Simona Ionescu / Redactor Șef

Mama lui Mircea și Naty Badea dă lecții de gramatică. Să vedeți ce frumos explică!

Mama lui Mircea și Naty Badea dă lecții de gramatică. Să vedeți ce frumos explică!
Pe Mircea Badea îl știe toată lumea. Și pe sora lui, Naty, corespondentul Antenei 3 în Italia. Mircea are mereu comentarii pertinente de făcut. Iar când vine vorba de exprimarea corectă în limba română, scris și oral, e un exemplu. Acum am văzut de unde i se trage.

Mama lui Mircea Badea dă lecții de gramatică și explică totul foarte clar și frumos. Mariana Badea are acum 74 d ani. Toată viața ei a fost profesoară de  limba română. Are la activ  mai multe cărți de gramatică publicate, prin care a vrut să ducă această știință mai aproape de elevi.

„Mama mea nu este florăreasă, dar se scoală de dimineață. Mama mea este profesoară de limba și literatura română… cât or mai fi limba și literatura română… că nu se știe niciodată. Revenind: cea mai citită știre de pe DC News este cu mama, fără să scrie în text că este mama mea, dar vă zic eu că este mama”, a spus Mircea Badea, toamna aceasta, într-o emisiune.

Naty a avut și ea o postare pe pagina ei de Facebook despre activitatea mamei ei, pusă în slujba celor care vor să învețe limba română.

Mama lui Mircea Badea are blog

Familia Badea are propria editură, prin care au fost și editate volumele destinate elevilor. O ultimă apariție editorială este „Gramatica actualizată”. Lucrarea explică și clarifică noile terminologii și concepte cu care elevii nu sunt obișnuiți, iar în manuale ori nu există deloc, ori sunt doar menționate. Pentru dedicarea cu care s-a implicat în educarea elevilor, Mariana Badea a fost recompensată cu distincția didactică „Gheorghe Lazăr”.

În anul 2012, mama lui Mircea Badea și-a făcut blog. Un blog de gramatică, prin care și-a propus ca și dincolo de băncile școlii, să îi învețe pe copiii de azi să se exprime corect.

Forța cuvântului

„Cred cu tărie în forţa CUVÂNTULUI! O exprimare clară îţi protejează personalitatea, cu singura condiţie ca şi gândirea să fie limpede. În ultima vreme, cuvintele s-au împuţinat, s-au crispat, au născut stereotipii, s-au deformat şi s-au schimonosit, de aceea şi puterea lor este ignorată de o mare parte dintre românii contemporani. W.Shakespeare a folosit, în opera lui, peste 29.000 de cuvinte, în condiţiile în care, un vorbitor de nivel mediu uzitează aproximativ 2000 de cuvinte.

În zilele noastre, nu cred că o persoană obişnuită are în vocabular mai mult de 500 de cuvinte, cantitate din care foloseşte zilnic circa 200 de cuvinte. Aşadar, CUVÂNTUL este „iniţiatorul” blogului, care are un singur scop: acela de a depista şi a reda esenţa tuturor cuvintelor dispărute, deformate, atacate, împiedicate, golite de sens, plate, violate, incolore, terne, ieftine, robite, chinuite, dispreţuite, ignorate.

Mesaj pentru tineri: „Vă propun să apărăm împreună limba română”

Vă propun să apărăm împreună limba română de agresorii inconştienţi, să o salvăm din mahalaua intelectuală în care au împins-o inculţii cu o nepăsare condamnabilă. De altfel, consecinţa evidentă a lipsei totale de interes pentru sensul cuvintelor şi, deci, pentru sensul vieţii, este dezvoltarea fără precedent a unei mahalale sufleteşti.

CUVÂNTUL generează comunicarea interumană, defineşte arta de a înţelege că nu suntem la fel, că atunci când îţi înţelegi gândurile şi eşti sigur pe subiect cuvintele vin de la sine şi comunici firesc şi eficient cu oricine. Niagara agramaţilor, a flecarilor şi ignoranţilor ne inundă zilnic existenţa. Voltaire definea pălăvrăgeala seacă drept „o mare de cuvinte într-un pustiu de idei”, iar Titu Maiorescu afirma că „beţia de cuvinte” este o boală care se numeşte „lipsa de idei”.

Pentru a reda CUVÂNTULUI forţa lui divină, vă invit să dezbatem împreună, să comentăm, să ne consultăm, să aducem sugestii şi informaţii, să punem întrebări, să sesizăm abaterile de la corectitudinea limbii române, adică să ne exprimăm”, scria mama lui Mircea Badea în momentul lansării blogului.

O lecție de gramatică: „NICI 45 LEI, NICI CÂȚIVA ZECI DE LEI (Despre NUMERAL…)”

„NUMERALUL CARDINAL de la 1 la 19 nu este urmat de prepoziția „de”: unsprezece copii; șase cărți, patru penare, cincisprezece caiete, nouăsprezece școli etc.

NUMERALUL CARDINAL de la 20 în sus este urmat obligatoriu de prepoziția „de”: douăzeci de cărți, treizeci și șase de copii, o sută de manuale, cinci mii trei sute de lei etc.

În construcțiile următoare, acordul se face cu numeralul (valoare substantivală), nu cu determinantul său:

*CÂTEVA ZECI DE LEI – nu: câțiva zeci de lei

*CÂTEVA ZECI DE KILOMETRI – nu: câțiva zeci de kilometri

*CÂTEVA ZECI DE OAMENI – nu: câțiva zeci de oameni

*CELE CÂTEVA SUTE DE COPII – nu: cei câțiva sute de copii

*ULTIMELE ZECI DE LEI – nu: ultimii zeci de lei

*ACESTE SUTE DE EURO – nu: acești sute de euro

*CÂTEVA MILIOANE DE COPII – nu: câțiva milioane de copii

Cum se scrie și se pronunță corect

Se scriu și se pronunță corect: *AL ZECELEA – nu: al zecilea (de la zece) *AL DOISPREZECELEA – nu: al doisprezecilea (doi + spre + zece) *AL TREIZECILEA – nu: al treizecelea (de la treizeci) *AL O SUTĂLEA – nu: al o sutelea (de la sută) *AL O MIELEA – nu: al o mialea (de la mie)

NUMERALUL CARDINAL DOISPREZECE și cel ORDINAL AL DOISPREZECELEA se acordă în gen cu substantivele feminine la care se referă:

*CLASA A DOUĂSPREZECEA – nu: clasa a doisprezecea

*DOUĂSPREZECE MII DE LEI – nu: doisprezece mii de lei

*ORA DOUĂSPREZECE – nu: ora doisprezece ATENȚIE! În niciun caz, nu se spune „orele 12” sau „orele 20”, întrucât ceasul arată „ORA 12” sau „ORA 20”. Adică, indică o singură oră, nu mai multe! Ora 12.00 nu înseamnă 12 ore.

În cazul substantivelor neutre, numeralul compus cu valoare adjectivală care se termină cu numeralul „unu”, păstrează forma de masculin și la numărul plural:

*DOUĂZECI ȘI UNU DE GRADE – nu: douăzeci și una de grade, dar: *DOUĂZECI ȘI DOUĂ DE GRADE

PROGRAMUL ORAR al firmelor se scrie:

*Deschis între 10 și 18 – nu: Deschis între 10-18, a scris într-una din lecțiile lansate de Mariana Badea în mediul online. Ea le mai amintește tinerilor un lucru, și anume spusele lui Pitagora: „Numerele guvernează lumea.”

Sursa foto: DCNew.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre