Suntem în era digitală şi cea mai utilizată, simplă şi rapidă metodă de scriere pare a fi cea pe telefon sau la tastatura calculatorului. În unele ţări, scrisul de mână începe să devină o „modă învechită” și nu se mai învață în școli, ci doar acasă.
Nu ar trebui să renunţăm la scrisul de mână, spun specialiștii. Modul în care scriem influenţează creierul.
Au renunțat să mai scrie de mână
În unele ţări, scrisul de mână începe să devină o „modă depășită de realitățile din era digital și că este mai util să învățăm tastatura.
Un exemplu este Finlanda unde elevii au renunţat la scrisul de mână în favoarea scrisului la calculator, a scris de BBC, citat de Hotnews.
Astfel, începând cu toamna anului 2016, elevii nu au mai învăţat la șoală să scrie de mână, ci îşi dezvoltă abilităţile de tastare. „Abilităţile de tastare fluentă sunt o competenţă naţională importantă”, a precizat Minna Harmanen de la Consiliul Naţional al Educaţiei. Ea a mai spus că această modificarea va fi o schimbare culturală majoră, însă tastarea este mai relevantă pentru viaţa de zi cu zi.
Mulţi oameni s-au arătat mulţumiţi de schimbare. Cu toate acestea, specialiștii au explicat că scrisul de mână îi ajută pe copii să dezvolte abilităţi motorii fine şi să îşi antreneze funcţionarea creierului şi sugerează ca lecţiile de caligrafie să fie înlocuite cu cele de desen şi lucru manual.
Scrisul de mână stimulează funcțiile creierului
Cercetările din cardrul Association for Psychological Science arată că notițele preluate cu pixul pe hârtie asigură o mai bună calitate de învățare, iar scrisul este o strategie eficientă de a reține și internaliza ideile.
- Scrisul de mână are un rol foarte important în dezvoltarea creierului, sunt de accord sșecialiștii în domeniu. Scrierea de mână stimulează şi exersează creierul, ajutându-l să se dezvolte corect. Mai mult decât atât, s-a constat că exerciţiile de scriere alungă stresul, grijile şi aduce starea de bine.
- Creierul este compus din lobul frontal, lobul parietal şi o mare serie de celule. Lobul frontal este conectat la scris, citit, raţionament şi personalitate. Lobul parietal este cel care interpretează scrisul şi cititul, în general cuvintele. Celulele din creier sunt stimulate numai dacă se exersează zilnic scrisul de mână şi se apelează mai puţin la tastatură. În felul acesta, creierul este ajutat să se concentreze mai bine.
- Dintre avantajele scrisului de mână pot fi enumerate: stimularea memoriei şi a celulelor creierului, generarea mai rapidă a ideilor, îmbogăţirea vocabularului.
- Scriind cu stiloul sau cu pixul, informaţia se întipăreşte mai bine în creier. S-a constat că scrisul cu stiloul, pixul sau creionul utilizează o porţiune mai mare de creier decât dacă se tastează digital. Acesta este unul dintre cele mai mari beneficii.
- Sunt medici care recomandă scrisul de mână vârstnicilor ca exerciţiu cognitiv, eficient în menţinerea minţii agere. Scrisul activează mai multe părţi ale creierului decât folosirea tastelor, printre acestea fiind zone care controlează gândirea, limbajul şi memoria funcţională, conform revistei The Wall Street Journal.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook