Simona Ionescu / Redactor Șef

Acțiunea „sticle goale și borcane”. A devenit operativ Sistemul de garanție-returnare. Ce trebuie să faceți pentru bani

Acțiunea „sticle goale și borcane”. A devenit operativ Sistemul de garanție-returnare. Ce trebuie să faceți pentru bani
Garanția este de 50 de bani, dar odată ce vor da ambalajul înapoi, banii vor fi restituiți la orice magazin din țară. Acțiunea „sticle goale și borcane” de pe vremuri a început și azi se numește Sistemul de garanție-returnare , care a intrat în vigoare.

A devenit operativ Sistemul de garanție-returnare, prin care vă veți recupera banii dați pe sticle, borcane și peturi. Prezent la eveniment, Nicolae Ciucă, președintele Senatului a explicat că există acum, potrivit datelor, aproximativ 116 kg de ambalaje pe cap de locuitor.

”Este important să spunem că în fiecare an, în România, conform datelor statistice, avem aproximativ 116 kg de ambalaje, de deşeuri, pe cap de locuitor, din care se reciclează mai puţin de jumătate.

De asemenea, tot din date ştim că în Dunăre pe zi ajung aproximativ 4,2 tone de ambalaje, ceea ce înseamnă într-un an de zile mai mult de 1500 de tone, ceea ce este foarte mult. Şi, de asemenea, cu toţii am văzut, pe unde ne duc paşii, imaginaţia aceasta absolut dezagreabilă cu foarte multe sticle, peturi şi alte deşeuri care pot fi reciclabile”, susține preşedintele PNL.

„Acest proiect este destinat să acopere colectarea şi reciclarea a aproximativ 7 miliarde de pet-uri pe an”

De asemenea, Ciucă a explicat că, potrivit normei europene, vor trebui să fie colectate până în anul 2025 un procent de 77% din pet-uri. Iar până în anul 2027, un procent de 90% din pet-uri.

Veți mai plăti mai mult când cumpărați

„Din discuţiile pe care le-am avut cu specialişti în domeniu, de la Ministerul Mediului, acest proiect este destinat să acopere colectarea şi reciclarea a aproximativ 7 miliarde de pet-uri pe an, ceea ce este foarte foarte important atât pentru mediu cât şi pentru economie. (…)”, a mai spus Ciucă.

Românii vor plăti cu 50 de bani mai mult

Legea prevede ca românii să plătească mai mult cu 50 de bani pentru fiecare sticlă de băutură. După ce ambalajul va fi golit, va fi dus la magazin și se va primi suma înapoi. Fără chitanțe. Banii vor fi restituiți fie în numerar, fie sub forma unor vouchere de cumpărături. Legea nu este în valoare pentru sticlele de lapte, iaurt și ulei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre