farfurie, legumele, jumătate, iar cerealele integrale, un sfert. Reducerea cantităţii de carne consumată este benefică pentru sănătate, dar şi pentru portofel.
  • Gătiţi alimentele la temperaturi joase, lent. Bucăţile mai tari de carne de porc sau vită sunt mai ieftine cu aproape 50 – 70% faţă de cele pentru fripturi sau cotlete, însă nimeni nu doreşte să mănânce cauciuc la cină. Cea mai eficientă metodă de a găti astfel de carne este la temperatură joasă, în cuptor, într-un sos, timp de câteva ore.
  • Folosiţi paste sau orez. Dacă v-au rămas câteva legume sau bucăţi de carne, le puteţi transforma într-o supă sau salată, dar aceste preparate nu sunt foarte consistente. Pastele şi orezul sunt ieftine şi săţioase, servite cu ceapă şi usturoi, ierburi, brânză, bucăţi de carne, sos de roşii.
  • Pentru o cină rapidă şi delicioasă aruncaţi în tigaie legumele pe care le găsiţi în frigider, eventual câteva bucăţi de carne, condimente şi ierburi – celebrul „stir-fry”.
  • Gătiţi o dată, mâncaţi de două ori: economisiţi timp şi aveţi o cină sau un prânz suplimentar, mai ales că multe preparate se pot congela. De asemenea, gătiţi o cantitate mai mare de carne o dată, iar bucăţile nefolosite pot fi transformate ulterior în supe, salate.

  • Când preparaţi cina, gândiţi-vă şi la prânzul de a doua zi. Dacă faceţi o salată la cină, preparaţi o cantitate mai mare şi transferaţi o parte din ea (fără sos) într-o cutie din plastic. Adăugaţi un rest de friptură de la cină sau o conservă mică de fasole boabe şi obţineţi prânzul pentru a doua zi.
  • Pâinea veche de o zi poate fi transformată în crutoane pentru salate sau supe (coapte în tavă cu puţin ulei, usturoi şi ierburi) sau în pesmet, pentru crochete, bruschete, friganele.
  • Bananele pot fi congelate, dacă nu sunt utilizate imediat, pentru a evita coacerea excesivă. Se pot folosi apoi la sucurile de fructe, îngheţată sau brioşe.
  • Cumpăraţi un dispozitiv pentru vidare, este foarte util pentru păstrarea alimentelor în stare proaspătă mai mult timp. Asiguraţi-vă că aveţi suficiente cutii pentru depozitarea porţiilor neconsumate.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre