Simona Ionescu / Redactor Șef

Ziarista Irina Păcurariu, în vizită la Marina Voica

Ziarista Irina Păcurariu, în vizită la Marina Voica
Pe ziarista Irina Păcurariu o vedeți de 28 de ani la TVR. Blondă, plăcută, curioasă, sensibilă. De curând a fost în vizită la Marina Voica, la Breaza, locul unde s-a retras marea noastră vedetă. Ne-a împărtășit și nouă emoțiile ei.

Marea noastră vedetă Marina Voica va împlini în septembrie 84 de ani. S-a restras din viața publică, la Breaza, după ce a devenit văduvă. Dar, ne-a lăsat 850 de melodii înregistrate, majoritatea șlagăre de la prima audiție. A fost și jurnalista Irina Păcurariu, de la TVR, și ne-a transmis emoție și amintiri de la această întâlnire cu marea noastră vedetă.

Ziarista Irina Păcurariu, în vizită la Marina Voica

Presa scrie din când în când ce mai face marea doamnă a cântecului românesc, cum stă ea singură, departe de lume.

”În Breaza nu e niciun caz de Covid, dar unul dac-ar fi pe mine sigur m-ar putea ucide. Umblu mult, nu gătesc, mă ocup de casă, sunt obligată să ies….”, i-a spus Marina Voica.

”Are 83 de ani, un VW Beetle galben nou, e delicată, poartă perle și s-a născut în Ivanovo, așa numitul oraș al mireselor, o urbe de jumătate de milion de suflete, majoritatea femei care munceau în fabricile de confecții, pentru care marele pariu era să nu rămână nemăritate. În familia ei se mergea la facultate, așa că fratele e medic iar ea, probabil știți, este absolventa unei facultăți de economie din Moscova. Nimic din ce părea scris să i se întâmple n-a fost să fie până la capăt: a ajuns în România, a devenit cineva, câțiva ani chiar a emigrat în Germania de unde a revenit ca să-și îngrijească bărbatul care-a adorat-o până la ultima secundă din viața lui. Câteva ore am stat în gădina ei ca și cum ar fi singurul loc din lume în care puteam fi sau unde mi-aș fi dorit să ajung. La Marina Voica, o mare doamnă, cu care am vorbit despre singurătatea de cursă lungă și izolarea ca alegere definitivă”, ne-a împărtășit Irina Păcurariu.

 

Ziarista Irina Păcurariu, de 28 de ani la TVR

Realizator de emisiuni la TVR, Irina Păcurariu (51 de ani) este femeie de carieră, mamă, soţie, bucătăreasă, menajeră, visătoare cu normă întreagă, „personaj scăpat de sub control în mare parte din zi“, după cum singură mărturiseşte. Cei mai mulţi o ştiu, însă, ca omul care aduce poveşti „pe sticlă“ din realitatea românească. Printre emisiunile realizate de Irina Păcurariu la TVR se numără „Poveste fără sfârşit“, „Mari români“, „Un european ca mine“, „Cealaltă Românie“, „Culoarele Puterii“, „România deşteaptă“, „Exodul mamelor“. Irina Păcurariu s-a pregătit să devină inginer şi a ajuns realizator de televiziune, meserie pe care o face de 28 de ani, cu pasiune.

Ziarista Irina Păcurariu, căsătorită cu alpinistul Constantin Lăcătuşu, primul român ajuns pe Everest

În studioul de televiziune, Irina Păcurariu şi-a întâlnit şi marea dragoste, alpinistul Constantin Lăcătuşu, primul român ajuns pe Everest, împreună cu care are două fetiţe, Ana Carina şi Iris Petra.

Din 1992 a intrat în echipa TVR Iaşi, unde a rămas până în 2004, anul în care a început să realizeze şi să producă emisiuni la TVR, în Bucureşti. A urmat stagii de pregătire la BBC, Thomson Foundation, Discovery Campus, France 3, ARD, Circom Regional. Specializările principale au fost în producţia de documentare, reportaje şi programe, având teme sociale, interese ale minorităţilor, echilibru politic.

A fost primul reporter român care a realizat un documentar în Himalaya – „Ţara Şerpaşilor”, desemnat şi cel mai bun documentar al anului de APTR.

Întrebată de ce a ales jurnalismul, Irina Păcurariu a povestit: „Alegerea mea a fost simplă. Abia apăruseră studiourile TVR din Iaşi. După un an de funcţionare, au hotărât să organizeze un concurs, el apărea la câteva zile după ce am terminat facultatea şi mi s-a părut o joacă să mă înscriu, am fost acolo împreună cu alte câteva sute de oameni şi la final, m-am trezit printre cei 5 aleşi colaboratori. Cred că doar eu am mai rămas în jurnalism dintre ei… nu ştiu exact dacă a fost pasiune, dar pot spune că nu am simţit vreodată că merg la serviciu, n-am avut frisoane pentru un deadline, nu m-am speriat vreodată decât de lipsa de inspiraţie.”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre