Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea neștiută a iubitului actor Matthew Perry. Despre colegul Justin Trudeau și despre milioanele de dolari cheltuite

Povestea neștiută a iubitului actor Matthew Perry. Despre colegul Justin Trudeau și despre milioanele de dolari cheltuite
Celebrul star din Friends a fost aproape de moarte de multe ori în viața lui. Ajunsese să ia pastile cu pumnul, în general peste 50, pe zi, iar asta i-a distrus sănătatea. Acum cinci ani, medicii i-au dat doar 2% șanse de supraviețuire, după ce colonul pur și simplu explodase în el.

La vârsta de 49 de ani, Matthew Perry aproape a murit din cauza consumului excesiv de opioide. Totul a fost păstrat în cel mai mare secret. Săptămâni întregi a stat în comă. Îndrăgitul actor Matthew Perry a cheltuit milioane de dolari ca să scape de droguri. El și-a revenit, a scris și o carte, publicată anul trecut și tradusă, de altfel, și în limba română, în care detaliază viața de coșmar pe care a dus-o.

Pe numele său Matthew Langford Perry, celebrul actor s-a născut în 1969, în Canada. El a devenit celebru pentru rolul lui Chandler Bing din serialul Friends. Cu un tată actor, de mic acesta și-a dorit să îi calce pe urme, dar mai ales să devină celebru.

Mama sa a fost jurnalist canadian și fost secretar de presă al fostului prim-ministru, Pierre Trudeau, tatăl actualului premier al țării. Relația cu tatăl lui Matthew nu a mers, ea despărțindu-se de actorul John Bennet Perry când fiul lor nu împlinise încă un an. Tatăl însă a știut cum să îi insufle puștiului visul de carieră. Îl suna să îi spună la ce oră să îl urmărească la televizor. Decenii mai târziu, actorul nominalizat la un premiu Emmy a declarat că nu s-a apucat de actorie pentru bani, ci pentru atenție.

A fost coleg la școală cu Justin Trudeau, premierul Canadei

După divorțul părinților, Matthew a fost crescut de mama care se recăsătorise cu un coleg de breaslă, în Ottawa, Ontario. El a fost coleg cu cu prim-ministrul Justin Trudeau, la Rockliffe Park Public School.

Extrem de talentat, tânărul actor a devenit rapid printre preferații producătorilor se seriale. A apărut în Sydney, Beverly Hills 90210, LAX 2194. Când se pregătea pilotul seriei Friends like us, devenit mai târziu Friends, produs de Marta Kauffman și David Crane, nu a fost luat în considerare de către producători, deoarece îl știau ocupat în altă producție. Totuși, simțind potențialul, s-a prezentat neinvitat la audiții și a primit rolul lui Chandler Bing.

Matthew Perry a ajuns să joace în Friends după ce s-a prezentat nechemat la audiții.

E celebră declarația sa dată unui reporter de la The New York Times, în 2002: „Simțeam de parcă-mi ieșeau aburi pe urechi, atât de mult îmi doream să fiu celebru! Vrei atenție, vrei bani, vrei cel mai bun loc în restaurant”. Grație apariției din Friends, Matthew a fost nominalizat pentru Cel mai bun a ctor în rol principal într-un serial de comedie.

La 13 ani, prima beție, la 28, dependent de opioide

Celebritatea însă a venit la pachet cu consumul de droguri și alcool. Așa cum li s-au întâmplat multor altor actori. După ce a gustat pentru prima dată alcool la vârsta de 13 ani, a continuat să bea. La 28 de ani a finalizat primul program de dezintoxicare pentru dependența de Vicodin. Era în 1997. A început să ia opioide pentru a face față durerii în urma unui accident de jet ski. Prima pastilă i-a fost administrată în timp ce filma Fools Rush In. În cartea sa, Perry a descris senzația: „Ca și cum mierea caldă îmi pătrundea în vene“.

Matthew Perry a făcut abuz de Vicodine. Medicamentul conține hidrocodona, cunoscută și sub denumirea de dihidrocodeinonă – un opioid utilizat pentru a trata durerea și ca suprimator al tusei.

Lucrurile au scăpat rapid de sub control. Tot în carte, scrie mai târziu: „Cred că dacă n-aș fi luat-o niciodată (pastila), niciunul din următorii treizeci de ani nu s-ar fi întâmplat așa“. În același an, la numai câteva luni după ce a înghițit prima pastilă de Vicodin, a ajuns la dezintoxicare. Iar după dezintoxicare s-a reîntors la consum.

La un moment dat, în timpul carierei sale în Friends, actorul recunoaște în cartea sa că lua 55 de pastile de Vicodin pe zi și că ajunsese să cântărească 128 de kilograme. Dar totuși „nu știa cum să se oprească”, a mai punctat în cartea sa biografică. Este de menționat și că una din fostele sale iubite a povestit că erau zile când înghițea și 80 de pastile.

Era așa de drogat la filmări, că nu-și amintește patru sezoane din Friends

Abuzând de droguri, Matthew Perry a început să aibă și alte probleme de sănătate. Greutatea sa a oscilat dramatic în următorii ani, spre îngrijorarea tuturor. În timpul filmărilor pentru Serving Sara (2002), actorul acuza dureri severe de stomac și a zburat la Los Angeles, pentru a se interna la spitalul Marina del Rey‘s Daniel Freeman. Lisa Kasteler, agentul său de la vremea respectivă, i-a confirmat ulterior șederea la dezintoxicare.

Potrivit propriilor declarații, Matthew nu își amintește bucăți semnificative din  Friends, mai exact „undeva între sezoanele 3 – 6“. Conform mărturiilor din carte, au existat nu mai puțin de 15 internări pentru dezintoxicare, care l-ar fi costat în jur de nouă milioane de dolari.

Actorul Matthew Perry, care a urmat 15 cure de dezintozicare, recunoștea că nu își amintește cum a filmat sezoanele 3, 4, 5 și 6 din Friends.

În octombrie 2022, în urma lansării cărții Friends, Lovers and The Big Terrible Thing, actorul a vorbit despre anii săi de abuz, într-un interviu exclusiv cu Diane Sawyer. „Dependența poate intra în orice casă, în inima oricui, chiar și în inima unui copil cu părinți de aur“, povestea el amintind de momentul când a băut prima dată alcool, cu prietenii lui. „Eram întins în iarbă și mă simțeam ca-n rai. Mă gândeam că așa trebuie să se simtă un om normal tot timpul“.

Premiat de Casa Albă

În mod surprinzător, în ciuda lacunelor de memorie recunoscute, dependența nu i-a afectat în mod vizibil munca. Colegii credeau că problemele lui sunt cu alcoolul. El a și fost abordat de către Jennifer Aniston, care i-a spus: „Știm că bei!“. Dar atât ea, cât și ceilalți actori din serial, au încercat să îl ajute.

„În natură, atunci când un pinguin este rănit, ceilalți pinguini se grupează în jurul lui și îl sprijină, până când acesta se însănătoșește. Asta au făcut pentru mine co-starurile mele din Friends“, a scris actorul în cartea sa, Friends, Lovers and The Big Terrible Thing.

În lupta sa cu dependența, în 2013, actorul a deschis Perry House, un ONG pentru sprijinul celor care s-au luptat cu dependența. Casa Albă l-a premiat pentru inițiativă.

La 49 de ani i s-au dat 2% șanse de supraviețuire

Anul trecut, actorul a acordat primul său interviu de tip „tell-all” (n.r. trad. – spune tot). Astfel, el a dezvăluit că i s-au dat 2% șanse de supraviețuire după ce dependența de opioide i-a provocat o explozie a colonului la vârsta de 49 de ani. La momentul respectiv a stat în comă două săptămâni, apoi a rămas internat, în stare critică, luni de zile. Acest fapt nu a fost cunoscut de fani până în toamna anului 2022, când a decis să vorbească despre.

Oficial, din 2021, Matthew Perry nu s-a mai drogat și a decis să își scrie autobiografia pentru a-i ajuta și pe alți dependenți

„Medicii au spus familiei mele că am o șansă de 2 la sută să trăiesc. Am fost conectat la un aparat numit ECMO, care face toată respirația pentru inima și plămânii tăi. Și asta se numește „Ave Maria”. Nimeni nu supraviețuiește”, a dezvăluit starul, acum. Nouă luni a folosit o pungă de colostomie și a suferit în total 14 operații la stomac.

După ce și-a revenit și s-a considerat „destul de sigur și treaz – și departe de boala activă a alcoolismului și a dependenței”, a decis să scrie o carte. „Principalul lucru care m-a mobilizat a fost că eram destul de sigur că va ajuta oamenii”, a mai dezvăluit actorul, anul trecut.

Oficial, din 2021, Matthew Perry nu s-a mai drogat

După jumătate de viață petrecută în tratament, Matthew Perry a devenit complet „sobru“, în 2021. „Dependența este mult prea puternică ca să o învingi de unul singur. Boala asta așteaptă. Așteaptă să te prindă singur. Pentru că doar singur vei pierde în fața ei“, spunea îndrăgitul actor. Ultimii doi ani și i-a dedicat renovării casei unde, sâmbătă, la ora locală 16:00, polițiștii din Los Angeles ajuns, răspunzând răspuns unui apel pentru intervenție.  Ei au găsit trupul neînsuflețit al lui Matthew Perry într-un jacuzzi.

Momentan, cauza morții lui Matthew Perry nu a putut fi stabilită cu precizie. Conform Sky News, este nevoie de noi investigații, care vor dura, cel mai probabil, câteva săptămâni. Legiștii urmează să facă investigații suplimentare, inclusiv un raport toxicologic.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre