Simona Ionescu / Redactor Șef

20 decembrie. Tradiții uitate în ziua de Ignat. Ce trebuie să faceți pentru a alunga farmecele și blestemele

20 decembrie. Tradiții uitate în ziua de Ignat. Ce trebuie să faceți pentru a alunga farmecele și blestemele
Alaiul sărbătorilor de iarnă începe pe data de 20 decembrie cu Ignatul. Ce tradiții se păstrează în această zi.

Potrivit tradiției populare, ziua de 20 decembrie este numită și Ignatul porcilor, când acesta este sacrificat pentru masa de Crăciun.

Tradiții uitate în ziua de Ignat. Ce trebuie să faceți pentru a alunga farmecele și blestemele

Obiceiul tăierii porcului din ziua de 20 septembrie își are originile în tradiţiile antichităţii romane. În perioada 17-30 decembrie se practica acest ritual în cinstea lui Saturn, zeul semănăturilor. Potrivit vechiului ritual, gospodarii nu au facă să facă sacrificiul înainte de ivirea zorilor şi să nu depășească apusul soarelui, ci doar pe lumină. Asta pentru că doar lumina poate ține la distanță spiritele malefice, ce-ar încerca să anuleze virtuţiile sacrificiului.

Turte vindecătoare

Potrivit tradiției, sângele porcului e un adevărat izvor de sănătate. De aceea, toată lumea trebuie să ungă obrajii și fruntea cu acesta, pentru a avea viață lungă.

În ceea ce privește sângele porcului negru, acesta se spune că ține departe toate farmecele și blestemele, iar untura lui se folosește pentru a face descântece. De asemenea, din sângele animalului, alături de mălai sau făină se vor face turtițe vindecătoare care vor fi date celor bolnavi.

Femeile trebuie să se apuce de treabă înainte de a vedea sângele porcului

Dacă vă e milă de purcei, nu aveți voie să asistați la sacrificarea acestora. Se crede că vor muri greu, iar carnea lor se va strica. Tot tradiția spune că, pentru a nu avea probleme cu respirația, gospodinele să se apuce de treabă înainte de a vedea sângele porcului.

Nu lucrați de Ignat, altfel veți avea dureri de cap și amețeli

O veche credință spune că fetele care vor să aibă părul frumos și bogat, trebuie să mănâncă o bucățică de splină din porcul tăiat. Iar cine găsește în inima porcului sânge închegat, va avea noroc la bani. De Ignat nimeni nu are voie să lucreze, pentru că se va confrunta cu dureri de cap și amețeli.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre