Simona Ionescu / Redactor Șef

27 decembrie, Sfântul Ștefan. Ce să faceți ca să atrageți sporul și norocul în casă

27 decembrie, Sfântul Ștefan. Ce să faceți ca să atrageți sporul și norocul în casă
Obiceiurile și tradițiile de Sfântul Ștefan se păstrează de când lumea și pământul, creștinii fiind convinși că dacă vor ține cont de ele, viața li se va schimba radical.

O tradiție care se respectă totdeauna de ziua sfântului Ștefan este ca orie creștin să dăruiască celor cu probleme de sănătate sau celor care se judecă de multă vreme o icoană a sfântului Ștefan. De asemenea, în ziua praznicului, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în condiții grele și dramatice. Nu uitați să împărțiți pachete cu mâncare și tinerilor care poartă numele de Ștefan.

Pâinicile lui Ștefan se împart copiilor săraci

În unele zone din Muntenia gospodinele pregătesc și acum pâinicile lui Ştefan. În formă rotundă, acestea se obțin dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac și se ung cu miere. Aceste minunate dulciuri amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică, iar de ziua sfântului se vor împărți la copiii săraci.

În această zi nimeni nu are voie să se certe

Totodată, de Sfântul Ştefan se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, în amintirea morții lui mucenicești. Toți cei care au probleme de sănătate sau probleme cu banii, trebuie să facă fapte bune. Iar dacă sunteți certați cu cineva, trebuie neapărat să vă împăcați.

Sub nici o formă, spune tradiția, nu e bine ca în ziua sfântului Ștefan să plecați în zone muntoase sau izolate și încercați să nu vă puneți viața în primejdie. În Bucovina, pe 27 decembrie se păstrează tradiția ca finii să meargă în vizită la nași, cu daruri și preparate gustoase. În această zi nu se spală, nu se calcă și nu se face curat în nici o casă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre