Simona Ionescu / Redactor Șef

Regatul femeilor: societatea în care bărbații nu sunt niciodată șefi

Regatul femeilor: societatea în care bărbații nu sunt niciodată șefi
Imaginați-vă o societate fără căsătorie sau divorț, în care bărbații în care au puține de spus. Acest matriarhat există și în ziua de astăzi, într-o parte a Chinei.

Într-o vale luxuriantă din Yunnan, din sud-vestul Chinei, la poalele estice ale Himalayei, există o comunitate străveche, numită Mosuo, care trăiesc într-un surprinzător. Nu există nici căsătorie, nici divorț, pentru că femeile sunt egale, dacă nu chiar superioare bărbaților.

Căsătorie ambulantă

Într-o lume în care bărbaților le place să fie șefi, nimeni nu trece prin fața femeilor Mosuo, care sunt stâlpul comunității. Copiii se nasc în afara căsătoriei, ceea ce în China este neobișnuit, dar pentru Mosuo nu e nimic ieșit din comun, întrucât pentru această comunitate căsătoria e de neconceput.

În această parte a lumii este „obișnuit ca femeile Mosuo să nu știe cine este tatăl copiilor lor, iar acest lucru nu e stigmatizat”. Bărbații și femeile practică ceea ce se numește „căsătorie ambulantă”, un termen elegant pentru întâlnirile ascunse cu iubiți cunoscuți sub numele de „axia”.

Ultimul cuvânt îl are întotdeauna bunica

Pălăria unui bărbat atârnată de mânerul ușii camerei unei femei este un semn pentru ceilalți bărbați că nu au voie să intre. Bărbați și femei se întâlnesc fie o singură noapte, fie povestea se transformă în parteneriate exclusive, pe viață, și pot sau nu să se încheie cu o sarcină.

Dar cuplurile nu locuiesc niciodată împreună și nimeni nu spune „da”. Femeile au și moștenesc proprietăți, cultivă pământul, se ocupă de gospodărie și creșterea copiilor. Bărbații își folosesc forța fizică la arat, în construcții, repară case, sacrifică animale și ajută la luarea deciziilor importante în familie. Însă ultimul cuvânt în această comunitate îl are bunica.

Bărbații Mosuo sunt feminiști

Regatul femeilor: societatea în care bărbații nu sunt niciodată șefi
Femeile Masuo, o ciudățenie pentru europeni

În comunitatea Mosuo nu e nimic ieșit de comun ca băieții să aibă grijă de surioarele sau frățiorii lor. În absența căsătoriei, bărbații și femeile au o relație pentru dragostea pe care și-o poartă și plăcerea de a fi împreună.

Iar dacă relația se termină, motivele obișnuite în lumea normală de a rămâne împreună, de a copii, bani, case, etc., nu se aplică. În cazul în care o femeie nu poate avea copii, „vor adopta oficial un copil, fie dintr-o familie Mosuo fără legătură de rudenie, fie, mai frecvent, de la unul dintre verii materni.

Turismul le oferă locuri de muncă

În comunitatea Mosuo educația face diferența, cea mai apropiată școală gimnazială fiind la 100 km distanță și sunt puțini copii care o frecventează. Iar cei care continua studiile superioare sunt tot mai puțini, dar sunt bărbați și femei care au devenit funcționari publici sau lectori universitari.

Dar acest lucru nu prea contează pentru tinerii Mosuo, pentru că turismul le oferă locuri de muncă, de la chelner la proprietar de pensiune, ghid turistic sau șofer de taxi. În ultima perioadă însă, tinerii Mosuo au ales să își croiască alt drum față de părinții lor și au îmbrățișat ideea căsătoriei și a vieții de familie „occidentale”. De aceea, e foarte posibil ca în 30-50 de ani această comunitate tradițională să dispară…

Sursă foto: thevalemagazine.com

Citiți și:

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *