Simona Ionescu / Redactor Șef

14 noiembrie, Lăsata secului. Ce trebuie să faceți ca să alungați energiile negative

14 noiembrie, Lăsata secului. Ce trebuie să faceți ca să alungați energiile negative
Duminică 14 noiembrie, creștinii sărbătoresc Lăsata secului, adică ultima zi în care se mai consumă produse de dulce înainte de a intra în sfântul Post al Crăciunului.

Lăsata secului este un moment plin de tradiții care se păstrează cu sfințenie din cele mai vechi timpuri.

14 noiembrie, Lăsata secului. Ce trebuie să faceți ca să alungați energiile negative

Se spune că cine are grijă și ține sec în ziua de 14 noiembrie, va fi ferit de rele, de boli și necazuri tot anul. De asemenea, de Lăsata secului finii vin la nași cu ploconul. Ce înseamnă asta? O găină, un colac mare și o sticlă cu vin. Dar nu doar cadoul e important, ci faptul că aceștia le vor cere iertare părinților spirituali dacă le-au greșit cu ceva. Ulterior, se întinde masa și toată lumea petrece. Iar de pe masă nu vor lipsi plăcintele cu fructe, strugurii și stafidele, care aduc sporul în casă.

Femeile dau de pomană pentru sufletele celor morți

Totodată, de Lăsata secului s-a păstrat obiceiul ca gospodinele să facă turte de mălai, pe care să le dea de pomană pentru cei trecuți în lumea drepților. În plus, femeile fac și plăcinte cu brânză dulce pe care le-o oferă soacrelor. Tradiția spune că doar așa acestea vor fi drăgăstoase cu nurorile.

Vasele se vor pune cu gura în jos pentru a alunga spiritele rele

Tot din cele mai vechi timpuri, de Lăsata Secului toate vasele în care a fost făcută mâncare se vor spăla foarte bine și vor fi puse cu gura în jos. Se crede că astfel, spiritele rele vor fugi de la casă și nici nu se vor mai întoarce. În anumite zone ale țării, oamenii aprind focurile pe dealuri, tot pentru a alunga spiritele rele.

În această zi, toate resturile de mâncare vor fi strânse, iar a doua zi aruncate spre răsărit, rostind următoarele cuvinte: “Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Nu în ultimul rând, de Lăsata Secului toate ferestrele și porțile vor fi unse cu usturoi.

Sursă foto: kanald

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre