Eurostat, departamentul Comisiei Europene responsabil de publicarea unor statistici comparabile pentru tot teritoriul UE arată că mai mult de jumătate dintre tinerii români se desprind tot mai greu de casa părintească. Fetele sunt ceva mai curajoase în timp ce băieţii amână momentul despărțirii până după 30 de ani, deşi, tot statistic, ei se angajează primii şi capătă o independenţa financiară.dar sunt comozi.
Comoditatea este explicată de sociologi prin faptul că altcineva se ocupă de gospodărie. Mai bine spus, mama şi tata. Ei, deși sunt adulți, nu sunt nevoiți să își asume vreo responsabilitate. Și nici nu dopresc asta. Vlad Tripon are 24 de ani, este student la medicină în anul 4 şi stă cu părinţii. A fost plecat patru luni cu bursă în Spania, însă la întoarcere a decis să rămână tot cu ai lui, din comoditate.
“Este mai uşor să stai cu părinţii, dimineaţa mâncăm împreună, nu trebuie să mă gospodăresc singur înainte să merg la spital. Şi, şi din punct de vedere financiar, mi se pare mai avantajos”, a declarat Vlad potrivit stirileprotv.ro.
Ce spun statisticile
Datele Eurostat arată că înainte de încheierea studiilor, doar 40% dintre tineri se angajează. În schimb, după 25 de ani, mai bine de 83% dintre băieţi au deja un loc de muncă. Chiar şi aşa nu se grăbesc să îşi întemeieze o familie. Fetele pleacă mai repede de acasă, pentru că vor un fel de independență.
Cum a ajuns să trăiască Yoko Ono, văduva lui John Lennon. Imagini rare
Autopsia lui Emi Pian indică orice altceva, numai omor nu
În prezent, 55% dintre româncele până-n 29 de ani mai stau în casa părintească, în timp ce peste 73 % dintre băieţi încă nu şi-au schimbat adresa.
Sociologii explică noua tendință
„Cred că în rândul tinerelor exista tendinţa de a-şi continua studiile, de a învesti în carieră, care le obliga să părăsească familia, gospodăria. În vreme ce în cazul băieţilor, aceste decizii de a continua studiile, de a fi obligaţi să plece de acasă, vin mai târziu. Vorbim şi de riscul pe care bărbatul nu şi-l asuma, acela de a deveni responsabili de întreţinerea proprie sau a propriei familii” a conchis Ioan Hosu, sociolog UBB Cluj.
Sursa: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook