Simona Ionescu / Redactor Șef

Unde își ține lucrările cel mai bine vândut pictor român din toate timpurile. Tocmai a bătut un nou record

Unde își ține lucrările cel mai bine vândut pictor român din toate timpurile. Tocmai a bătut un nou record
De ani buni românul  dă palpitații colecționarilor pe piața internațională a operelor de artă. A ajuns la performanța să nu se mai „uite” la sute de mii. Lucrările lui au cote de milioane de dolari. Dincolo de succesul de piață, e interesant cum se raportează în intimitate la creația sa.

Este cel mai bine vândut pictor român din toate timpurile. Recent, pictorul Adrian Ghenie a vândut, la o licitație din Hong  Kong, o lucrare cu o sumă record. Tabloul Lidless Eye al pictorului  din Baia Mare, Adrian Ghenie, a fost adjudecat, într-o licitație a casei Christie’s, pentru suma finală de 42,7 milioane dolari Hong Kong, adică cu echivalentul a 4,99 milioane euro, conform datelor Profit.ro.

Lucrarea Lidless Eye, a fost vântută la o linitație Christie’s, pentru echivalentul a 4,99 milioane euro (Sursa foto: Christie’s)

Lucrarea face parte dintr-o serie în care artistul a experimentat cu „autoportete ca Van Gogh”. Seria a fost realizată în perioada 2016-2019.

Cel mai bine vândut artist vizual român din toate timpurile

Adrian Ghenie s-a născut în anul 1977 la Baia Mare și trăiește la Berlin. Anul acesta, artistul a avut prima sa expoziție personală în România, în cadrul Art Encounters, la Timișoara, la 14 ani distanță de la precedenta. Cuprinsă în programul cultural al proiectului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, expoziția a prezentat o serie de desene și câteva picturi, de mari dimensiuni, create special pentru acest eveniment.

În vârstă de 46 de ani, Adrian Ghenie este cel mai bine vândut artist vizual român (Credit foto Alessandra d’Urso_Galeria Thaddaeus Ropac)

Cu lucrări care, de ani de zile, se vând la licitațiile internaționale cu milioane de euro, Adrian Ghenie a expus în mari instituții de artă ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma; Centro de Arte Contemporáneo (CAC) Málaga; Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg; Museum of Contemporary Art (MCA), Denver; Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Ghent; Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București; Tate Liverpool. Amintim și că în anul 2015 a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția cu proiectul Darwin’s Room.

Nu are propriile picturi pe pereți

Este foarte interesant însă modul în care artistul se raportează la propriile lucrări de artă. Acesta a mărturisit într-un interviul pentru Alistgagazine.ro, că e foarte detașat de creațiile lui. Pur și simplu nu își „ține” lucrări personale pentru el. Pare greu de imaginat că un artist plastic nu are o colecție personală cu propriile opere, dar iată, e posibil. Adrian Ghenie le-a spus jurnaliștilor că nu îi place să își vadă în casă propriile picturi pe pereți și, ca atare, are doar „vreo patru lucrări păstrate într-o cutie, acasă, nici măcar nu le-am scos să le pun pe pereți”.

Sursa foto: Christie’s

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre