Simona Ionescu / Redactor Șef

Secretul frumoasei din Comarnic. Ce se întâmpălă de Sânziene

Secretul frumoasei din Comarnic. Ce se întâmpălă de Sânziene
Imaginea unei țărănci din Comarnic, fotografiată prin anii prin anii ’30 de Josef Fischer a devenit iconică pentru ceea ce înseamnă păstrarea tradițiilor românești. Aducem în prim plan imaginea ei în săptămâna în care  celebrăm Ziua Universală a Iei.

Fotografia  scoate în evidență distincția, suplețea și naturalețea unei femei păstrătoare de vechi tradiții.

Imaginea aceasta poate fi considerată un simbol al tinerelor de altădată de pe valea Prahovei. Acestea respectau cu strictețe obiceiurile locului, iar de Sânziewne visau să își afle ursitul, prin practici magice transmise din generație în generație, între femei.

Postată pe o rețea de socializare duminică după-amiază, aceasta s-a viralizat în câteva ore. A ajuns să numere mii de aprecieri și spre 400 de distribuiri, la ora redactării acestei știri.

Autorul imaginii este celebru, făcând parte dintr-o mare familie de forografi. Emil Fischer (n. 29. 12. 1873 Philipopol / Plovdiv – d. 9. 05. 1965 Sibiu) a fost numit, în 1904, fotograf al Curții Imperiale și Regale Austro – Ungare pentru arhiducele Josef von Habsburg (1872-1962). Din 1914 a lucrat împreună cu fratele său vitreg Josef Fischer (n. 6. 01. 1898 Rusciuc / Ruse – d. 21. 09. 1985 Sibiu).

Cine sunt sânzienele

Ziua Internațională a Iei se celebrează în data de 24 iunie, zi în cvare, popular, românii sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica. Aceasta este o frumoasă sărbătoare tămăduitoare. Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune.  Numele de Sânziene provine de la zeița romană Diana, cea care patrona vânătorii și pădurile.

Sărbătoarea are loc în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, iar noaptea de Sânziene este una magică, spunsându-se că atunci toate minunile sunt posibile. În această noapte cerurile se deschid iar Sânzienele dansează.

Sânzienele sunt asociate cu sărbătoarea iubirii și a fertilității. Sânzienele sau Drăgaica vin cu multe tradiții și obiceiuri, dar și cu interdicții pentru această zi importantă din Calendarul Ortodox.

Sursa foto: Facebook / Photo Historia

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre