Simona Ionescu / Redactor Șef

El e cel mai bogat artist român în viață. A vândut în pandemie de peste 26 de milioane de euro

El e cel mai bogat artist român în viață. A vândut în pandemie de peste 26 de milioane de euro
Era deja bogat, dar s-a îmbogățit cu adevărat în pandemie. Cel mai bine vândut artist român în viață a dat o nouă lovitură. Una din lucrările lui a fost vândută cu 6 milioane de euro. Reprezentanții casei de licitații ce a organizat vânzarea spun că Adrian Ghenie a reinventat genul (auto)portretului. Trebuie spus însă că, între toți artiștii României, mai există doar unul singur a cărei lucrare (una singură) s-a vândut cu peste un milion de euro. Dar acest lucru s-a întâmplat la mult timp după ce acesta murit.

O lucrare a artistului băimărean Adrian Ghenie, „Lidless Eye”, a fost vândută, marți seara, la Hong Kong, în cadrul unei licitații a casei Sotheby’s, pentru 54,92 milioane de dolari Hong Kong, echivalentul a 6 milioane de euro. Aceasta e a doua lucrare a românului pe care celebra casă de licitații o tranzacționează, cu milioane de euro, în ultimele două săptămâni.

Casa de licitații Sotheby’s a remarcat faptul că Ghenie a reinventat genul „autoportretului” sau al portretului. Lucrările  sale au în centru personaje celebre precum Vincent van Gogh, Charles Darwin, Marcel Duchamp, Stan Laurel și Oliver Hardy, Elvis Presley, Hitler, Lenin sau Stalin.

Adrian Ghenie, reprezentantul noului val al artei vizuale românești

În vârstă de 43 de ani, Adrian Ghenie este considerat reprezentantul noului val al artei vizuale românești. Artistul s-a născut în 1977 la Baia Mare, este absolvent al Universităţii de Arte şi design din Cluj Napoca, iar în prezent trăiește la Berlin, din 2013. Atât la Berlin, cât și la Cluj, artistul a contribuit la dezvoltarea galeriei Plan B, care expune lucrările noii generații de artiști români. Galeria a fondat-o în 2005, împreună cu Mihai Pop, la Cluj, și apoi a extins-o în capitala Germaniei.

Adrian Ghenie a fost laureat cu Premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane, ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015.

Cea mai mare sumă plătită pentru o operă de artă românească

Niciun alt artist român nu a fost vândut cu astfel de sume, în timp ce era în viață. În timp ce Ghenie are foarte multe lucrări tranzacționate cu peste 1 milion de euro fiecare, există o singură altă operă a unui artist plastic român care s-a mai vândut cu o sumă ce a depășit milionul. Dar e cu totul alt context.

Vorbim de sculptura „Madame L.R.” a lui Constantin Brâncuși, care s-a tranzacționat la casa de licitaţii Christie’s, în 2009, pentru suma de 30 de milioane de euro (sumă care reprezintă recordul absolut al banilor plătiți pentru o lucrare a unui artist român). Este însă foarte important și contextul vânzării de acum mai bine de un deceniu: lucrarea provenea din colecţia personală de artă a celebrului designer Yves Saint Laurent.

„Lidless Eye”, 6 milioane de euro. „No”

Lucrarea „Lidless Eye”, datată 2016 – 2018, a pictorului român Adrian Ghenie a fost vândută marți seară la Hong Kong, într-o licitație a casei Sotheby’s, pentru prețul final de 54,92 milioane de dolari Hong Kong, echivalentul a 6 milioane de euro. Lucrarea vândută acum face parte dintr-o serie celebră de „autoportrete”, în care acesta se (re)imaginează ca unul din idolii săi din lumea artei, și anume Vincent van Gogh.

Tabloul are dimensiuni mult mai mari (180 x 150 cm) și s-a vândut cu 16 milioane de dolari Hong Kong peste prețul de pornire.

https://www.instagram.com/p/CGNSlswHc-5/?utm_source=ig_web_copy_link

Duminică seara, pe contul de Instagram Adrian Ghenie au fost informați discret cei 184 (!) de urmăritori de super-tranzacția despre care vuiește presa. S-a postat o fotografie cu artistul în fața unei lucrări și s-a scris alături un neaoș moroșenesc „No”.

Recordul personal al lui Ghenie, 7 milioane de euro

Recordul personal al lui Adrian Ghenie e deținut de lucrarea „Nickelodeon”, care fusese expusă și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București. Această lucrare a fost vândută cu 7,1 milioane lire sterline, adică echivalentul a 9 milioane de dolari SUA, în 2016, în contextul în care lucrarea fusese estimată de casa Christie’s la 1-1,5 milioane de lire sterline.

Anul trecut, în noiembrie, la Christie’s New York, a mai vândut un portret din „seria van Gogh”, „The Lidless Eye”, datat 2017 și de mici dimensiuni – 40 x 35 cm, cu 1,33 milioane dolari (aproximativ 1,17 milioane euro).

Bogăție în pandemie: vânzări de 26,4 milioane de euro

În lunile de pandemie, casele de licitații Christie’s și Sotheby’s au vândut mai multe lucrări ale pictorului român cu sume de milioane de euro fiecare, scrie Profit.ro.

La începutul pandemiei, în februarie, la casa de licitații Sotheby’s din Londra, lucrarea „The Arrival” de Adrian Ghenie a fost cumpărată cu aproximativ 5 milioane de euro.

În luna martie, pictura „The Collector 4” a fost vândută, la casa de licitații Christie’s din Londra, pentru 3 milioane de euro.

Cu doar o seară înainte, tot la Londra, la Sotheby’s, lucrarea „Duchamp’s Funeral I” a fost tranzacționată cu aproape 5 milioane de euro.

În luna mai, lucrarea „Babe in the Woods” a fost vândută, la casa de licitații Christie’s din New York, pentru 2 milioane de euro.

O altă lucrare a lui Ghenie fost vândută, la începutul lunii iulie, la Christie’s Hong Kong, pentru 3,8 milioane euro – „On the road to Tarascon 2”.  Și această lucrare este un omagiu adus lui Vincent van Gogh.

Luna aceasta, la casa de licitații Christie’s din Londra, alt tablou al românului, intitulat „Autoportret în 1945”, s-a vândut pentru 1,6 milioane de euro.

Sursa foto: Instagram

Știați? Prima Doamnă a Franței are trei copii din prima căsătorie și a ținut secret că a murit tatăl lor

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre