Simona Ionescu / Redactor Șef

Pregătiți-vă de Moșii de vară! Tradiții și obiceiuri păstrate din vechime

Pregătiți-vă de Moșii de vară! Tradiții și obiceiuri păstrate din vechime
22 iunie este o zi de mare însemnătate pentru credincioșii, care cinstesc Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților. Ce tradiții se țin din bătrâni.

Creștinii se pregătesc pentru Moșii de Vară, sărbătoare cinstită pe 22 iunie, cu o zi înainte de Sărbătoarea Pogorârii Sfâtului Duh Rusaliilor. Din cele mai vechi timpuri, oamenii păstrează cu sfințenie tradițiile.

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Rusaliilor

Tradiția spune că sufletele morților au părăsit mormintele în Joia Mare și au mers la casele lor, urmând a se reîntoarce în lumea din care au plecat în sâmbăta Rusaliilor. Pentru ca această reîntoarcere să fie făcută cum trebuie, credincioșii fac diferite ritualuri, de la împodobirea mormintelor cu ramuri de tei la pomeniri.

De aceea, credincioșii merg la biserică pentru Sfânta Liturghie, apoi fac parastas pentru cei adormiți. Din cele mai vechi timpuri, se știe că pachetele trebuie împărțite săracilor și străinilor, niciodată celor din familie. Doar așa sufletele morților se vor întoarce împăcate.

Dormiți doar în propria locuință

De Moșii de Vară se dau de pomană cireșe, ceapă verde, usturoi și colivă

Se spune că în această sâmbătă nu mergeți la fântâni seara și nici la răscruce de drumuri, pentru că e posibil să vă întâlniți cu duhurile rele. E la fel de important să nu dormiți în alte case, decât în propria locuință. Nici o femeie nu are voie să ordine în casă, să tricoteze, să măture, să spele, pentru că pomana dată nu va ajunge la cei trecuți în lumea drepților.

Ce se dă de pomană

Se dau de pomană vase de lut, căni, străchini în care trebuie să puneți mâncare caldă, pentru că doar așa se vor sătura cei plecați. De asemenea, se obișnuiește ca toarta cănilor să fie împodobită cu flori. Printre bucatele ce trebuie binecuvântate de preoți se numără coliva, colacii, vinul și cireșele, dar și alimente care erau preferate de cei plecați la Domnul. Pentru a avea spor la bucate peste an, se obișnuiește să se dea de pomană și usturoi și ceapă verde.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre