Singura femeie din viața părintelui Arsenie Boca. Sfântul Ardealului a salvat-o de la moarte

Nu s-a abătut niciodată de la porunca lui Hristos și s-a învrednicit de darul îndumnezeirii. Nu l-a speriat niciodată ororile comunismului, nici tortura la care a fost supus, nici batjocura, nici lipsa hranei și de multe ori a păcălit moartea.
Doar rugându-se neîncetat și smerindu-se. Acum, părintele Arsenie Boca a fost în locul care i s-a cuvenit de multă vreme: a devenit Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop.
Pe numele său de mirean Zian Arsene Boca, părintele Arsenie a avut o legătură puternică cu Julieta Constantinescu, devenită maica Zamfira, născută pe data de 3 octombrie 1925. Femeia a terminat liceul Regina Maria din București și fost absolventă a Facultății de filosofie, dar și Teologie.
Maica Zamfira l-a cunoscut pe pr. Boca la Mănăstirea Sâmbăta, iar la Mănăstirea Prislop a ajuns la puțin timp după sosirea Sfântului Ardealului. Din mărturiile care se păstrează în prezent, tânăra era o femeie hotărâtă, dar cu o personalitate complexă și sufletul împovărat.
Până în anul 1950, „încercase în nenumărate rânduri să se sinucidă, luând pastile în cantitate mare, iar cu o lamă de ras a încercat să-și taie venele de la mână”, potrivit anomismia.wordpress.com. Salvatorul ei a fost pr. Arsenie Boca, iar maica l-a slujit cu devotament întreaga viață.
În anul 1951, pr. Arsenie Boca a fost arestat, iar maica Zamfira a luptat mult pentru a ajuta să fie eliberat. I-a trimis o scrisoare patriarhului Justinian, și de mai multe ori a mers la Ministerul Cultelor.
Când pr. Arsenie Boca a fost dus la muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră, maica nu l-a părăsit și l-a vizitat de mai multe ori. Și ajutorul Zamfirei a continuat și în anii următori, când părintele a fost târât prin mai multe locuri de detenție.
Nu doar părintele a fost în atenția Securității, ci și maica Zamfira, dar niciodată nu s-a plâns, avea un drum de parcurs spre mântuire. O perioadă, maica Zamfira s-a mutat la Sinaia, iar părintele Arsenie Boca a rămas la București, iar în 1968 Sfântul Ardealului a fost găzduit de familia surorii maicii, în satul Drăgănescu, de lângă Bucureşti.
La biserica unde pr. Boca a realizat extraordinare picturi, a fost primit cu brațele deschide de preotul Savin Bunescu, soţul surorii Zamfirei. În 1977, duhovnicul s-a mutat la Sinaia, pentru a fi mai aproape de ucenica care l-a ajutat toată viața.
Maica Zamfira a avut grijă de pr. Boca și în ultimii ani din viață, iar după moartea acestuia, pe 28 noiembrie 1989, s-a ocupat de organizarea funeraliilor părintelui și ulterior, a publicat o parte din lucrările marelui duhovnic. Maica Zamfira s-a stins din viață în anul 2005 și își doarme somnul de veci alături de părintele ei drag, la Mănăstirea Prislop.
Alături de părintele Arsenie Boca, au fost canonizați și pr. Sofian Boghiu, starețul Mănăstirii Antim din București, cu titulatura: Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim, cu cinstire în ziua de 16 septembrie.
Dar și pr. Dumitru Stăniloae, profesor de teologie la Sibiu și la București, cu titulatura: Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, cu cinstire în ziua de 4 octombrie.
Pe data de 23 octombrie va fi cinstit pr. Constantin Sârbu, cu titulatura Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu, iar pe data de 22 iulie va fi de acum încolo în calendar pr. Ilie Lăcătușu, cu titulatura Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu. Pr. Paisie Olaru, duhovnicul Mănăstirii Sihăstria, a fost canonizat cu titulatura Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria, cu cinstire în ziua de 2 decembrie.
De asemenea, a fost canonizat și pr. Cleopa Ilie, starețul Mănăstirii Sihăstria, cu titulatura Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria, care va fi cinstit pe 2 decembrie. Pe 6 iulie credincioșii îl vor sărbători pe pr. arhimandrit Dometie Manolache, cu titulatura Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț.
Pr. arhimandrit Serafim Popescu, starețul Mănăstirii Sâmbăta de Sus, a devenit Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus și va fi cinstit pe 20 decembrie.
Pe 8 martie va fi cinstit pr. Liviu Galaction Munteanu, profesor de teologie la Cluj-Napoca, cu titulatura Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj. Iar a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie îl vom cinsti pe pr. arhimandrit Gherasim Iscu, starețul Mănăstirii Tismana, cu titulatura Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana.
Părintele arhimandrit Visarion Toia, starețul Mănăstirii Lainici, a devenit Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici, cu cinstire în ziua de 10 noiembrie. Pe 10 mai va fi sărbătorit pr. protosinghel Calistrat Bobu, duhovnic la Mănăstirea Timișeni și la Mănăstirea Vasiova, cu titulatura Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova.
Pr. Ilarion Felea, profesor de teologie la Arad, a fost canonizat cu titulatura Sfântul Preot Mucenic Ilarion Felea, cu cinstire în ziua de 18 septembrie.
3 august este ziua când va fi sărbătorit pr. protosinghel Iraclie Flocea, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Chișinăului, cu titulatura Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia. Iar pe 8 august va fi cinstit pr. protoiereu Alexandru Baltaga cu titulatura Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook