Simona Ionescu / Redactor Șef

Olanda testează cât de molipsitor e virusul. Aduce 5000 de oameni pe stadion  

Olanda testează cât de molipsitor e virusul. Aduce 5000 de oameni pe stadion  
În contextul lockdown-ului instituit de tot mai multe țări după perioade în care au dat liber circulației, europenii vor să știe dacă măsura izolării e chiar bună. Un al patrulea experiment social la scară largă are loc și implică 5.000 de oameni. Precedentul a vizat „doar” 1.300.

După ce a lăsat oamenii la o mega-petrecere, cu peste 1.000 de participanți, Olanda testează cât de molipsitor e virusul și aduce 5000 de oameni pe un stadion.

Federația de fotbal a Olandei a anunțat în ce condiții se pot întoarce fanii în tribune la următorul meci al naționalei. Astfel, la partida Olanda – Letonia, programată în 27 martie, la Amsterdam, meci din preliminariile Cupei Mondiale 2022, fanii olandezi vor putea să-și încurajeze direct favoriții. Dacă respectă anumite condiții.

Oficialii olandezi au stabilit că 5.000 de fani vor putea fi prezenți pe Johan Cruyff Arena. Singura condiție: să prezinte un test COVID-19 negativ.

Olanda testează cât de molipsitor e virusul

Meciul va face de altfel parte dintr-un experiment desfășurat de guvernul olandez. Cei 5.000 de fani vor fi plasați în diferite sectoare, unii cu mască, alții fără, potrivit lequipe.fr.

Acesta va fi al patrulea  experiment făcut de autoritățile olandeze. În week-end-ul dinainte de 8 martie,  a avut loc un alt experiment social. Acesta a inclus peste 1.000 de persoane.

Olanda testează cât de molipsitor e virusul

Guvernul olandez a făcut primul experiment pentru a vedea dacă grupurile mari se pot aduna în siguranţă. 1.300 de olandezi au petrecut într-un club din Amsterdam, la cererea autorităţilor. Ei au mers să se distreze în Ziggo Club, un club cu o capacitate de 17.000 de oameni. Pasionaţii de dans au fost împărţiţi în cinci grupuri, sau bule, de 250 de persoane, fiecare cu reguli diferite.

Olanda testează cât de molipsitor e virusul

„De fapt, testăm aici dacă oamenii respectă măsurile pe care le-am solicitat de la ei”, spune Pieter Lubberts, project manager – Fieldlab Events. Ambele experimente, fac parte dintr-o serie efectuate de Fieldlab, o iniţiativă înfiinţată de guvern şi industria evenimentelor. Fieldlabs a mai desfășurat și alte două experimente similare în cadrul unor meciuri din Liga a-II-s olandeză. Unii dintre tineri au fost încurajaţi să strige să strige, să fie cât mai euforici, iar alţii au fost nevoiţi să poarte măşti de faţă.

La unul dintre meciuri, unul dintre fani era infectat cu coronavirus. În cadrul meciurilor, fanii fuseseră răspândiţi în şase zone, cu niveluri diferite de contact şi reguli diferite pentru prevenirea infectării.

„Aceste experimente ne pot da o anumită idee, dar acestea nu vor duce la 100% certitudine. Cu toate acestea, ele vor fi utile pentru evenimente mari şi profitabile, cele care atrag mulţi vizitatori”, explică şi Dr. Andreas Voss, cercetător care participă la program.

Sursa foto: Instagram

Vali Vijelie, în Egipt cu Nuțu Cămătaru. Ce surpriză i-au făcut fiicei manelistului

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre