Salvador Dali (1904 – 1989) nu a fost doar un pictor genial, lucra și altceva ca să câștige bani. Înainte să se gândească la pictură, Salvador Dali își dorea să devină bucătar. La vârsta de 6 ani acesta era marele său vis.
La vârsta de 69 de ani, inspirat de Gala, soţia şi muza sa, marele artist şi-a materializat visul din copilărie şi a scris o carte de bucate, care, ca și picturile sale, este mai degrabă suprarealistă. „Les Diners de Gala” a văzut lumina tiparului în ianuarie 1973, în New York, volumul fiind editat de Felicie Inc. Acum câțiva ani, cunoscuta editură Taschen a reeditat cartea.
Gala a fost femeia care l-a inspirat complet pe artist, după ce acesta s-a îndrăgostit de ea, la prima vedere, într-o vacanță. Nu a constat că era cu 10 ani mai mare și nevastă a poetului Paul Eluard: cei trei au ajuns la consens și, o vreme, au trăit împreună. Nu era ceva nou pentru Gala, care, anterior, tot căsătorită fiind, avusese o relație și cu Max Ernst. Și nu a fost deranjată nici mai târziu când, în viața noului ei partener de cursă lungă, Salvador Dali, a apărut actrița și modelul Amanda Lear: amanta fost primită și iubită în căminul lor.
Geniul suprarealismului, Salvador Dali, a jucat în reclame TV
Datorită talentului şi apariţiilor sale excentrice, artistul Salvador Dalí a devenit rapid o vedetă mondială. Mai mult, el a știut cum să folosească influenţa mass-media pentru a-şi spori și mai mult averea şi gloria.
Un lucru mai puțin cunoscut despre celebrul pictor este faptul că acesta a lucrat și ca actor de reclame. În perioada celui de-al doilea război mondial, Dali s-a autoexilat în Statele Unite. A trăit inițial în Virginia și apoi în California. Departe de conflictul din continentul lăsat în urmă, aici Salvador Dali intră în epoca în care geniul său începe să se manifeste și dincolo de artă. În cei opt ani petrecuți în America, acesta a realizat design de bijuterii și de modă, a proiectat mobilă și a amenajat vitrine de magazin, ca să se întrețină.
Salvador Dali a revenit în Europa în anii 1960. El a ajuns să apară în mai multe spoturi pubicitare pentru televiziune. Una din cele mai notabile apariții este o reclamă pentru ciocolata Lanvin, care era difuzată în anul 1968. Marca de ciocolată menționată există și azi și face parte din grupul Nestlé.
Cu mustățile sale inconfundabile, muzică de Beethoven drept coloană sonoră și munți acoperiți de zăpadă pe fundal, Salvador Dalí rupe o bucată de ciocolată cu mișcări rapide și precise care fac ca acțiunea comună să pară un act deliberat de rebeliune. După ce ia o mușcătură, ochii i se rotesc în cap, în timp ce se pierde în extazul pur al aromei. Este momentul în care și mustața sa remarcabilă intră în acțiune, ridicându-se precum acele unui ceas spart. Privind direct în camera care îl filmează, geniul suprarealist spune replica: cu „Sunt înnebunit după ciocolata Lanvin”.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook