Simona Ionescu / Redactor Șef

26 februarie, Moșii de iarnă 2022. Ce tradiții trebuie respectate cu sfințenie

26 februarie, Moșii de iarnă 2022. Ce tradiții trebuie respectate cu sfințenie
Azi, întreaga creștinătate cinstește Moșii de iarnă, un moment plin de tradiții și obiceiuri.

Ziua de 26 februarie 2022, cunoscută ca și Sâmbăta Morților este ultima în care se mai consumă carne. Pe 27 februarie intrăm în Postul Paștelui.

26 februarie, Moșii de iarnă 2022. Ce tradiții trebuie respectate cu sfințenie

Potrivit sfinților părinți, Moșii de iarnă sunt momentul în care se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. În această zi se înalță rugăciuni pentru sufletul acestora, dar și pentru iertarea păcatelor lor. Potrivit tradiției, credincioșii duc la biserică pentru a fi sfințite colivă, dar și colaci și un pomelnic care va fi citit de preot.

După ce vor fi sfințite, bucatele se vor da de pomană, alături de vase noi cu mâncare. Pentru că Moșii de iarnă sunt cunoscuți ca și Moșii Piftiilor, gospodinele obișnuiesc să facă piftie și să o împartă celor sărmani. Acest fel de mâncare nu se mai păstrează însă pentru următoarea zi. Ce a rămas, se va arunca. În caz contrar, se crede că în timpul verii vor fi perioade de frig.

La pomană se adaugă și un bănuț

Din bătrâni se spune că cine va da de pomană trebuie să pună și un bănuț care să ajungă la cel mai sărac om. În acest fel, va avea spor la bani și cel care a dat, dar și cel care a primit. De asemenea, se va merge la cimitir, unde se vor aprinde minim două lumânări.

Cununiile vor fi interzise

De Sâmbăta Morților nu se spală și nu se lucrează. Se crede că cine nu va ține cont de acest lucru, va tremura ca piftia, iar pomana pe care au dat-o nu va fi primită așa cum se cuvine. Tradiția spune că odată cu Lăsatul secului de carne vor fi interzise și cununiile. Noul sezon al nunților va fi redeschis după Duminica Tomii, a doua duminică după Paște. Pe lângă Moșii de iarnă, Biserica Ortodoxă va sărbători și Moșii de primăvară, Moșii de vară și Moșii de toamnă.

Sursă foto: kanal D

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre