Simona Ionescu / Redactor Șef

Singurul român care-și vinde tablourile cu milioane de dolari, expoziție în premieră

Singurul român care-și vinde tablourile cu milioane de dolari, expoziție în premieră
Unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani, și, categoric, cel cu cele mai mari prețuri obținute la vânzările marilor case de licitații internaționale, va avea, de săptămâna aceasta, prima sa expoziție personală în România, la o distanță de 14 ani de precedenta.

Pictorul român Adrian Ghenie, aduce la Timişoara cea dintâi expoziţie personală din România, după 14 ani de când nu a mai expus în țara sa natală. Vernisajul expoziției „Corpul imposibil” – organizat de Fundaţia Art Encounters, este programat joi, 20 aprilie, de la ora 18:00, în prezenţa artistului. În ziua următoare are loc un tur ghidat susţinut de pictorul român alături de curatoarea expoziției, Diana Marincu. Potrivit acesteia, locurile au fost deja ocupate cu o săptămână înaintea evenimentului.

„Vom pune la dispoziția publicului o înregistrare video ulterior, deci nu e nicio panică dacă într-adevăr nu se mai poate intra la acest tur de pe data de 21, dar în același timp pe data de 20 încurajez lumea să vină la vernisaj, Adrian Ghenie va fi acolo. Pot totuși vizitatorii să-l abordeze și avem câteva posibilități de ore la care se pot înscrie și e important să facă lucrul ăsta pentru că ne-am dat seama, asta e una din moștenirile să zicem pozitive ale pandemiei că e destul de important să fim bine organizați atunci când e vorba de un număr foarte mare de persoane”, a declarat Diana Marincu pentru RADOR.

Lucrări prezentate în premieră mondială

Potrivit Fundației Art Encounters, expoziția va conține o nouă serie de desene și câteva picturi, create special pentru acest eveniment de Adrian Ghenie și care, astfel, sunt expuse în premieră mondială la Timișoara.

„În cadrul expoziției Corpul imposibil de la Timișoara, artistul ne va prezenta noi lucrări, inspirate de perioada pandemiei și de izolarea în spațiul domestic, când singura legătură cu «lumea» avea loc prin dispozitivele digitale.

Adrian Ghenie va expune mai multe lucrări în premieră mondială, la Timișoara

Aceste teme vorbesc despre relația complicată pe care omul modern o are astăzi cu tehnologia cu social media, cu propriul corp și cu timpul. Ghenie a observat că există astăzi un nou limbaj al corpului, care impune posturi diferite, dezvoltări anatomice specifice și prelungiri ale membrelor prin instrumentele tehnologiei. Desenele sunt încercările artistului de a deconstrui și a reconstrui figura umană respectând niște volume mari, dar speculând plastic prin toate detaliile care le conțin și mai ales prin spațiile goale din jur.

Accesul necontenit la tehnologie și mediul digital ne face, în mod aparent, cel puțin, să fim conectați permanent și legați la o rețea colectivă, rămânând în același timp tot mai singuri”, dezvăluie curatoarea expoziției și directorul artistic al Fundației Art Encounters, Diana Marincu.

Expoziție surpriză într-un an special

Expoziția „Corpul imposibil” va avea vernisajul în data de 20 aprilie, de la ora 18:00 la Pavilionul ISHO din Timișoara, în cadrul proiectului ISHO, în prezența artistului și a echipei Fundației Art Encounters.

„Suntem încântați că Adrian a acceptat invitația noastră și că avem astfel ocazia să vedem în premieră lucrări reflectând preocupările sale actuale, cu o tematică foarte relevantă, cea a relației noastre cu tehnologia. Această expoziție surpriză completează contribuția Fundației Art Encounters la efervescența unui an special”, a declarat antreprenorul Ovidiu Șandor,  inițiatorul și președintele Fundației Art Encounters. În anul 2023, Timișoara este Capitală Europeană a Culturii.

„Self-Portrait in 1945” este un ulei pe pânză semnat şi datat 2015

Adrian Ghenie este unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani, cunoscut în primul rând datorită picturilor sale inspirate de subiecte istorice și figuri importante ale secolului XX. Expoziția, care va beneficia și de un program de mediere ce va fi anunțat pe parcurs de Fundația Art Encounters, poate fi vizitată în intervalul 20 aprilie – 18 iunie în incinta Pavilionului ISHO, între orele 12:00 – 18:00, de miercuri până duminică, accesul pentru public fiind gratuit.

Adrian Ghenie, artistul român care a spart toate recordurile de vânzări

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare și trăiește actualmente la Berlin. Melanjul de abstract și realism al lucrărilor sale generează adesea picturi psihologice, profund tulburătoare.

„Pictura lui Ghenie este, în cele din urmă, un act politic sau chiar revoluționar. Ea are de-a face cu „datoria memoriei” și, într-un anumit sens, opera lui Adrian Ghenie merge în direcția butadei lui George Santayana: „Cei care nu-și pot aminti trecutul sunt condamnați să-l repete”.

Lucrările lui Adrian Ghenmie se vând cu milioane de dolari la licitații

Adrian Ghenie este o personalitate ajunsă la o deplină maturitate a exprimării sale artistice”, transmit reprezentanții Fundației Art Encounters. A expus în mari instituții de artă ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma; Centro de Arte Contemporáneo (CAC) Málaga; Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg; Museum of Contemporary Art (MCA), Denver; Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Ghent; Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București; Tate Liverpool. În 2015 a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția cu proiectul Darwin’s Room.

Cine a reușit să-l aducă pe artist în România

Fundatia Art Encounters, promotor și organizator al Bienalei Art Encounters, este activă din 2015 ca inițiativă culturală privată care are ca scop facilitarea și sprijinirea artei contemporane din România. Misiunea sa este de a stimula dialogul, învățarea, cercetarea și experimentarea, oferind un model instituțional adaptat nevoilor contextului local, dar implicat în mod egal în contribuția la scena artistică internațională.

Fundația își desfășoară activitatea pe următoarele axe principale: organizarea Bienalei Art Encounters de la Timișoara și programul expozițional organizat în spațiul permanent al acesteia din oraș sau în alte locuri; promovarea educației și dezvoltarea publicului prin programe publice; dezvoltarea unei serii calitative de rezidențe artistice și curatoriale.

Sursa foto: Instagram, Art Encounters

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre